Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν η πρώτη μεγάλη ένοπλη σύρραξη που συμμετείχαν μαζικά στρατιωτικά αεροσκάφη. Τα αεροσκάφη αυτά άλλαξαν δραματικά τον τρόπο διεξαγωγής των μαχών αφού ήταν τόσο ισχυρά που μπορούσαν να καθορίσουν τον νικητή ενός ολόκληρου πολέμου. Πολλά διαφορετικά μοντέλα είχαν εμφανιστεί την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο μόνο κάποια από αυτά αποδείχθηκαν αποτελεσματικά και έμειναν στην ιστορία.
Για να δούμε λοιπόν, ποια είναι τα 10 φονικότερα αεροσκάφη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ποια χώρα τα επιχειρούσε;
10. Junkers Ju 87 Stuka
Το διάσημο βομβαρδιστικό κάθετης εφόρμησης τύπου Ju 87 Stuka βρίσκεται στο νούμερο 10. Άνηκε στον γερμανικό στρατό, όπου και πρωταγωνίστησε κατά την γερμανική στρατιωτική επιχείρηση έναντι της Πολωνίας. Με αυτό το βομβαρδιστικοί οι Γερμανοί τρομοκράτησαν την καρδιά της γειτονικής Πολωνίας, δείχνοντας στους Συμμάχους πως το Βερολίνο είχε τρομερά στρατιωτικά αεροσκάφη στην διάθεσή του.
Το Stuka ξεχώρισε για την ικανότητά του να πραγματοποιηθεί βομβαρδισμούς με τεράστια ακρίβεια. Αν και στα πρώτα έτη του πολέμου κυριαρχούσε στους αιθέρες, οι Γερμανοί το απέσυραν στα μέσα της σύρραξης εξαιτίας της εμφάνισης ανώτερων εχθρικών μαχητικών, όπως του βρετανικού καταδιωκτικού Spitfire. Όπως και να έχει, σήμερα το Stuka παραμένει ίσως το δημοφιλέστερα αεροσκάφος του Β' Παγκοσμίου.
9. Republic P-47D Thunderbolt
Στο νούμερο 9 έχουμε το Republic P-47D Thunderbolt, το οποίο αποτελούσε μέρος του οπλοστασίου αεροσκαφών των συμμαχικών δυνάμεων. Ήταν μαχητικό αεροσκάφους που παράγονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως χρησιμοποιούνταν και από πολλές άλλες χώρες κατά των δυνάμεων του Άξονα. Λέγεται πως τουλάχιστον 12.500 αεροσκάφη αυτού του τύπου κατασκευάστηκαν από τους συμμάχους.
Κάθε Thunderbolt ήταν εξοπλισμένο με 8 πολυβόλα όπλα διαμετρήματος .50, ενώ μπορούσε να εξοπλιστεί με έως και 1.100 κιλά ρουκετών ή βομβών. Το κύριο πρόβλημα αυτού του αμερικανικού μοντέλου ήταν η εμβέλεια πτήσης του. Το P-47D δεν μπορούσε να επιχειρήσει πολύ μακριά εξαιτίας του περιορισμένου βεληνεκούς του και έτσι αντικαταστάθηκε από νεότερα μαχητικά, τα οποία χρησιμοποιούνταν για την συνοδεία βομβαρδιστικών.
8. P-51 Mustang
Στην όγδοη θέση βρίσκεται το P-51 Mustang, ένα μαχητικό-βομβαρδιστικό αεροσκάφος που παράγονταν επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά επιχειρούνταν από διάφορες αεροπορίες των συμμαχικών δυνάμεων. Το Mustang παραμένει και αυτό ένα από τα δημοφιλέστερα του πολέμου. Χρησιμοποιούνταν κυρίως για την συνοδεία συμμαχικών βομβαρδιστικών, ωστόσο συμμετείχε και σε αποστολές βομβαρδισμού επίγειων στόχων.
Ο οπλισμός κάθε P-51 αποτελούνταν από 6 πολυβόλα όπλα διαμετρήματος .50 και από 10 ρουκέτες 5 ιντσών. Εναλλακτικά, κάθε Mustang μπορούσε να εξοπλιστεί με 1.300 κιλά βομβών αντί για τις 10 ρουκέτες.
7. Lockheed P-38 Lightning
Στο νούμερο 7 έχουμε το μαχητικό-βομβαρδιστικό αεροσκάφος Lockheed P-38 Lightning της αμερικανικής εταιρείας Lockheed, η οποία μέχρι και σήμερα παράγει κάποια από τα πιο υπερσύγχρονα στρατιωτικά αεροσκάφη του πλανήτη. Το P-38 Lightning διέθετε δύο εντυπωσιακά ικανούς κινητήρες, οι οποίοι πρόσφεραν στους συμμάχους ασυναγώνιστο πλεονέκτημα στον αέρα.
Το P-38 ήταν εξοπλισμένο με 4 πολυβόλα όπλα διαμετρήματος .50 και ένα πυροβόλο 20 χιλιοστών για την καταστροφή δυσκολότερων στόχων. Κανένας εχθρός δεν ήθελε να τα βάλει με την «αστραπή» εξαιτίας του ισχυρού οπλισμού και της τρομερής του ευκινησίας. Το P-38 επιχειρούσε σαν μαχητικό συνοδείας αλλά και σαν βομβαρδιστικό κάθετης εφόρμησης.
6. Messerschmitt Bf 109
Στην έκτη θέση έχουμε το Messerschmitt Bf 109, αυτήν την φορά ένα γερμανικό μοντέλο μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο βέβαια μπορούσε να αναλάβει και αποστολές βομβαρδιστικών. Εάν οι Βρετανοί δεν είχαν αναπτύξει έγκαιρα το μαχητικό Spitfire τότε θα τα έβρισκαν πολύ σκούρα έναντι του Bf 109.
Η γερμανική πολεμική αεροπορία χρησιμοποίησε το εν λόγω μαχητικό-βομβαρδιστικό σε πολλές σημαντικές μάχες κατά την διάρκεια του πολέμου. Αποδείχθηκε τόσο αποτελεσματικό που η Ισπανία και το Ισραήλ συνέχισαν να το επιχειρούν ακόμη και μετά την λήξη της σύρραξης το 1945. Αναπτύχθηκαν διάφορες εκδόσεις του Bf 109, κάθε μία από τις οποίες έφερε και διαφορετικό εξοπλισμό.
5. Supermarine Spitfire
Επιτέλους θα μιλήσουμε για το Spitfire, ένα από τα σημαντικότερα μαχητικά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό το αεροσκάφος αναπτύχθηκε από τους Βρετανούς αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο από την βρετανική πολεμική αεροπορία. Βοήθησε τους Βρετανούς να αναχαιτίσουν περισσότερους από 300 γερμανικούς πυραύλους V-1, σώζοντας χιλιάδες ανθρώπους και πολύτιμες υποδομές.
Όσον αφορά τον οπλισμό του, το Spitfire είχε τρεις διαφορετικούς σχηματισμούς: μπορούσε να εξοπλιστεί είτε με 8 πολυβόλα 7,7 χιλιοστών, είτε με 4 πολυβόλα 7,7 χιλιοστών και 4 πυροβόλα 20 χιλιοστών ή εναλλακτικά με 2 πυροβόλα 20 χιλιοστών και δύο πολυβόλα 12,7 χιλιοστών. Εκτός από μαχητικό, το Spitfire αναλάμβανε και άλλες αποστολές, όπως αποστολές βομβαρδιστικών κάθετης εφόρμησης και αποστολές κατασκοπίας.
4. Vought F4U Corsair
Επιστρέφοντας στα αμερικανικά αεροσκάφη, στο νούμερο 4 έχουμε τον τύπο Vought F4U Corsair, το οποίο από πολλούς θεωρείται το πιο επιτυχημένο μαχητικό αεροσκάφος όλου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Λέγεται πως η αναλογία καταρρίψεων προς πτώσεων ήταν 11 προς 1, δηλαδή αυτό σημαίνει πως για κάθε Corsair που καταστράφηκε οι σύμμαχοι είχαν σημειώσει 11 καταρρίψεις εχθρικών αεροσκαφών.
Το Corsair είχε τρομερή ευκινησία στον αέρα και αυτό το έκανε να ξεχωρίσει στο πεδίο της μάχης. Ο σχεδιασμός του και ο βαρύς οπλισμός του το έκαναν ένα πραγματικά φονικό αεροσκάφος. Κάθε μαχητικό ήταν εξοπλισμένο με 6 πολυβόλα τύπου Colt-Browning M2 διαμετρήματος .50 και με βόμβες 500 κιλών ή εναλλακτικά 8 ρουκέτες 5 ιντσών.
3. Nakajima B5N
Στο νούμερο 3 έχουμε ένα από τα λίγα ιαπωνικά αεροσκάφη στην λίστα, το Nakajima B5N. Το εν λόγω αεροσκάφος ήταν τορπιλοφόρο βομβαρδιστικό, δηλαδή ήταν εξοπλισμένο με τορπίλες για την βύθιση εχθρικών πολεμικών πλοίων. Οι Ιάπωνες χρησιμοποίησαν το B5N για την φονική επίθεσή τους κατά των ΗΠΑ στο Περλ Χάρμπορ.
Κάθε ιαπωνικό βομβαρδιστικό ήταν εξοπλισμένο με ένα πολυβόλο όπλο 7,7 χιλιοστών και χωρητικότητα αρκετή για να μεταφέρει είτε 800 κιλά βομβών είτε μία και μόνο τορπίλη βάρους 800 κιλών. Οι ιστορικοί λένε πως είχε ακρίβεια 90% στις επιθέσεις του κατά την διάρκεια του πολέμου.
2. Mitsubishi A6M Zero
Το Mitsubishi A6M Zero ήταν άλλο ένα ιαπωνικό αεροσκάφος, το οποίο δρούσε ως μαχητικό και αργότερα ως αεροσκάφος-καμικάζι για βομβαρδισμούς αμερικανικών στόχων. Στις 7 Δεκεμβρίου του 1941 Mitsubishi A6M Zero απογειώθηκαν από ιαπωνικά αεροπλανοφόρα μαζί με Nakajima B5N και Aichi D2A για να βομβαρδίσουν τον αμερικανικό στόλο στο Περλ Χάρμπορ. Αυτή η αιφνίδια επίθεση ανάγκασε την Ουάσιγκτον να συμμετάσχει στον πόλεμο.
Κάθε A6M Zero διέθετε 2 πολυβόλα 7,7 χιλιοστών, 2 πυροβόλα 20 χιλιοστών και μετέφερε 2 βόμβες των 60 κιλών. Στο τέλος του πολέμου Ιάπωνες πιλότοι πετούσαν Zero σε αποστολές χωρίς επιστροφή, δηλαδή ως καμικάζι.
1. B-29 Superfortress
Στην πρώτη θέση δεν μπορούσαμε να βάλουμε άλλο αεροσκάφος από το συμμαχικό B-29 Superfortress, ένα αμερικανικής παραγωγής βομβαρδιστικό που θεωρείται ότι συνέδραμε σημαντικά στην νίκη κατά του Άξονα. Το B-29 ήταν τόσο ικανό που αντιγράφηκε από τους Σοβιετικούς και παράχθηκε στην χώρα υπό την ονομασία Tupolev Tu-4.
Το B-29 παράγονταν με 12 πολυβόλα διαμετρήματος .50, 1 πυροβόλο 20 χιλιοστών και φορτίο αποτελούμενο από βόμβες βάρους έως 9 τόνων. Το διασημότερο αεροσκάφος αυτού του τύπου ήταν το βομβαρδιστικό ονόματι Enola Gay, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την ρήξη της ατομικής βόμβας στην Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου του 1945. Τρεις ημέρες αργότερα ένα άλλο B-29 Superfortress ονόματι Bockstar έριξε μία δεύτερη ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας, σηματοδοτώντας και την παράδοση του Τόκυο λίγο αργότερα.