Τι κρύβεται πίσω από τη συμφωνία του Ιράν για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με τη Ρωσία;

Η συμφωνία για το ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος με τη Ρωσία φαίνεται να είναι μια επίδειξη στρατηγικού συμβολισμού

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/mesi-anatoli/7105456_ti-krybetai-piso-apo-ti-symfonia-toy-iran-gia-ta-mi-epandromena

--------------------------------

Εκθέσεις πληροφοριών της CIA αποκάλυψαν ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αγοράσει εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων αυτών που μπορούν να μεταφέρουν όπλα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το Ιράν σκοπεύει επίσης να εκπαιδεύσει τις ρωσικές δυνάμεις για τον τρόπο χρήσης τους.

Είναι απίθανο η Ρωσία να είχε αναζητήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν αν δεν υπήρχε ο έμμεσος πόλεμος που διεξάγει εναντίον των ΗΠΑ και της Δύσης στην Ουκρανία, αναφέρει η σαουδαραβική Arab News. Δεδομένων των σκληρών ρωσικών μαχών κατά των ουκρανικών δυνάμεων, το Κρεμλίνο συνειδητοποιεί ότι αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την προμήθεια όπλων.

Η τελευταία συμφωνία για drone εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συμμαχίας Ιράν-Ρωσίας απέναντι στη συμμαχία της Μέσης Ανατολής υπό την ηγεσία των ΗΠΑ - ως μέρος του στρατηγικού ανταγωνισμού μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων που φαίνεται να μετατοπίζεται στη Μέση Ανατολή. Αυτές οι συμμαχίες περιλαμβάνουν επίσης αυξημένη στρατιωτική συνεργασία, όπως αποδεικνύεται από αυτό το τελευταίο σύμφωνο όπλων.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, δεδομένων των τεράστιων κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία —και της επιθυμίας της να αψηφήσει τις ΗΠΑ— που επιδιώκει να σπάσει τη βούληση της Μόσχας μέσω της ουκρανικής κρίσης, το Κρεμλίνο δεν ενδιαφέρεται για την προοπτική περαιτέρω κυρώσεων αυστηρότερων από αυτές που επιβάλλονται σήμερα.

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η συμφωνία Ρωσίας-Ιράν σίγουρα θα ανησυχήσει και θα προβληματίσει τους Ευρωπαίους, οι οποίοι πλέον βλέπουν το Ιράν ως απειλή για τη δική τους ασφάλεια και σταθερότητα, ειδικά αφού η Τεχεράνη παρέχει απροκάλυπτα στρατιωτική βοήθεια στον Πούτιν, ενισχύοντας τη θέση του, την ώρα που η Ευρώπη ασκεί πίεση στη Ρωσία και επιβάλλει σκληρές κυρώσεις ως αποτέλεσμα του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ως αποτέλεσμα, οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να αλλάξουν τη θέση τους για τις πυρηνικές συνομιλίες με την Τεχεράνη ή να επιβάλουν όρους για την επανάληψη της ίδιας της συμφωνίας. Δεδομένου ότι το ζήτημα απειλεί τώρα άμεσα τη δική τους ασφάλεια, τα ευρωπαϊκά κράτη ενδέχεται να μπορέσουν να επιβάλουν κυρώσεις κατά του Ιράν.

Τα drones απειλούν κάτι περισσότερο από την ασφάλεια και την ειρήνη των χωρών όπου αναπτύσσονται ένοπλες πολιτοφυλακές και τρομοκρατικές ομάδες. Θέτουν επίσης σε κίνδυνο την ασφάλεια των γειτονικών χωρών, απειλώντας στόχους από τη Μεσόγειο έως τον Ινδικό Ωκεανό. Οι Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν, για παράδειγμα, έχουν χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να εξαπολύσουν επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο γενικά και στη Σαουδική Αραβία ειδικότερα, στοχεύοντας πετρελαιοφόρα σε πλωτές οδούς, όπως τα στενά του Ορμούζ, τα στενά του Μπαμπ Αλ-Μαντάμπ και στον Αραβικό Κόλπο, που αποτελούν άμεση απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια, τον ενεργειακό εφοδιασμό της ναυτιλίας και τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Η συμφωνία για το ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος με τη Ρωσία φαίνεται να είναι μια επίδειξη στρατηγικού συμβολισμού, παρά μια σημαντική συναλλαγή όπλων που θα μπορούσε ενδεχομένως να μετατοπίσει την ισορροπία δυνάμεων προς όφελος ενός από τα δύο μέρη. Στέλνει ένα μήνυμα στις χώρες της περιοχής ότι το Ιράν δεν είναι μόνο, καθώς και ειδοποιεί την Ουάσιγκτον ότι η Ρωσία μπορεί να επεκτείνει τις διαμάχες και τον ανταγωνισμό των δύο παγκόσμιων δυνάμεων σε άλλους τομείς.

Επιπλέον, αυτή η κίνηση καταδεικνύει επίσης ότι η Μόσχα έχει πολύ σκόπιμα υπερβεί τις κόκκινες γραμμές της Ουάσιγκτον όσον αφορά το εμπάργκο στις συναλλαγές όπλων με το Ιράν, προχωρώντας στο σημείο να εισάγει όπλα από το αδίστακτο κράτος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το βήμα θα ενθαρρύνει άλλες χώρες να συνάψουν συμφωνίες όπλων με το Ιράν που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιορισμών των ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή πρόσθετων περιορισμών, ελέγχων και κυρώσεων στις στρατιωτικές βιομηχανίες του Ιράν.

Κεφάλαια:

0:00 - Εισαγωγή

0:10 - Είδηση

----------------

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:

https://www.pentapostagma.gr/

https://www.facebook.com/pentapostagmagr

https://twitter.com/pentapostagma

-----------------

For copyright matters please contact us at: [email protected]

--------------

-Videos animations, maps, used:

AssociatedPress - https://www.youtube.com/watch?v=EXeTZQcMnBo&ab_channel=AssociatedPress

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News