Πολιτισμός

Μενδώνη: Ο Πολιτισμός συμβάλλει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού

Στον Πολιτισμό και στην συμβολή του στην αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος, αναφέρθηκε η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου «Δημογραφικό 2024-Εθνική προτεραιότητα», το οποίο πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Αναφερόμενη στις δράσεις του Υπουργείο Πολιτισμού που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του δημογραφικού η Λίνα Μενδώνη, είπε: «Στο Υπουργείο Πολιτισμού έχουμε καταρτίσει, αυτά τα χρόνια, την Χάρτα Πολιτιστικής Ανάπτυξης και Ευημερίας, η οποία συντίθεται από μία εξιδεικευμένη Χάρτα, για κάθε Περιφέρεια.

Στις 13 αυτές Χάρτες έχουμε συμπεριλάβει -σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε Περιφέρειας- έργα τα οποία πρέπει να γίνουν. Έχουμε συμπεριλάβει πολιτικές οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν. Μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην συγκεκριμένη περιφέρεια» και ανέφερε ως παράδειγμα την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τη Σχολή της Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης, η οποία ιδρύεται στον Πεντάλοφο Κοζάνης από το ΥΠΠΟ, σε συνεργασία με την οικεία Περιφέρεια και με την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Η σχολή αυτή», συνέχισε η Υπουργός, «θα εκπαιδεύει τους νέους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους, αλλά δεν έχουν στην πραγματικότητα κατοχύρωση επαγγελματική. Θα τους εκπαιδεύσει να συνεχίσουν να δουλεύουν το παραδοσιακό υλικό, που είναι άφθονο στην περιοχή τους και να διδάσκονται, από τους λίγους αλλά πολύ σημαντικούς τεχνίτες της πέτρας που έχουν ακόμη απομείνει».

«Το ανάλογο», είπε η Λίνα Μενδώνη, «συμβαίνει και με τη Σχολή Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο, στην οποία τώρα δίνουμε μια εντελώς διαφορετική διάσταση. Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, διευρύνουμε και επεκτείνουμε τη Σχολή. Δημιουργούμε εντελώς νέες υποδομές για να φοιτούν οι νέοι που θέλουν να μυηθούν στην τέχνη του μαρμάρου στις πλέον αρμόζουσες συνθήκες. Οι απόφοιτοι των Σχολών Πέτρας και Μαρμαροτεχνίας, με διαβαθμισμένο πλέον το πτυχίο της Σχολής τους, θα είναι περιζήτητοι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στην Τήνο- το καλοκαίρι σφύζει από ζωή, αλλά τον χειμώνα δεν είναι ίδια η κατάσταση- και στη Δυτική Μακεδονία, θα υπάρχουν νέοι άνθρωποι, που θα μείνουν εκεί και δεν θα αναγκαστούν να φύγουν για τις πόλεις, δεν θα πάνε στη Θεσσαλονίκη, δεν θα έρθουν στην Αθήνα. Θα αισθάνονται ότι τους παρέχει μια ασφάλεια το Κράτος. Άρα μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους οικογένειες».

Πολιτιστικές Υποδομές με περισσότερα από 850 έργα

Το Υπουργείο Πολιτισμού αυτή τη στιγμή εκτελεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δημιουργίας πολιτιστικών υποδομών, με περισσότερα από 850 έργα σε όλη την επικράτεια. «Αυτό σημαίνει», όπως ανέφερε η Υπουργός, ότι «δημιουργούνται πολιτιστικοί προορισμοί, τουριστικοί πόλοι, άρα αναπτυξιακοί πόροι, στους οποίους μπορούν να απασχοληθούν, να βρουν θέσεις εργασίας νέοι άνθρωποι αυξημένων προσόντων, και μάλιστα, περισσότερες γυναίκες.

Η χώρα μας έχει την ευλογία να έχει μια διασπορά μνημείων παντού. Επομένως, το να εκτελεί το Υπουργείο Πολιτισμού έργα στον Έβρο, στο Νεστόριο στη Δυτική Μακεδονία, στο Καστελόριζο, στην Κρήτη, στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στους Παξούς, αυτομάτως δημιουργεί προορισμούς, άρα ενισχύει τις τουριστικές ροές και την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, συμβάλλοντας στην επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Από την άλλη πλευρά, αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι σε περιοχές στις οποίες δημιουργούνται από το ΥΠΠΟ πολιτιστικοί προορισμοί ή δομές σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, λειτουργούν και ως πόλοι προσέλκυσης startups επιχειρήσεων. Αυτό σιγά σιγά παρατηρείται και στη Μακεδονία».

Η κ. Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο του Πολιτισμού, ο οποίος «ενισχύει το αίσθημα του συνανήκειν, της κοινής μας πορείας, ως μέλη της ίδιας κοινωνίας, μετριάζοντας τις εκφράσεις της ατομικότητας. «Επενδύοντας στον πολιτισμό, δημιουργούμε καλύτερη κοινωνία. Τα μέλη της κοινωνίας αναπτύσσουν συντροφικότητα και αλληλεγγύη, περιορίζουν την ατομικότητα και «το εγώ, προσανατολίζονται στην υπηρέτηση συλλογικότερων στόχων».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...
Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...