τεθωρακισμένα το 1920
Βιβλία

Τα τεθωρακισμένα στον Ελληνικό Στρατό από το 1920 έως το 1940

«Τα Τεθωρακισμένα στον Ελληνικό Στρατό 1920-40» τιτλοφορείται η μελέτη, με την απόλυτα κυριολεκτική έννοια του όρου, του γνωστού συγγραφέα Κωνσταντίνου Βλάσση. Και λέμε με την κυριολεκτική έννοια, διότι για αυτό ακριβώς πρόκειται. Το εν λόγω βιβλίο αποτελεί τον απόλυτο θησαυρό γνώσεων που εξετάζει όχι απλώς λεπτομερώς, αλλά εξονυχιστικώς το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον, όπως γράφει το infognomonpolitics.gr, για κάθε μελετητή της νεώτερης ελληνικής στρατιωτικής ιστορίας, θέμα του βιβλίου εξετάζεται από τον συγγραφέα διεξοδικά με πλήθος παραπομπών. Το βιβλίο χωρίζεται σε έξι μέρη. Το πρώτο αναφέρεται στην πορεία εισαγωγής των τεθωρακισμένων στον Ελληνικό Στρατός, στις προσπάθειες συγκρότησης συγκροτήματος τεθωρακισμένων, στις απόπειρες της Ελλάδος να αποκτήσει άρματα μάχης και την άρνηση Γερμανών, Σοβιετικών, αλλά και Βρετανών και Γάλλων, να της τα πουλήσουν, την ώρα που εφοδίαζαν όλοι αφειδώς την Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέραν της προαναφερθείσης πρωτοτυπίας του έργου, που έγκειται στην σχετικά εκτενή περιγραφή του οικονομικοπολιτικοστρατιωτικού πλαισίου που αναπτύσσεται την περίοδο που εξετάζεται το ζήτημα της απόκτησης τεθωρακισμένων, ιδιαίτερη αξία μπορεί να αποδοθεί και στο γεγονός ότι για πρώτη φορά η σύγχρονη ελληνική βιβλιογραφία, παρέχει την ευκαιρία στο αναγνωστικό κοινό, να λάβει μια πρώτη εμπεριστατωμένη απάντηση μέσα από εκτενή και συνδυαστική παράθεση στοιχείων και παραγόντων, σε ερωτήματα και θέματα όπως, η συμμετοχή των θωρακισμένων στα διάφορα κινήματα της δεκαετίας του 1920 και 1930, το δίλημμα μηχανοκίνησης ή οχύρωσης και πως αυτό ετίθετο την εποχή εκείνη, οι εισηγήσεις του Συνταγματάρχη Δαβάκη επί του ζητήματος της μηχανοκίνησης, το θέμα των αγγλογαλλικών πιστώσεων που εξασφαλίστηκαν το 1939, η αντίστοιχη ανάπτυξη του αρματικού δυναμικού των βαλκανικών χωρών και οι πληροφορίες που είχε το ελληνικό Επιτελείο, η οργάνωση του παρεμφερούς αντικειμένου της αντιαρματικής άμυνας και η εικόνα που είχε σχηματίσει το ΓΕΣ βάσει πληροφοριών που ελάμβανε για το όπλο των τεθωρακισμένων από τις εκθέσεις που λάμβανε για την δράση των γερμανικών στρατευμάτων κατά τις επιχειρήσεις στην Πολωνία και Γαλλία.

Το δεύτερο, κύριο, τμήμα του βιβλίου – τα παρατήματα αυτού – εμπεριέχει πλήθος εξαιρετικά ενδιαφερουσών μαρτυριών, πηγών και αναλύσεων. Υπάρχουν αναλύσεις του αείμνηστου συνταγματάρχη Δαβάκη για τον γερμανικό Κεραυνοβόλο Πόλεμο σε Πολωνία και Γαλλία, εκτενείς αναφορές για το ελληνικό Μηχανοκίνητο Σύνταγμα Ιππικού και τις προσπάθειές ενίσχυσής του με άρματα μάχης και πολλά άλλα. Το βιβλίο αποτελεί τον απόλυτο οδηγό για το συγκεκριμένο θέμα και ο συγγραφέας, εμφανώς, έχει δώσει κομμάτι της ψυχής του κατά την συγγραφή. Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ είναι πολύ λίγο.

συγγραφέας: Κωνσταντίνος Δ. Βλάσσης

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...
ukrania polemos
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο ποταμός Sukhi Yaly του Κουράχοβο έγινε ο «υγρός τάφος» της 79ης ουκρανικής ταξιαρχίας! Την ξεκλήρισαν οι Ρώσοι και προέλαυσαν 300 μέτρα

Ο ποταμός Sukhi Yaly είναι καίριας σημασίας για την κατεύθυνση του Κουράχοβο και οι Ρώσοι καταλαμβάνουν περισσότερος...