Πολιτισμός

Επιστήμονες ανακάλυψαν την αρχαιότερη κατασκευή που έφτιαξε εξαφανισμένο ανθρώπινο είδος

Μια ομάδα από Βρετανούς και Αφρικανούς αρχαιολόγους ανακάλυψαν στοιχεία από την αρχαιότερη ανθρώπινη κατασκευή η οποία δημιουργήθηκε από ένα ανθρώπινο είδος, που δεν υπάρχει πια και βρισκόταν στη νότια Αφρική

 

Σύμφωνα με την Independent η συγκεκριμένη κατασκευή έχει φτιαχτεί από ξύλα και ήταν μία υπερυψωμένη πλατφόρμα. Ο λόγος για την οποία κατασκευάστηκε ήταν πιθανότατα για να δημιουργηθεί ένας δρόμος πάνω από έναν υγρότοπο ή ως κυνηγετική βάση.

Η ανακάλυψη βρέθηκε σε υγρό έδαφος στη βόρεια Ζάμπια και είναι διπλάσια από οποιαδήποτε άλλη ανθρώπογενή κατασκευή και έρχεται να αλλάξει το τρόπο που κατανοούμε την αρχαιολογία αλλά και την εξέλιξη της τεχνολογίας μέσα στα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάλιστα, η συγκεκριμένη περιοχή που βρέθηκε η κατασκευή, απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα δύοπιο εντυπωσιακά φυσικά θαύματα του κόσμου, έναν καταρράκτη ύψους 235 μέτρων και ένα φαράγγι βάθους 300 μέτρων.

Γύρω από τους καταρράκτες βρίσκεται μια εύφορη πεδιάδα με ελώδεις εκτάσεις, μικρές λίμνεςυδάτινες οδούς και παραποταμιές δασικές εκτάσεις.

Ένας ποταμός ρέει μέσα από ένα εντυπωσιακό φαράγγι μήκους 4,8 χιλιομέτρων με το δικό του τοπικό τροπικό δάσος, που εν μέρει δημιουργείται από τον ψεκασμό του νερού από τον καταρράκτη.

Μόλις τρία μίλια μετά, ο ποταμός χύνεται σε μια από τις μεγαλύτερες λίμνες της Αφρικής, τη λίμνη Tanganyika, η οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ψάρια και θα προσέλκυε τεράστια κοπάδια ζώων.

 

Η τεχνική των αρχαίων

Οι αρχαιολόγοι μέχρι τώρα έχουν βρει δύο μέρη της ξύλινης δομής. Πρόκειται για ένα τμήμα κορμού δέντρου με μήκος 1,4 μέτρα και ένα κούτσουρο δέντρου, τα οποία έχουν τροποποιηθεί από προϊστορικούς ξυλουργούς. 

Ο κορμός του δέντρου είχε κοπεί και στη συνέχεια διαμορφώθηκε έτσι ώστε να λεπτύνει και στις δύο άκρες. Μια εγκοπή σχήματος «U» 13 εκατοστών είχε στη συνέχεια λαξευτεί στο πλάι του.

 

Στη συνέχεια είχε τοποθετηθεί οριζόντια πάνω από το κούτσουρο του δέντρου, το οποίο είχε χαραχτεί και διαμορφωθεί για να διασφαλιστεί ότι η κορυφή των 20 εκατοστών θα μπορούσε να χωρέσει σωστά στην εγκοπή σχήματος U, του οριζόντια σκαλισμένου κορμού δέντρου.

Τοποθετώντας τον τροποποιημένο κορμό δέντρου με αυτόν τον τρόπο, «κλείδωσε» αποτελεσματικά στην κορυφή του κούτσουρου, διασφαλίζοντας ότι η διαδρομή ή η πλατφόρμα διατηρούνταν περίπου 20 εκατοστά πάνω από το έλος.

Οι αρχαιολόγοι έχουν επίσης ανακαλύψει μια ποικιλία εργαλείων κοπής και απόξεσης, όλα από πέτρα, καθώς  και μια πιθανή εστία για μαγείρεμα. 

Το εξαφανισμένο είδος 

Οι προϊστορικοί άνθρωποι που ζούσαν εκεί ήταν μέλη ενός πλέον εξαφανισμένου είδους γνωστού ως Homo heidelbergensis. Ένα είδος που είχε ήδη αποικίσει το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, της δυτικής Ασίας και της Ευρώπης, το οποίο άκμασε μεταξύ 600.000 και 300.000 ετών πριν. 

Ωστόσο, πριν από περίπου 300.000 χρόνια οι Heidelbergensis εξαφανίστηκαν. Αυτό έγινε πιθανώς λόγω του ανταγωνισμού από νεότερα, ακόμη πιο προηγμένα ανθρώπινα είδη, δηλαδή τους Νεάντερταλ και εμάς τους ίδιους (Homo sapiens).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ