Ρωσική εταιρεία αρνείται να παράγει πετρέλαιο σε αμφισβητούμενα ύδατα - Παγκόσμιο καρτέλ Ιράν-Ρωσία;

Μία ρωσική εταιρεία αρνείται να παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αμφισβητούμενα ύδατα στην περιοχή του Λιβάνου

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/7112957_rosiki-etaireia-arneitai-na-paragei-petrelaio-kai-fysiko-aerio-se-amfisbitoymena

----------

Κεφάλαια:

0:00 - Εισαγωγή

0:10 - Ρωσική εταιρεία NOVATEK

1:07 - Παγκόσμιο καρτέλ από Ιράν-Ρωσία;

Η ρωσική εταιρεία NOVATEK παραιτείται από το μερίδιό της και αποχωρεί από κοινοπραξία για την παραγωγή φυσικού αερίου στα αμφισβητούμενα ύδατα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.

Αυτό ανέφερε το Σάββατο, 27 Αυγούστου, ο σχολιαστής του τηλεοπτικού καναλιού 12 Ehud Yaari.

Σύμφωνα με τις αναφορές του, οι λόγοι για την αποχώρηση του ρωσικού γίγαντα είναι πολιτικοί και οικονομικοί. Δεν δίνονται λεπτομέρειες και δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με αυτό στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Σημειώνεται ότι η NOVATEK είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου της Ρωσίας. Το 2021 κατέλαβε την όγδοη θέση στον κατάλογο του Forbes με τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες της χώρας. Κατατάσσεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου.

--- Παγκόσμιου καρτέλ φυσικού αερίου από Ιράν - Ρωσία;

Το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, που υπεγράφη τον περασμένο μήνα μεταξύ της Gazprom και της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Πετρελαίου (NIOC) αποτελεί ένα σκαλοπάτι για να μπορέσουν η Ρωσία και το Ιράν να εφαρμόσουν το μακροχρόνιο σχέδιό τους: να είναι οι βασικοί συμμετέχοντες σε ένα παγκόσμιο καρτέλ προμηθευτών φυσικού αερίου στα πρότυπα του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ).

Καταλαμβάνοντας την πρώτη και τη δεύτερη θέση στον πίνακα των μεγαλύτερων αποθεμάτων φυσικού αερίου στον κόσμο, αντίστοιχα – η Ρωσία με λίγο λιγότερο από 48 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (tcm) και το Ιράν με σχεδόν 34 tcm – οι δύο χώρες βρίσκονται σε ιδανική θέση για να το κάνουν αυτό.

Όπως γράφει ο Σάιμον Γουότκινς στο oilprice.com, αυτός ο «ΟΠΕΚ Φυσικού Αερίου» θα επιτρέψει τον έλεγχο τόσο στα παγκόσμια αποθέματα όσο και στις τιμές φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια. Καταλαμβάνοντας την πρώτη και τη δεύτερη θέση στον πίνακα των χωρών με τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο, οι δύο χώρες έχουν τη δυναμική να το πράξουν.

Ο κ. Γουότκινς αναφέρει ότι η συμμαχία Ρωσίας-Ιράν, όπως αποδεικνύεται και στο πιο πρόσφατο πολύπλευρο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Gazprom και NIOC, θέλει να ελέγξει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα δύο βασικά στοιχεία του παγκόσμιου πίνακα εφοδιασμού – το αέριο που παρέχεται από ξηρά μέσω αγωγών και το φυσικό αέριο που παρέχεται μέσω πλοίων σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Μάλιστα, μετά την υπογραφή του MoU Χαμίντ Χοσεϊνί, πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Πετρελαίου, Αερίου και Πετροχημικών Προϊόντων του Ιράν υπογράμμισε: «Τώρα οι Ρώσοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου θα αυξηθεί και η τάση για κατανάλωση LNG έχει ήδη αυξηθεί, επομένως δεν υπάρχει χώρος για ανταγωνισμό φυσικού αερίου [μεταξύ Ρωσίας και Ιράν]».

-----------------

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:

https://www.pentapostagma.gr/

https://www.facebook.com/pentapostagmagr

https://twitter.com/pentapostagma

-----------------

#Λίβανος

#Ρωσία

#Ιράν

--------------

-Videos animations, maps, used:

1) NOVATEK - https://www.youtube.com/watch?v=Y86bbyl0r48

==========

For copyright matters please contact us at: [email protected]

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News