Ενεργειακή συμμαχία ΕΕ-Αιγύπτου-Ισραήλ: Ποιες πρέπει να είναι οι άμεσες κινήσεις της Ελλάδας

Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα αποκαλύψουν πώς το Μνημόνιο συνεργασίας ΕΕ-Ισραήλ-Αιγύπτου, θα υλοποιηθεί με νέες συμβάσεις φυσικού αερίου και με νέες επενδυτικές αποφάσεις από τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου που εργάζονται στην περιοχή

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7104612_energeiaki-symmahia-ee-aigyptoy-israil-poies-prepei-na-einai

---------

Κεφάλαια:

0:00 - Εισαγωγή

0:10 - Είδηση

1:00 - Ο ελικοειδής δρόμος του Ισραήλ

1:33 - Ανυπομονησία

2:13 - Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

3:05 - Αποφώνηση

"Τι αναμένεται καθώς η East Med ανταποκρίνεται στην πείνα της Ευρώπης για φυσικό αέριο", είναι ο τίτλος άρθρου Διεθνούς έγκριτου ΜΜΕ σε θέματα ενέργειας, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Στις 15 Ιουνίου, στο Κάιρο, ο Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Kadri Simson, ο Αιγύπτιος υπουργός Ενέργειας Tarek El Molla και η ισραηλινή υπουργός ενέργειας Karine Elharrar υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας (MoU) με το οποίο το Ισραήλ θα πωλούσε αέριο στην Ευρώπη μέσω των τερματικών υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αιγύπτου (LNG).

Παρούσα στην τελετή υπογραφής ήταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, η οποία χαρακτήρισε την τριμερή συμφωνία ως ένα σημαντικό βήμα που θα συμβάλει στη σταθερή παράδοση φυσικού αερίου στην ΕΕ από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ανέφερε επίσης ότι αυτή η συμφωνία θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Οι παρατηρητές έχουν προβλέψει την κίνηση της ΕΕ προς την Ανατολική Μεσόγειο από τότε που το μπλοκ άρχισε την αναζήτησή του για εναλλακτικές λύσεις στο ρωσικό αέριο. Αυτή ήταν η ευκαιρία που περίμεναν οι παραγωγοί φυσικού αερίου της East Med, και ειδικότερα το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Το Μνημόνιο Συνεννόησης τέθηκε σε ισχύ με την υπογραφή του και θα διαρκέσει για εννέα χρόνια, περιλαμβάνοντας μια πρώτη τριετία που ακολουθείται από δύο αυτόματες τριετείς ανανεώσεις.

Η συμφωνία δεν προσδιορίζει ποσότητες που πρέπει να εξαχθούν από το Ισραήλ, αλλά προβλέπει:

-Διαμόρφωση σχεδίου για την αποτελεσματική αξιοποίηση των υποδομών

-Ανάπτυξη οδικού χάρτη για την επίτευξη των απαραίτητων κυβερνητικών και ρυθμιστικών εγκρίσεων

-Ενθάρρυνση της ΕΕ προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες να επενδύσουν στην εξερεύνηση και παραγωγή φυσικού αερίου στο Ισραήλ και την Αίγυπτο.

-Βοήθεια στη δημιουργία ενός σχεδίου για τη μείωση των εκπομπών ρύπων διερεύνηση τρόπων για τη διάθεση κεφαλαίων, μεταξύ άλλων από την ΕΕ για την ανάπτυξη τεχνολογιών σχετικά με τη μείωση των εκπομπών και την απαλλαγή από το φυσικό αέριο.

Και έτσι, ο χρόνος είναι ουσιαστικός. Οι αρμόδιες κυβερνήσεις, οι κρατικοί θεσμοί και οι εταιρείες πρέπει να δράσουν γρήγορα εάν το Ισραήλ πρόκειται να πουλήσει αέριο στην Ευρώπη σύντομα. Η τεχνική υποδομή είναι σε θέση να το κάνει.

Οι αγωγοί μεταφέρουν ήδη ισραηλινό αέριο στους τερματικούς σταθμούς LNG της Αιγύπτου. Η θεσμική διευκόλυνση για εξαγωγή υπάρχει επίσης με τη μορφή του East Med Gas Forum, που ιδρύθηκε το 2019.

Ως εκ τούτου, στόχος για την Αίγυπτο και το Ισραήλ είναι να βρουν τους αγοραστές από την ΕΕ για να ξεκινήσουν τη ροή του φυσικού αερίου. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο αέριο μπορεί να εξάγει το Ισραήλ στην Ευρώπη και εάν αυτές οι ποσότητες θα είναι σημαντικές για την κάλυψη μέρους των αναγκών της ΕΕ.

Αυτός είναι πιθανός ο λόγος για τον οποίο το Μνημόνιο Συνεννόησης αναφέρει ότι η ΕΕ θα ενθαρρύνει τις εταιρείες πετρελαίου που εδρεύουν στην Ευρώπη να επενδύσουν σε νέα έργα για να αυξήσουν τα αποθέματα που είναι διαθέσιμα στην αγορά της ΕΕ για όσο διάστημα τα χρειάζεται.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ πιθανότατα βλέπουν αυτό το μνημόνιο συμφωνίας ως μόνο ένα πρόσθετο σχέδιο στη στρατηγική τους για την εύρεση νέων πηγών φυσικού αερίου, αλλά δεν είναι από τις πιο ζωτικές για τις ενεργειακές ανάγκες του μπλοκ, και γι' αυτό η διατύπωση στο Μνημόνιο εστιάζεται στον προγραμματισμό, τον καθορισμό οδικού χάρτη, ενθαρρύνοντας τις εταιρείες να επενδύσουν.

Συγκριτικά, στο Μνημόνιο Συνεννόησης που υπογράφηκε μεταξύ της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν στις 18 Ιουλίου αναφέρει ότι το Αζερμπαϊτζάν «θα παραδίδει τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην ΕΕ ετησίως έως το 2027».

Από τέλμα χωρίς αέριο μέχρι τις εξαγωγές:

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7104612_energeiaki-symmahia-ee-aigyptoy-israil-poies-prepei-na-einai

-----------------

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:

https://www.pentapostagma.gr/

https://www.facebook.com/pentapostagmagr

https://twitter.com/pentapostagma

-----------------

#Ελλάδα

#ΑνατολικήΜεσόγειος

#Ισραήλ

==========

For copyright matters please contact us at: [email protected]

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News