Ανακαλύφθηκε αρχαίο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αίγυπτο, το οποίο χρονολογείται στην ελληνορωμαϊκή εποχή, προκαλώντας παγκόσμιο θαυμασμό.
Το άγαλμα του Έλληνα στρατηλάτη, το οποίο αγαπούν και οι Αιγύπτιοι, βρέθηκε πρόσφατα στη βόρεια Αίγυπτο μετά από 9 μήνες αρχαιολογικών ανασκαφών.
Το γλυπτό χρονολογείται στον 2ο αιώνα π.Χ., δηλαδή περίπου 2100-2200 χρόνια πριν. Η ανακάλυψη αυτού του τεχνουργήματος έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο γειτονικό al-Shatby της πόλης της Αλεξάνδρειας, ένα προάστιο στο οποίο ζούσαν Έλληνες, μεταξύ του 2ου αιώνα π.Χ. και του 4ου αιώνα μ.Χ.
Ο Αλέξανδρος Γ 'της Μακεδονίας (γνωστός ως Μέγας Αλέξανδρος) έζησε από το 356 έως το 323 π.Χ. και θεωρείται ένα από τους σημαντικότερους ανθρώπους της ιστορίας.
Γεννημένος στα δημόσια λουτρά της Πέλλας της Μακεδονίας, έγινε βασιλιάς της Ελλάδος και της Περσίας, δίνοντας το όνομα του σε περισσότερες από 70 πόλεις, όπως αυτή στην οποία βρέθηκε το άγαλμα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα.
«Η αιγυπτιακή αποστολή βρήκε ένα μεγάλο δίκτυο από σήραγγες βαμμένες σε ροζ χρώμα για την αποθήκευση βροχής, των πλημμυρών και των υπογείων υδάτων, τα οποία οδηγούσαν σε έναν κεντρικό δρόμο και αρκετές διακλαδώσεις που όλοι συνδέονταν με δίκτυο αποχέτευσης", δήλωσε ο Mostafa Waziri, Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
Ο επικεφαλής αρχαιολόγος Ιμπραήμ Μουσταφά, ανέφερε ότι αυτός και η ομάδα του χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνικές τοπογραφικής ανύψωσης και τρισδιάστατη απεικόνιση για να βοηθήσουν στην ανασκαφή αυτής της περιοχής.
Μέχρι τώρα, τα δελτία τύπου για αυτό το εύρημα είναι εξαιρετικά λιτά. Μερικές φορές αυτό γίνεται για να διατηρηθούν προστατευμένες οι περιοχές αυτές μέχρι να μελετηθούν διεξοδικά και σωστά.
Κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών, η ομάδα έχει ανακαλύψει αμφορείς, γλάστρες, πιάτα, διάφορα σκεύη και περίπου 700 αρχαία νομίσματα.
Πιστεύεται ότι αυτή η περιοχή της Αλεξάνδρειας ήταν ένα εμπορικό κέντρο που παρήγαγε μια σειρά από πολύτιμα αντικείμενα, όπως φυλαχτά και αγάλματα.Επίσης, στο σημείο έχουν ανακαλυφθεί δίχτυα αλιείας και αργαλειοί, τα οποία υποδηλώνουν βιομηχανική δραστηριότητα.
Το άγαλμα του Αλεξάνδρου βρέθηκε δίπλα σε αγάλματα θρυλικών ηρώων και θεοτήτων. Επίσης βρέθηκαν καλούπια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή αγαλμάτων διασημοτήτων και αυτοκρατόρων.
Αυτός ο αρχαιολογικός χώρος είναι βέβαιο ότι θα ρίξει φως στους προηγούμενους πολιτισμούς που κάποτε κατοικούσαν στην περιοχή, ενώ θα αυξήσει τις προσπάθειες για την ανεύρεση του τάφου του μεγάλου Έλληνα στρατηλάτη.
Τονίζεται ότι μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου το απέραντο κράτος του διαμοιράστηκε μεταξύ των στρατηγών του, που επί πολλά χρόνια διαφωνούσαν για τη διανομή. Δεν χάθηκε, όμως, το εκπολιτιστικό έργο του.
Οι κατακτήσεις του άνοιξαν τα σύνορα μεταξύ του ελληνικού χώρου και της Ανατολής. Η επικοινωνία με τους “βαρβάρους” συνέβαλε στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στις χώρες της Ασίας και της Αιγύπτου.
Η ελληνική γλώσσα έγινε διεθνής. Τα ελληνική ήθη πέρασαν σ’ όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Ανέτειλε ο πολιτισμός της λεγόμενης “Ελληνιστικής Εποχής”, που αποτελεί μία νέα λάμψη του ελληνικού πνεύματος.