Συνεντεύξεις

Ενός κακού άλλα δύο έπονται-Τι σημαίνει η αποχώρηση της Total από τα δύο τεμάχια της Κρήτης-Εξηγεί στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο Β. Κοψαχείλης

Σαν "βόμβα" έσκασε η είδηση για την απόσυρση από τις δύο περιοχές έρευνας της «Δυτικής Κρήτης» και «Νοτιοδυτικής Κρήτης» που ανακοίνωσε η TotalEnergies, μετά την ολοκλήρωση των μελετών που διεξήχθησαν στις δύο αυτές περιοχές έρευνας.

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ απευθύνθηκε αμέσως στον ειδικό επί του θέματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Βασίλης Κοψαχείλης, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής με ειδίκευση στη Γεω-επιχειρηματικότητα και ιδρυτικό μέλος του Παρατηρητηρίου Ευρω-Μεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας εξηγεί στην ιστοσελίδα μας τις παραμέτρους του θέματος: 

"Είναι τρία τα κύρια στοιχεία Ωστόσο προβάλλεται έντονα μόνο το πρώτο

1. Νομικές επιπλοκές σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα του εγχειρήματος

2. Υψηλού κόστους η φάση αυτών των ερευνών σε συνδυασμό με τη γεωμορφολογία των συγκεκριμένων θαλάσσιων γεωτεμαχιων. Η Total ενδεχομένως έχει να σκεφτεί ανοίγματα και σε άλλες περιοχές

3. Δεν συζητείται δημόσια και ανοιχτά, αλλά οι Total και Exxon υπολογίζουν σοβαρά τα ανταγωνιστικά επιχειρηματικά/γεω-επιχειρηματικα συμφέροντα που αντιτίθενται σε έρευνες στην περιοχή και γενικότερα.

Η κυβέρνηση τώρα διαμηνύει ότι αν αρνηθούν θα προχωρήσει μόνη και ίσως με την PGS για να πιέσει τις εταιρείες να το ξανασκεφτούν και να δείξει πολιτική βούληση ότι θέλει να προχωρήσει" 

Σε ερώτηση της ιστοσελίδας μας αν η προαναφερθείσα απόφαση μπορεί να έχει κάποια συνάρτηση με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις ενεργειακές προτεραιότητες της χώρας είναι ξεκάθαρος. 

"Το μόνο θέμα που έχει τεθεί κυβερνητικά και ξεβολεύει τις εταιρείες είναι το σφικτό χρονοδιάγραμμα" σημειώνει.

Η συγκεκριμένη παράμετρος έχει ιδιαίτερη σημασία μιας ενώ βρισκόμαστε ήδη στα τέλη Απριλίου , επιθυμία είναι να ξεκινήσουν οι έρευνες τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2024. 

Κάθε κοινός νους αντιλαμβάνεται πως η προοπτική αυτού του πλάνου....μυρίζει εκλογές. Όπως πέρυσι την ίδια περίοδο είχαμε την ελληνογαλλική και ελληνοαμερικανική συμφωνία, τοιουτοτρόπως θα ήταν ευχής έργον για το Μαξίμου να παιχτεί ένα παρόμοιο επικοινωνιακό θέατρο με τα ενεργειακά στο προσκήνιο. 

Σύμφωνα τέλος με τον κ. Κοψαχείλη οι εταιρείες ενίστανται στο ενδεχόμενο να μπει ο προγραμματισμός τους στον προεκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.  Και καταλήγει τονίζοντας: "Ούτε η χώρα είναι τόσο γρήγορα έτοιμη να προχωρήσει μόνη της".

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ