Οι αρχαίες πόλεις των Μάγια είχαν μολυνθεί με «επικίνδυνα» επίπεδα υδραργύρου που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα που επικαλείται το The Independent .
Η ανάλυση, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Frontiers in Environmental Science, διαπίστωσε ότι ο «απροσδόκητος κίνδυνος» της ρύπανσης με υδράργυρο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους των πόλεων των Μάγια πιθανότατα προκαλείται από τη συχνή χρήση υδραργύρου και προϊόντων που περιέχουν υδράργυρο από ανθρώπους που έζησαν μεταξύ 250 και 1100 μ.Χ
«Η ανακάλυψη του υδραργύρου θαμμένου βαθιά στο έδαφος και τα ιζήματα των αρχαίων πόλεων των Μάγια είναι δύσκολο να εξηγηθεί μέχρι να αρχίσουμε να εξετάζουμε την αρχαιολογία της περιοχής, η οποία μας λέει ότι οι Μάγια χρησιμοποιούσαν υδράργυρο για αιώνες», είπε ένας από τους συγγραφείς του μελέτη, Duncan Cook, από το Αυστραλιανό .
Στη μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν για πρώτη φορά όλα τα δεδομένα σχετικά με τις συγκεντρώσεις υδραργύρου στο έδαφος και τα ιζήματα από αρχαιολογικούς χώρους των Μάγια . Βρήκαν συγκεντρώσεις υδραργύρου που κυμαίνονταν από 0,016 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) σε ορισμένες περιοχές έως «εξαιρετικά» επίπεδα των 17,16 ppm σε άλλα μέρη. Το κατώφλι τοξικής επίδρασης (TET) για τον υδράργυρο στα ιζήματα ορίζεται ως 1 ppm . Επικαλούμενοι προηγούμενες μελέτες, λένε ότι σφραγισμένα πλοία γεμάτα με υγρό υδράργυρο έχουν βρεθεί σε αρκετές τοποθεσίες των Μάγια , όπως στο Quiriqua στη Γουατεμάλα, στο El Paraíso στην Ονδούρα και στην πολυεθνική μεγαλούπολη Teotihucan στο κεντρικό Μεξικό .
Οι αρχαιολόγοι έχουν επίσης ανακαλύψει στο παρελθόν χρώματα που περιέχουν υδράργυρο, φτιαγμένα κυρίως από το ορυκτό κιννάβαρη, αλλού στην περιοχή των Μάγια. Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις, οι επιστήμονες λένε ότι οι αρχαίοι Μάγια μπορεί να χρησιμοποιούσαν συχνά χρώματα και σκόνες που περιέχουν κιννάβαρη και υδράργυρο για διακόσμηση.
Αυτός ο υδράργυρος, λένε, μπορεί να ξεπλύθηκε από αίθρια, επιφάνειες, τοίχους και κεραμικά και να εξαπλώθηκε στο έδαφος και το νερό. «Για τους Μάγια, τα αντικείμενα είχαν ch'ulel, ή δύναμη ψυχής, η οποία βρίσκεται στο αίμα», δήλωσε ο Nicholas Dunning, ένας άλλος συν-συγγραφέας της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι στις ΗΠΑ. «Ως εκ τούτου, η φωτεινή κόκκινη χρωστική ουσία της κιννάβαρης ήταν μια πολύτιμη και ιερή ουσία, αλλά εν αγνοία της και θανατηφόρα και η κληρονομιά της παραμένει στα εδάφη και τα ιζήματα γύρω από αρχαίες τοποθεσίες των Μάγια», εξήγησε ο Δρ Dunning.
Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι ο υδράργυρος και η κιννάβαρη που βρέθηκαν στις τοποθεσίες των Μάγια μπορεί να είχαν εξορυχθεί αρχικά από γνωστά κοιτάσματα στα βόρεια και νότια όρια της περιοχής των Μάγια και να εισήχθησαν στις πόλεις από εμπόρους.
Η ευρεία χρήση του μετάλλου θα μπορούσε να έχει θέσει σε κίνδυνο την υγεία των Μάγια , λένε οι επιστήμονες. Μελέτες έχουν δείξει τις τοξικές επιδράσεις της χρόνιας δηλητηρίασης από υδράργυρο, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης στο κεντρικό νευρικό σύστημα, τα νεφρά και το ήπαρ. Το υγρό μέταλλο προκαλεί επίσης τρόμο , μειωμένη όραση και ακοή, παράλυση και προβλήματα ψυχικής υγείας.