Παρθενώνας
Ιστορία

Παρθενώνας: Οι 5 αλήθειες για το ξακουστό μνημείο που ελάχιστοι γνωρίζουν

Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για το σπουδαίο μνημείο της αρχαιότητας

Αποτελεί το λαμπρότερο μνημείο της αθηναϊκής ιστορίας που μέχρι σήμερα προκαλεί δέος και θαυμασμό σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Ο Παρθενώνας δεν είναι απλώς ένα αξιοθέατο της Ελλάδας αλλά ένα μνημείο που συγκεντρώνει επάνω του την ιστορία χιλιάδων ετών. Την ιστορία της Ελλάδας μέσα στα χρόνια, την τέχνη και τη φιλοσοφία της χώρας από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Ωστόσο, όσα κι αν έχουμε ακούσει και διαβάσει για τον Παρθενώνα, υπάρχουν κάποιες αλήθειες και γεγονότα που λίγοι γνωρίζουν. Έχουν όμως κι αυτές οι πληροφορίες το δικό τους ενδιαφέρον και μας δίνουν μια διαφορετική οπτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1. Η ανατίναξη

Τον Σεπτέμβριο του 1687 ο Παρθενώνας υπέστη μεγάλη καταστροφή. Ήταν η περίοδος που ήταν σε εξέλιξη η εκστρατεία του Ενετού Φραγκίσκου Μοροζίνη. Στις 16 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, μια οβίδα τίναξε την πυριτιδαποθήκη του φρουρίου στον αέρα. Το αποτέλεσμα ήταν να καταρρεύσει ένα μεγάλο τμήμα του ναού από την ανατολική πλευρά.

2. Καμία ευθεία, μόνο καμπύλες

Στον Παρθενώνα δεν υπάρχουν ευθείες αλλά καμπύλες τις οποίες δεν μπορούμε να αντιληφθούμε. Πρόκειται για κάτι που αποδίδεται στην αρχιτεκτονική κατασκευή του. Πρακτικά, λοιπόν, δεν υπάρχει καμία ευθεία. Αντίθετα, μάλιστα, υπάρχουν σε όλο το κτίσμα μικρές και ανεπαίσθητες καμπύλες. Είναι μάλιστα τόσο αδιόρατες, έτσι ώστε δίνουν την εντύπωση ότι για παράδειγμα ο στυλοβάτης του είναι ευθύς και εντελώς επίπεδος. Πράγμα που δεν ισχύει.

3. Χριστιανικός ναός και τζαμί

Ο Παρθενώνας είχε μετατραπεί σε χριστιανικό ναό αλλά και σε τέμενος, κάτι που πολλοί δεν έχουν ξανακούσει. Πιο συγκεκριμένα ήταν τον 5ο αιώνα όταν ο Παρθενώνας μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία. Ο Παρθενώνας αφιερώθηκε πρώτα στην Αγία Σοφία και μετά στην Παναγία. Το 17ο αιώνα ο Παρθενώνας ήταν πια και επίσημα τζαμί.

4. Αντισεισμική κατασκευή

Η κατασκευή του Παρθενώνα είναι απολύτως αντισεισμική. Οι ειδικοί έχουν καταλήξεις σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με την κατασκευή του Παρθενώνα. Σύμφωνα με τους ίδιους, το μνημείο έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να του επιτρέπει να αποβάλλει το νερό της βροχής αλλά παράλληλα να έχει την απαιτούμενη αντισεισμική προστασία ακόμη και για πολλά ρίχτερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5. Η ξύλινη οροφή

Η αρχική οροφή του Παρθενώνα ήταν ξύλινη και αυτό είναι κάτι που λίγοι γνωρίζουν. Μπορεί οι κολώνες, τα αετώματα και ο θριγκός του Παρθενώνα να ήταν κατασκευασμένη από το γνωστό και φημισμένο μάρμαρο αλλά δεν ίσχυε το ίδιο και με την οροφή του. Στην πραγματικότητα η αρχική οροφή του κτίσματος ήταν από ξύλο. Οι ειδικοί και οι ιστορικοί που το έχουν μελετήσει αναφέρουν ότι αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος για να λειτουργήσει η κατασκευή του. Κι αυτό γιατί αν είχαν κατασκευάσει την οροφή του από μάρμαρο, αυτομάτως θα δημιουργούταν μεγάλη πίεση στις κολώνες. Κάτι τέτοιο θα είχε σαν αποτέλεσμα τον μεγάλο κίνδυνο το κτίσμα να καταρρεύσει, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ