Πολλά ακούστηκαν, πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν, μετά από εκείνη την αποφράδα νύκτα των Ιμίων, κατά την οποία ένα ελληνικό ελικόπτερο «έπεσε» κάτω από αδιευκρίνιστες έως σήμερα συνθήκες, στα παγωμένα νερά του Αιγαίου παίρνοντας μαζί του τρεις άξιους αξιωματικούς του ελληνικού ΠΝ.
Σύμφωνα με τον γνωστό πρώην Έλληνα αξιωματικό Σ.Καλεντερίδη και ελληνικά ΜΜΕ, λίγα 24ωρα πριν από την κορύφωση της κρίσης, η ΕΥΠ φέρεται να είχε στην κατοχή της, την συνομιλία του Τούρκου ναυάρχου και Α/ΓΕΝ Έρκαγια προς τον Τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο στην Αθήνα, για σχέδιο που θα «ξεδιπλώνονταν» ουσιαστικά σε λίγες ημέρες στα Ίμια, και το οποίο η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν αξιοποίησε ποτέ - άγνωστο το γιατί.
Ο ίδιος ο Τούρκος Α/ΓΕΝ μιλώντας στον τουρκικό τύπο ξεστόμισε σε μια στιγμή «τουρκικού εθνικισμού», (σε συνομιλία του με τον Τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο στην πρεσβείας της Τουρκίας στην Αθήνα), ότι είχε επισημάνει «μετά από ενδελεχή έρευνα στα αρχεία του τουρκικού κράτους, νομικό κενό για τα ελληνικά νησιά «Καλόγηροι και Φούρνοι», εν μέσω αρχικών σταδίων της κρίσης του 1996».
Ο ίδιος φέρεται να παραδέχθηκε στον τύπο ότι έστειλε τα «ευρήματα» αυτά τότε στο τουρκικό ΓΕΕΔ, το οποίο και τα υιοθέτησε αμέσως», και συμπλήρωσε ο ίδιος ότι «Είμαι βέβαιος πως με τα στοιχεία που έχουμε μπορούμε να διεκδικήσουμε τους Καλογήρους, τους Φούρνους».
Η συνομιλία όμως υποκλάπηκε όπως ήταν φυσικό από την ΕΥΠ, η οποία ήξερε αμέσως το σχέδιο της Τουρκίας το 1996 για την προσπάθεια διεκδίκησης ελληνικών νησιών, η κυριότητα πολλών εκ των οποίων, σύμφωνα με τους Τούρκους, εμπεριέχει και σήμερα εν έτει 2019 «νομικά κενά», τα οποία βέβαια ανήκουν στην σφαίρα της «τουρκικής φαντασίας».
Η συνομιλία του Τούρκου Α/ΓΕΝ με τον Τούρκο συνταγματάρχη στην Αθήνα παραδόθηκε στους υπουργούς Εξωτερικών και άμυνας της τότε ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς όμως να αξιοποιηθούν τα στοιχεία αυτά.
Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες από εκείνη την στιγμή κατανόησαν βαθιά ότι η Τουρκία σχεδιάζει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, και αυτό μεταφέρθηκε λογικά και στην πολιτική ηγεσία η οποία πιθανόν δεν κατανόησε την «καταιγίδα» που έρχονταν στο Αιγαίο.
Πολλοί ειδικοί τότε φοβόντουσαν πιθανή εφαρμογή σχεδίου αεραποβατικής επιχείρησης των Τούρκων σε νησιά που είναι πολύ κοντά στα τουρκικά παράλια όπως Χίος, Μυτιλήνη ή το Καστελόριζο και όχι ίσως ένα σενάριο τύπου Ιμίων.
Το αμέσως επόμενο αναπάντητο ερώτημα στην όλη κατάσταση, ήταν το κατά πόσο υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση της ελληνικής ηγεσίας για την τουρκική απόβαση στην δυτική Ίμια το μοιραίο βράδυ.
Σύμφωνα πληροφορίες του ελληνικού τύπου, ο σταθμός της ΕΥΠ στην Αλεξανδρούπολη φέρεται να είχε εντοπίσει, από ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, τις εντολές του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε δύο τουρκικά περιπολικά το απόγευμα της 29ης Ιανουαρίου 1996.
H εντολή ήταν σαφής, να πλησιάσουν και στις δύο βραχονησίδες και να ελέγξουν αν και πού υπάρχουν Έλληνες καταδρομείς και ελληνική σημαία.
Ο κυβερνήτης του ενός τουρκικού περιπολικού ερωτήθηκε από την ΜΙΤ, ποια θα ήταν η τακτική κατάσταση κατά τη διάρκεια της επερχόμενης νύχτας.
Ο Τούρκος αξιωματικός φέρεται να απάντησε πως αυτό θα εξαρτιόταν από τις συνθήκες που θα αντιμετώπιζε την ώρα που θα προσέγγιζε τις βραχονησίδες Ίμια.
H σχετική συνομιλία, σύμφωνα με πληροφορίες του τύπου, μεταφράστηκε από την ΕΥΠ το βράδυ της 29ης Ιανουαρίου και λογικά δόθηκε στην ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, χωρίς όμως να αξιοποιηθεί και αυτή, διότι ενδεχομένως εκείνη την στιγμή όλοι είχαν επικεντρωθεί στις συνεχείς κινήσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων γύρω από τις Βραχονησίδες.
Όλα τα στοιχεία και έγγραφα φέρεται να δόθηκαν στην τότε ελληνική πολιτική ηγεσία, από τον διοικητή της ΕΥΠ ναύαρχο Λεωνίδα Βασιλικόπολο.
Η ιστορία και η συνέχεια της κρίσης των Ιμίων είναι γνωστή και σύμφωνα με το ημερολόγιο του ΓΕΝ:
Λίγο πριν από τη 1 π.μ. της 31ης Ιανουαρίου, οι Τούρκοι έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο απόβασης των κομάντος τους στα Δυτικά Ιμια.
Την ίδια ώρα που η φρεγάτα «Γιαβούζ» πλησίαζε πολύ κοντά στην επίμαχη βραχονησίδα, οπότε και πιστεύεται ότι άφησε τη λαστιχένια βάρκα με τους κομάντος, δύο τουρκικά ελικόπτερα «Black Hawk» πετούσαν από πάνω. Οι επιτελείς του ΓΕΝ πίστευαν ότι τα δύο ελικόπτερα θα αποβίβαζαν εκείνα κομάντος ενώ στην πραγματικότητα επιχείρησαν να παραπλανήσουν τις ελληνικές δυνάμεις.
31 Ιανουαρίου, 00.47: Από φρεγάτα «Ναυαρίνο» (κέντρο επιχειρήσεων για τα Ιμια) προς ΓΕΝ: Ελικόπτερα κινούνται βόρεια προς βραχονησίδες.
00.55 ΓΕΝ προς Ναυαρίνο: Δεν θα πατήσει Τούρκος στα νησιά. Να βληθούν προειδοποιητικές βολές και αν συνεχίσουν να καταρριφθούν. Να προστατευθούν τα Ιμια και το Φαρμακονήσι.
01.04 ΓΕΝ προς Ναυ.: Δύο τουρκικά ελικόπτερα Μπλακ Χοκ βρίσκονται στην περιοχή, το ένα σε αιώρηση πλησίον της Γιαβούζ (φρεγάτα), 1.000 γιάρδες δυτικά από τα Ιμια. Το άλλο υπερίπταται Γιαβούζ.
01.25 ΓΕΝ προς Ναυ: Εξασφαλίσατε την ετοιμότητα ημετέρων μονάδων. Στοχοποιήσατε κάθε τουρκική μονάδα. Να ευρίσκεσθε σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο.
01.37 ΓΕΝ προς Ναυ.: Εφόσον τα ελικόπτερα προσπαθήσουν να βγάλουν κόσμο, να ριφθεί μια φωτοβολίδα. Δεύτερον, να ριφθεί προειδοποιητική βολή, τρίτον να καταρριφθούν.
01.55 Ναυ. προς ΓΕΝ: Τα ελικόπτερα είναι κοντά στη φρεγάτα. H φρεγάτα είναι 500 γιάρδες από το νησί.
Τα ελικόπτερα απομακρύνονται αλλά το ελληνικό Πεντάγωνο δεν ανησυχεί μόνο για τα Ιμια, καθώς έχει να προστατεύσει μια σειρά από νησίδες στην περιοχή.
02.00 ΓΕΝ προς Ναυ.: Εφιστάται η προσοχή σας μήπως η απομάκρυνση ελικοπτέρων είναι παραπλανητική για να κάνουν ενέργεια στο Φαρμακονήσι.
Στις 03.00 αρχίζουν να έρχονται οι πρώτες πληροφορίες πως οι Τούρκοι έχουν καταλάβει τα Δυτικά Ιμια. Δίνεται η εντολή να ανέβει η δεύτερη ομάδα βατραχανθρώπων αλλά η εκτέλεσή της καθυστερεί επειδή πέρασαν πρώτα από τα Ανατολικά Ιμια για να πάρουν φορτισμένες μπαταρίες ασυρμάτων. Για 45 λεπτά της ώρας Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν πολύ κοντά στο να έχουν κομάντος τους πρόσωπο με πρόσωπο στα Δυτικά Ιμια.
03.15 ΓΕΝ προς Ναυ.: Υπάρχουν πληροφορίες ότι ίσως κάτι γίνεται στη Δυτική Ίμια. Εξακριβώσατε και πείτε μου.
03.16 ΓΕΝ προς Ναυ.: Πρι… Διατάξτε Πολεμιστή (περιπολικό ναυτικού) να αποβιβάσει Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών στη Δυτική Ιμια και να μου πείτε έναρξη και πέρας.
03.30 ΓΕΝ προς Ναυ.: Υπάρχει πληροφορία ότι έχουν ανέβει 30 άτομα στο δυτικό νησί Ιμια. Να πάει ο Πολεμιστής να ελέγξει με προβολέα και στη συνέχεια να αποβιβάσει MYK (βατραχανθρώπους).
03.36 Ναυ. προς ΓΕΝ: Τώρα αποβιβάζονται MYK στη βάρκα και εκτιμάται ότι η κίνηση θα περατωθεί σε 30 λεπτά.
03.38 ΓΕΝ προς Ναυ.: Πείτε μου άμεσα αν υπάρχει κανένας Τούρκος κρατημένος δίπλα στο νησί. Με ενδιαφέρει άμεσα αν είναι κανένας πάνω στο νησί.
03.42 ΓΕΝ προς Ναυ.: Απογειώσατε ελικόπτερο και ελέγξατε δυτικό νησί προ αποβιβάσεως MYK.
04.08 ΓΕΝ προς Ναυ.: Τονίζεται η απαίτηση πριν βγουν οι MYK να είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει άνθρωπος στη Δυτική Ιμια.
Το ελικόπτερο απογειώνεται από το Ναυαρίνο και πετάει, σε εξαιρετικά κακές συνθήκες, πάνω από τις βραχονησίδες. H πίεση από το κέντρο είναι ασφυκτική.
04.25 Ναυ. προς ΓΕΝ: Ελικόπτερο άνωθεν Δυτικής Νήσου, Αναμένω αποτελέσματα.
04.26 Ναυ. προς ΓΕΝ: Δεν έχει εντοπίσει ακόμη τίποτα. Ορατότητα χαμηλή.
04.28 Ναυ. προς ΓΕΝ: Βρέχει στην περιοχή. Ορατότητα χαμηλή. Προσπαθεί να εντοπίσει οτιδήποτε.
04.29 ΓΕΝ προς Ναυ.: Περιμένω να μου πείτε για το ελικόπτερο και το αποτέλεσμα της έρευνας. Το αναμένει ο πρωθυπουργός.
04.47 Ναυ. προς ΓΕΝ: Εχει περάσει τέσσερις φορές πάνω από το νησί. Αποτελέσματα αρνητικά. Πετάει σε ύψος 40-50 μέτρα και προσπαθεί.
04.50 Ναυ. προς ΓΕΝ: Υπάρχουν μερικά άτομα πάνω στο νησί.
Το ελικόπτερο αναφέρει πως πρόκειται για δέκα τούρκους κομάντος πάνω στο δυτικό νησί.
05.02 ΓΕΝ προς Ναυ.: Οι δικοί μας βατραχάνθρωποι να παραμείνουν στον Πολεμιστή και να γίνει συλλογή στοιχείων.
05.04 ΓΕΝ προς Ναυ.: Το ελικόπτερο να επιστρέψει.
05.05 Ναυ. προς ΓΕΝ: Εχω απώλεια επικοινωνίας με το ελικόπτερο. H τελευταία του αναφορά EMΕRGENCY EMERGENCY βόρεια 1,5 μίλι από το σημείο του ενδιαφέροντος.
Στις 05.40 το ΓΕΝ διατάζει τον κυβερνήτη του Πυρπολητή να πάρει τους έλληνες βατραχανθρώπους από την περιοχή.
05.40 ΓΕΝ προς Πυρπολητή: Θα εκτελεσθεί αποχώρηση φίλιων και εχθρικών μονάδων από την περιοχή.
05.58 ΓΕΝ προς Ναυ.: Οι οδηγίες για τον Πυρπολητή είναι ότι από την περιοχή θα φύγει ένα δικό τους και ένα δικό μας. H διαταγή θα δίνεται από το ΓΕΝ. Ο Πυρπολητής θα φύγει τελευταίος αφού πάρει τους ΟΥΚ και τη σημαία. Εσείς παραμείνετε για το ελικόπτερο. Θέλω τα ονόματα του πληρώματος.
07.12 ΓΕΝ προς Πυρπολητή: Να αρχίσετε να παίρνετε τη Σημαία και τον κόσμο. Να μου πείτε αν γίνεται το ίδιο και από τους άλλους.
Όλα αυτά είναι ιστορία πλέον, η οποία εκτιμάται από ειδικούς πως δεν έχει αναλυθεί επαρκώς για να βρεθούν τα λάθη που οδήγησαν σε μια εθνική ήττα με συνέπεια το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου μέχρι και σήμερα. Οι Τούρκοι από δύο νησιά... έφτασαν να διεκδικούν 18, βγάζοντας αυθαίρετα συμπεράσματα και μη λαμβάνοντας επίτηδες υπόψιν της ιταλο-τουρκική συνθήκη του 1932.
Πόσο πιθανό όμως είναι ένα νέο επεισόδιο τύπου Ίμια το 2019;
Ο Ερντογάν μαζί με πλήθος Τούρκων αξιωματούχων αμφισβητούν εδώ και μήνες λεκτικά τουλάχιστον την Ελλάδα, για την κυριότητα 18 και πλέον νησιών, ενώ οι τουρκικές απαιτήσεις κυβερνητικών παραγόντων ανέρχονται έως και 150 νησιά και μικρονήσια στο Αιγαίο.
Αυτές οι απαιτήσεις έχουν γίνει ακόμα πιο επικίνδυνες μετά την εμφάνιση Χαρτών για την δήθεν τουρκική ΑΟΖ η οποία αφού «εξαφανίζει» το Καστελόριζο φτάνει μέχρι νότια της Κρήτης.
Κακά τα ψέματα, η σημερινή Τουρκία του σουλτάνου Ερντογάν που κυβερνά μαζί με τους εθνικιστές του Μπαχτσελί, αμφισβητεί το μισό Αιγαίο, λόγω υδρογονανθράκων και του περιβόητου «εθνικού όρκου».
Όλα λοιπόν εξαρτώνται από την ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, οι οποίες θα πρέπει να εμπεδώσουν στον λαό την «κουλτούρα», ακόμα και μιας πιθανής ελληνοτουρκικής σύρραξης, αν και εφόσον οι περιστάσεις βέβαια το απαιτήσουν.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 1940 και 1941, η τότε ελληνική ηγεσία με πενιχρά μέσα δεν λογάριασε τίποτα και ξεκίνησε πόλεμο με δύο αυτοκρατορίες της εποχής με σκοπό την υπεράσπιση του εθνικού χώρου, τον οποίο και τότε "κάποιοι" μας ζητούσαν να τον "ακρωτηριάσουν".
https://youtu.be/F1YvX5IZgr0
https://youtu.be/R4GyzFy8VWg