Συνέντευξη στον Ευάγγελο Δ. Κόκκινο
«Συνεχίζω να προβλέπω ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία στην Ουκρανία, υποστηριζόμενος από ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, θα οδηγήσει τελικά στην κατάρρευση του ΝΑΤΟ», λέει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Πενταπόσταγμα, ο Αμερικανός Συνταγματάρχης ε.α. Ντάγκλας Μακγκρέγκορ (Douglas Macgregor Colonel (ret), US Army, PhD)*.
Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου, τονίζει πως ανταλλαγές απόψεων βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η Μόσχα παραμένουν αμετάβλητες.
«Φυσικά, ένα νέο κυβερνητικό σώμα στο Κίεβο θα μπορούσε να αναδυθεί και να ζητήσει ειρηνευτικές συνομιλίες», προσθέτει, προοικονομώντας πιθανή αλλαγή ηγεσίας στην Ουκρανία προτού υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη διαπραγμάτευση.
«Ο Ερντογάν ενεργεί πάντα προς το συμφέρον του τουρκικού κράτους και του Ισλάμ»
Αναφερόμενος στις εκκαθαρίσεις Ρώσων Στρατηγών από το ρωσικό στρατό, ο έμπειρος στην πολεμική πρακτική Συνταγματάρχης ε.α. Μακγκρέγκορ, εξηγεί πως «όταν συμβαίνουν αυτές οι ενέργειες, θα πρέπει να θεωρούνται ένδειξη υγείας και αποτελεσματικότητας και όχι αδυναμίας», αφού οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτές περιλαμβάνουν την εξάντληση, την αποδεδειγμένη ανικανότητα, τη μη υπακοή στις διαταγές ή απλώς την κακή τύχη.
Μιλώντας για το ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και την επέκταση της Συμμαχίας στις σκανδιναβικές χώρες, ο Συνταγματάρχης Μακγκρέγκορ ξεκαθαρίζει ότι «δεν είναι σαφές προς το παρόν αν το τουρκικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», καθώς ο Ερντογάν ενεργεί πάντα προς το συμφέρον του τουρκικού κράτους και του Ισλάμ.
Ως εκ τούτου, «το αν η παράδοση των F-16 [στην Τουρκία] θα γίνει όπως έχει υποσχεθεί δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί», προσθέτει ο ίδιος.
Επιπροσθέτως, με το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή, ο Συνταγματάρχης Μακγκρέγκορ αναφέρει πως «η συμμαχία της Ρωσίας με την Κίνα (και η de facto συμμαχία με την Ινδία) υποδηλώνει ότι πριν δεσμευτεί σε οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή πολιτικής, η Μόσχα θα συμβουλευτεί τον σύμμαχό της στο Πεκίνο», ωστόσο, «ο Πούτιν επιδιώκει σήμερα καλές σχέσεις με όλους τους βασικούς παράγοντες στην περιοχή».
Ερωτηθείς για το αν η Κύπρος θα μπορούσε να αιτηθεί ένταξη στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο διεύρυνσης της Συμμαχίας, ο ίδιος εκτιμά πως αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τις εντάσεις με την Τουρκία και πως «η στάση της Ουάσιγκτον ειδικότερα είναι ότι το ΝΑΤΟ είναι καλύτερα με την Τουρκία μέσα παρά έξω από τη συμμαχία».
«Η Ατλαντική Συμμαχία μετατράπηκε σε ένα παγκοσμιοποιημένο σχέδιο για περιφερειακή κυριαρχία»
Τέλος, αναλύοντας το μεταπολεμικό ρόλο του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο Συνταγματάρχης Μακγκρέγκορ προεξοφλεί κατάρρευση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αφού το ΝΑΤΟ από αμυντικός παράγοντας έχει μετατραπεί σε «ένα εργαλείο για τα δυτικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια».
«Δεδομένης της πολύ μεγάλης πιθανότητας ότι ο πόλεμος αντιπροσώπων της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα στην Ουκρανία θα καταλήξει σε στρατιωτική ήττα για το Κίεβο και οικονομική καταστροφή της Ουκρανίας, αν το ΝΑΤΟ επιβιώσει ως συμμαχία θα αναγκαστεί να επιστρέψει σε αμυντική στάση ή να μετατραπεί σε μια αμιγώς ευρωπαϊκή συμμαχία με έμφαση στην περιφερειακή ασφάλεια», καταλήγει ο ίδιος.
Ολόκληρη η συνέντευξη:
- Πότε και πώς περιμένετε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία; Υπάρχει κάποια παρασκηνιακή συζήτηση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου δεδομένης της περιόδου των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2024;
Αναμφίβολα υπάρχουν ανταλλαγές απόψεων σε εξέλιξη. Ωστόσο, φαίνεται απίθανο ότι αν δεν συμφωνηθεί ουδετερότητα για το ουκρανικό κράτος που θα προκύψει από τον πόλεμο, οι μάχες θα συνεχιστούν. Επιπλέον, η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της θα πρέπει να αναστείλουν κάθε βοήθεια και να αποσύρουν όλο το ένστολο και μη ένστολο προσωπικό του ΝΑΤΟ από το ουκρανικό έδαφος πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Αυτές οι προϋποθέσεις είναι απίθανο να αλλάξουν. Φυσικά, ένα νέο κυβερνητικό σώμα στο Κίεβο θα μπορούσε να αναδυθεί και να ζητήσει ειρηνευτικές συνομιλίες. Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ πιθανή.
- Οι εκκαθαρίσεις των Ρώσων Στρατηγών υποδηλώνουν προβλήματα για το καθεστώς Πούτιν ή είναι απλώς μια ακόμη εκκαθάριση από το Κρεμλίνο για την προετοιμασία μιας πιθανής μεγάλης κλίμακας επίθεσης;
Οι γενικοί αξιωματικοί που διοικούν στρατιώτες στον πόλεμο αντικαθίστανται συχνά για διάφορους λόγους. Αυτοί οι λόγοι περιλαμβάνουν την εξάντληση, την αποδεδειγμένη ανικανότητα, τη μη υπακοή στις διαταγές ή απλώς την κακή τύχη. Κατά τη διάρκεια των 30 μηνών μαχών στη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη μεταξύ Οκτωβρίου 1942 και Μαΐου 1945, 28 Αμερικανοί Γενικοί Αξιωματικοί στο Ευρωπαϊκό Θέατρο απαλλάχθηκαν από τη διοίκηση για κάποιους από τους λόγους που αναφέρθηκαν. Όταν συμβαίνουν αυτές οι ενέργειες, θα πρέπει να θεωρούνται ένδειξη υγείας και αποτελεσματικότητας και όχι αδυναμίας.
- Ποιος είναι ο ρόλος της Τουρκίας σε σχέση με τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ την επόμενη περίοδο; Πιστεύετε ότι ο Ερντογάν θα επαναφέρει την Τουρκία στη Δύση ή οι κινήσεις του στο Βίλνιους ήταν απλώς μέρος ενός σχεδίου για την απόκτηση των F-16 και την άρση του εμπάργκο όπλων από τη Δύση;
Ο Ερντογάν ενεργεί πάντα προς το συμφέρον του τουρκικού κράτους και του Ισλάμ. Το αν η παράδοση των F-16 θα γίνει όπως έχει υποσχεθεί δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Έτσι, δεν είναι σαφές προς το παρόν αν το τουρκικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν έχει αλλάξει συστηματικά κατεύθυνση όταν τον βόλευε να το κάνει. Έτσι, δεν θα έδινα μεγάλη σημασία στην ξαφνική συγκατάθεσή του στην ένταξη της Σουηδίας.
- Πώς θα σχολιάζατε την αυξανόμενη δύναμη της Ρωσίας και την αυξανόμενη επιρροή της στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής;
Για λόγους κουλτούρας, εγγύτητας και στρατηγικού ενδιαφέροντος, η Ρωσία ανέκαθεν επιδίωκε καλές σχέσεις στη Μέση Ανατολή. Ο Τσάρος Νικόλαος Α' διευκόλυνε τη θέσπιση των σημερινών συνόρων μεταξύ του Ιράκ και του Ιράν, εργαζόμενος για την επίλυση των περσικών και οθωμανικών συμφερόντων μετά από μια σειρά αιματηρών πολέμων μεταξύ των δύο αυτοκρατοριών. Ο Πούτιν επιδιώκει σήμερα καλές σχέσεις με όλους τους βασικούς παράγοντες στην περιοχή. Η συμμαχία της Ρωσίας με την Κίνα (και η de facto συμμαχία με την Ινδία) υποδηλώνει ότι πριν δεσμευτεί σε οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή πολιτικής, η Μόσχα θα συμβουλευτεί τον σύμμαχό της στο Πεκίνο. Εφόσον το Πεκίνο και η Μόσχα έχουν αμοιβαία ενισχυτικά συμφέροντα, τα δύο έθνη θα συνεργαστούν για την επίτευξη των αντίστοιχων εθνικών τους στόχων.
- Πώς θα αξιολογούσατε τυχόν αίτημα της Κύπρου για ένταξη στο ΝΑΤΟ; Είναι αυτό δυνατό και πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τη γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου;
Η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τις εντάσεις με την Τουρκία. Δεδομένης της σημασίας που αποδίδουν οι Βρυξέλλες στη συμμετοχή της Τουρκίας στη συμμαχία, μια τέτοια κίνηση φαίνεται απίθανη. Βέβαια, από πρακτική άποψη η Τουρκία είναι το πολύ ένας σύμμαχος στα χαρτιά, αλλά η στάση της Ουάσιγκτον ειδικότερα είναι ότι το ΝΑΤΟ είναι καλύτερα με την Τουρκία μέσα παρά έξω από τη συμμαχία.
- Μπορεί η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς να συμπεριλάβει ευρασιατικές και χώρες του τουρκικού κόσμου;
Υπό την προϋπόθεση ότι το ΝΑΤΟ είναι πρόθυμο να διεξάγει έναν μεγάλο πόλεμο με τη Ρωσία, υποθέτω ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό, αλλά φαίνεται απίθανο. Οι δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας τείνουν σε γενικές γραμμές να εκτιμούν τις καλές σχέσεις με τη Μόσχα.
- Ποιος θα είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία; Θα επικρατήσει η πολυπολικότητα και τι θα σήμαινε αυτό για τον κόσμο;
Τον Ιανουάριο του 2022, είχα προβλέψει ότι ένας πόλεμος με τη Ρωσία στην Ουκρανία, υποστηριζόμενος από ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, θα οδηγούσε τελικά στην κατάρρευση του ΝΑΤΟ. Συνεχίζω να προβλέπω αυτή την εξέλιξη. Η Ατλαντική Συμμαχία μετατράπηκε σε ένα παγκοσμιοποιημένο σχέδιο για περιφερειακή κυριαρχία τη δεκαετία του 1990, όπως φάνηκε στα Βαλκάνια. Το ΝΑΤΟ δεν είναι πλέον μια αμιγώς αμυντική συμμαχία που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ότι δεν θα ξεσπάσει ένας άλλος πόλεμος στην Ευρώπη. Αντίθετα, το ΝΑΤΟ είναι ένα εργαλείο για τα δυτικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια. Δεδομένης της πολύ μεγάλης πιθανότητας ότι ο πόλεμος αντιπροσώπων της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα στην Ουκρανία θα καταλήξει σε στρατιωτική ήττα για το Κίεβο και οικονομική καταστροφή της Ουκρανίας, αν το ΝΑΤΟ επιβιώσει ως συμμαχία θα αναγκαστεί να επιστρέψει σε αμυντική στάση ή να μετατραπεί σε μια αμιγώς ευρωπαϊκή συμμαχία με έμφαση στην περιφερειακή ασφάλεια.
*Ο Douglas Macgregor είναι παρασημοφορημένος βετεράνος μάχης, συγγραφέας πέντε βιβλίων, διδάκτωρ και σύμβουλος άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Κατατάχθηκε στον τακτικό στρατό το 1976 μετά από 1 έτος στο VMI και 4 έτη στο West Point. Το 2004, ο Macgregor αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του συνταγματάρχη. Το 2020, ο Πρόεδρος διόρισε τον Macgregor ως Ανώτερο Σύμβουλο του Υπουργού Άμυνας, θέση την οποία κατείχε μέχρι την αποχώρηση του Προέδρου Τραμπ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη συγκριτική πολιτική και διδακτορικού στις διεθνείς σχέσεις από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Σε 28 χρόνια υπηρεσίας ο Macgregor δίδαξε στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών στο West Point, διοικούσε την 1η Μοίρα του 4ου Ιππικού και υπηρέτησε ως Διευθυντής του Κέντρου Κοινών Επιχειρήσεων στο SHAPE κατά τη διάρκεια της αεροπορικής εκστρατείας του Κοσσυφοπεδίου το 1999, για την οποία του απονεμήθηκε το μετάλλιο Ανωτέρας Υπηρεσίας Άμυνας. Τον Ιανουάριο του 2002, κατόπιν επιμονής του Υπουργού Άμυνας Donald Rumsfeld, ο Διοικητής της USCENTCOM άκουσε την ιδέα του Συνταγματάρχη Macgregor για την επίθεση κατάληψης της Βαγδάτης. Το σχέδιο υιοθετήθηκε σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεν προϋπέθετε κατοχή του Ιράκ από τις αμερικανικές δυνάμεις. Ο Macgregor έχει επίσης καταθέσει ως ειδικός μάρτυρας στις επιτροπές ενόπλων υπηρεσιών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων και έχει εμφανιστεί ως αμυντικός αναλυτής στο Fox News, το CNN, το BBC, το Sky News και το δημόσιο ραδιόφωνο.