Συνεντεύξεις
Ενημερώθηκε στις:

Διεθνολόγος Β. Κοψαχείλης στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ: Μόνος τρόπος να ακυρώσουμε στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι μια μυστική συμφωνία με τους Γάλλους τύπου Sykes - Picot για δύο κράτη

Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν στην Λιβύη για την υπογραφείσα συμφωνία με την τουρκική αντιπροσωπεία χθες

Η λιβυκή κυβέρνηση υπό τον Fathi Bashagha επιβεβαίωσε την έντονη απόρριψη της υπογραφής δύο μνημονίων κατανόησης για την ενέργεια με την Τουρκία από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) υπό τον Abdul Hamid Dbeibeh.

Η κυβέρνηση Μπασάγκα ανέφερε σε ανακοίνωσή της αργά χθες το βράδυ ότι θα ξεκινήσει άμεσες διαβουλεύσεις με "εθνικούς, περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους, για να απαντήσει κατάλληλα σε αυτές τις καταχρήσεις που απειλούν την ασφάλεια και την ειρήνη στη Λιβύη ειδικότερα και στην περιοχή γενικότερα".

Επιβεβαίωσε "το δικαίωμα του λιβυκού κράτους να διαπραγματεύεται με όλες τις χώρες του κόσμου και να υπογράφει μνημόνια και συμφωνίες για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λιβυκού λαού και ότι οι συμφωνίες αποτελούν εγγενές δικαίωμα της εκλεγμένης αρχής του λιβυκού λαού, η οποία εκφράζει τη βούλησή του και την κυριαρχία των αποφάσεών του επί της γης του". Στην ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση επεσήμανε: "Η απερχόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας πρέπει να υπενθυμίσει τα κείμενα του οδικού χάρτη που εκδόθηκε από το Φόρουμ του Λιβυκού Πολιτικού Διαλόγου (LPDF) τον Δεκέμβριο του 2020". Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η δέκατη παράγραφος του άρθρου VI του χάρτη αναφέρει: "Η εκτελεστική αρχή δεν εξετάζει, κατά το προκαταρκτικό στάδιο, νέες ή προηγούμενες συμφωνίες ή αποφάσεις που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις".

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία προκάλεσε διαμάχη πριν από την άφιξη του Τσαβούσογλου, όταν ο Λίβυος υπουργός Πετρελαίου Μοχάμεντ Αούν αποκάλυψε ότι τα δικά του καθήκοντα ως υπουργού είχαν ανατεθεί από τον Dbeibeh στον υπουργό Οικονομίας Μοχάμεντ Αλ-Χουγουέιτζ.

Σύμφωνα με πηγές του The Libya Update, ο Αούν ισχυρίζεται ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Λιβύης έκανε αυτή την κίνηση "για να περάσει ύποπτη πετρελαϊκή συμφωνία με την Τουρκία για την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε υπεράκτια περιοχή κοντά στο Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη".

Η ελληνική στάση

Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ήταν η πρώτη χθεσινή αντίδραση της ελληνικής πλευράς. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη. Αμφότερες πλευρές αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης. Συμφωνήθηκε επίσης πως ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την προσεχή Κυριακή. Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε αργότερα και με τον Αμερικανό Πρέσβη για να συζητήσει σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Τι μέλλει γενέσθαι στην Λιβύη 

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ απευθύνθηκε στον ειδικό επί του θέματος, διεθνολόγο κ. Βασίλη Κοψαχείλη. Ο αναλυτής με ειδίκευση στη Γεω-επιχειρηματικότητα και ιδρυτικό μέλος του Παρατηρητηρίου Ευρω-Μεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας εξηγεί στην ιστοσελίδα μας τις παραμέτρους του θέματος: 

"Σε ανύποπτο χρόνο είχα πει δημόσια ότι η ουσιαστική επανένωση της Λιβύης είναι σχεδόν αδύνατη και πως ο μόνος τρόπος να ακυρώσουμε στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι να κάνουμε μια μυστική συμφωνία με τους Γάλλους τύπου Sykes - Picot για δύο κράτη και πλήρη στήριξη στο ανατολικό κομμάτι με αντάλλαγμα αυτό που κατάφερε η Τουρκία στο δυτικό κομμάτι" 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ