Υγεία

“Βόμβα” στον τουρισμό: Κατεβάζουν ''ρολά'' και τα τουριστικά καταλύματα σε όλη τη χώρα - Δείτε το ΦΕΚ

Συγκεκριμένα με ΚΥΑ, υπό τον τίτλο: «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας εποχικών τουριστικών καταλυμάτων από 15.3.2020 έως και 30.4.2020», που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, αποφασίζεται:

«Η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 15.3.2020 έως και 30.4.2020, των κύριων και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας. Ως προς τα ήδη λειτουργούντα κατά τη δημοσίευση της παρούσας τουριστικά καταλύματα του προηγούμενου εδαφίου, η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας τίθεται σε ισχύ στις 23.3.2020 και διαρκεί έως και 30.4.2020».    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αριθμ. 18152

ΦΕΚ B’ 857/14.03.2020

Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας εποχικών τουριστικών καταλυμάτων από 15.3.2020 έως και 30.4.2020 .

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ -

ΠΡΟΣΤΑΣIΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ -

ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ -

ΥΓΕΙΑΣ -

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

  • 1. Τις διατάξεις του άρθρου πρώτου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» (Α΄ 42) και ιδίως της περίπτωσης ζ' της παραγράφου 2 και της παραγράφου 4 αυτού.
  • 2. Το π.δ. 147/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης» (Α΄ 192).
  • 3. Το π.δ. 86/2018 «Ανασύσταση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και μετονομασίατου σε Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Α΄ 159).
  • 4. Το π.δ. 134/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Α΄ 168).
  • 5. Το π.δ. 121/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας» (Α΄ 148).
  • 6. Το π.δ. 141/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Εσωτερικών» (Α΄ 180).
  • 7. Το π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 121).
  • 8. Την από 14.03.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.
  • 9. Την αριθμ. 18151/14.03.2020 βεβαίωση της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών, σύμφωνα με την οποία η έκδοση της παρούσας απόφασης δεν προκαλεί δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο μόνο

Την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 15.3.2020 έως και 30.4.2020, των κύριων και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας.

Ως προς τα ήδη λειτουργούντα κατά τη δημοσίευση της παρούσας τουριστικά καταλύματα του προηγούμενου εδαφίου, η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας τίθεται σε ισχύ στις 23.3.2020 και διαρκεί έως και 30.4.2020. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2020

Οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Προστασίας του Πολίτη ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

Υγείας ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Εσωτερικών ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ

Σε κατάσταση… κορωνοϊού η χώρα 

 


Τα 22 «ορφανά» κρούσματα του κορωνοϊού που έχουν επιβεβαιωθεί αποτελούν τον μεγάλο πονοκέφαλο των ελληνικών Αρχών, καθώς το καθένα από αυτά έχει τον δικό του κύκλο μετάδοσης. Την ίδια ώρα αρκετοί πολίτες αγνοούν τις συστάσεις των ειδικών και συνωστίζονται σε... παραλίες και σούπερ μάρκετ, ενώ η κυβέρνηση ενισχύει τα μέτρα που έχει λάβει στο πλαίσιο περιορισμού της εξάπλωσης του Covid-19. Ωστόσο, αρκετοί ήταν και οι επαγγελματίες που άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους, παρά την εντολή διακοπής λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν με... χειροπέδες στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα. 

Το υπουργείο Ανάπτυξης διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι για τους επόμενους τρεις μήνες θα υπάρχει επάρκεια αγαθών και προχωρά στο κλείσιμο «κυριακάτικων αγορών, εμποροπανηγύρεων και αγορών των καταναλωτών», ενώ με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κλείνουν χιονοδρομικά κέντρα και οργανωμένες παραλίες.

38 νέα κρούσματα

Στα 228 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αφού το τελευταίο εικοσιτετράωρο επιβεβαιώθηκαν 38 νέα κρούσματα, σύμφωνα με ενημέρωση του λοιμωξιολόγου, εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα.  Όσον αφορά στο προφίλ των νοσούντων, το 51% είναι άνω των 65 ετών και τα περισσότερα είναι στην Αθήνα. Σύμφωνα με την ενημέρωση, πέντε ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ συνολικά 57 ασθενείς νοσηλεύονται. Τα «ορφανά» κρούσματα ανέρχονται στα 22, τα περισσότερα εντοπίζονται στην Αθήνα, ενώ οκτώ άτομα που νόσησαν πήραν εξιτήριο.

Τον προβληματισμό του για τα 22 «ορφανά» κρούσματα εξέφρασε ο κ. Τσιόδρας. «Σίγουρα τα μέτρα δεν αποδίδουν αμέσως. Σε 2-3 εβδομάδες θα δει κάποιος αν αποδίδουν τα μέτρα για έναν ιό που εξαπλώνεται ταχύτατα. Εμένα δεν με ανησυχούν οι θάνατοι, αλλά τα «ορφανά» κρούσματα (όσα δεν ξέρουμε πηγή μετάδοσης) που το καθένα έχει δώσει το δικό του κύκλο μετάδοσης κι αυτός ο κύκλος μετάδοσης είναι εκθετικός» τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Τσιόδρας και προειδοποίησε με έμφαση ότι «αν δεν έχουμε και την ατομική ευθύνη μαζί με τα μέτρα, τα μέτρα δεν θα δουλέψουν». 

Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα κι αν βρισκόμαστε ήδη σε τροχιά Ιταλίας, ο εκπρόσωπος του υπ.Υγείας ήταν προσεκτικός στα λόγια του. «Δεν μπορώ να μιλήσω για τροχιά τύπου Ιταλίας, θα μου επιτρέψετε να περιμένω μια εβδομάδα για να το πω αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε να περιμένουμε όλοι για να δούμε πως εξελίσσεται η πανδημία στη χώρα μας και μετά να προσπαθήσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το ποιοι πλήττονται περισσότερο από αυτή. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αναμένουμε αυτός ιός να πλήξει κυρίως ανθρώπους άνω των 65 με 70 ετών. Προκαλεί σοβαρές πνευμονίες οι οποίες μια στις 1000 περιπτώσεις μπορεί να αφορούν και νέα άτομα. Υπάρχουν λοιπόν και νεωτέρα άτομα άτομα που έχουν κάνει αυτήν την πνευμονία και ήδη νοσηλεύονται στη χώρα μας». 

Από τα 228 κρούσματα συνολικά σήμερα στη χώρα μας 3 αφορούν ανθρώπους που κατέληξαν, ενώ συνεχίζουν να νοσηλεύονται 57 ασθενείς, από τους οποίους οι 5 είναι διασωληνωμένοι και 8 έχουν πάρει εξιτήριο. Το 51% όσων νοσούν είναι άνω των 65 ετών και οι περισσότεροι εντοπίζονται στην Αττική. Συνολικά έχουν ληφθεί 3.400 δείγματα για έλεγχο. 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε και πάλι ότι δεν συστήνεται έλεγχος σε ασυμπτωματικούς πολίτες και όσους έχουν ήπια συμπτώματα, ενώ χρησιμοποίησε μια φράση ενός Βρετανού συναδέλφου του για να μας πει πως πρέπει να συμπεριφερθούμε στο νέο ιό. «Δεν πρέπει να σκέφτομαι ότι δεν έχω τον ιό και προφυλάσσομαι, αλλά ότι τον έχω και δεν θέλω να τον μεταδώσω στους άλλους». 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο λοιμωξιολόγος σε όσα συνέβησαν σήμερα σε αρκετά σούπερ μάρκετ όπου παρατηρήθηκε συνωστισμός.

«Όλα αυτά ευνοούν τη μετάδοση. Έχουμε πει να είναι μέχρι 5 άτομα στην ουρά. Να τηρούνται αποστάσεις ασφάλειας πάνω από 1 μέτρο, καλύτερα 2.» Τα σούπερ μάρκετ δεν θα κλείσουν όποτε ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί ότι δεν θα βρίσκει τρόφιμα ανέφερε και πρόσθεσε: «Το θέμα το ζητήσαμε και σήμερα στην επιτροπή και θα το ξαναδούμε. Ίσως θα βοηθούσε το διευρυμένο ωράριο. Θα δούμε». 

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας έκανε για μια ακόμη φορά λόγο για την ατομική ευθύνη και είπε ότι ο αυτοπεριορισμος παραμένει το πιο σημαντικό μέτρο για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού. 

Συνέστησε προσοχή στους καπνιστές, καθώς είπε ότι κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους να προσβληθούν από τον κορονοϊό, αλλά όχι απαραίτητα να νοσήσουν βαρύτερα, ενώ δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι οι παχύσαρκοι είναι πιο εύκολο να προσβληθούν από τον ιό.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρεις νεκροί

Η «μαύρη λίστα» του κορωνοϊού στην Ελλάδα μεγαλώνει αφού το Σάββατο έγινε γνωστό πως ακόμα δύο ασθενείς κατέληξαν στο νοσοκομείο. Πρόκειται για δύο άτομα με υποκείμενα νοσήματα που έχασαν τη μάχη σε Πτολεμαΐδα και Ζάκυνθο.

Θυμίζουμε πως ένας 66χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του Ρίου από τις 2 Μαρτίου οπότε και είχε διαγνωστεί με τον ιό δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία του πνοή στις 3:15 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Χειροπέδες σε 45 επιχειρηματίες

Με χειροπέδες στα χέρια βρέθηκαν 45 επιχειρηματίες σε όλη τη χώρα από την περασμένη Πέμπτη, καθώς αγνόησαν την εντολή διακοπής λειτουργίας των καταστημάτων τους για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Οι συλληφθέντες εντοπίστηκαν να λειτουργούν φροντιστήρια, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, Κ.Α.Π.Η., καφετέριες – καφενεία, κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών εντός εμπορικού κέντρου, για τους οποίους ισχύει το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν βεβαιωθεί συνολικά σε όλη την επικράτεια 43 παραβάσεις για τις οποίες συνελήφθησαν 45 άτομα και συγκεκριμένα:
- 12 στην Αττική,

 

  • - 6 στη Δυτική Ελλάδα,
  • - 6 στη Θεσσαλία,
  • - 5 στη Δυτική Μακεδονία,
  • - 5 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  • - 3 στην Κρήτη,
  • - 3 στο Νότιο Αιγαίο,
  • - 2 στην Πελοπόννησο,
  • - 2 στην Ήπειρο και
  • - 1 στη Θεσσαλονίκη. 

Οι συλληφθέντες κατελήφθησαν να λειτουργούν χώρους (φροντιστήρια, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, Κ.Α.Π.Η., καφετέριες – καφενεία, κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών εντός εμπορικού κέντρου, κ.λπ.) για τους οποίους ισχύει το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ