Πολιτισμός
Ενημερώθηκε στις:

Θάνατος Παντερμαλή: Θλίψη στον πολιτικό κόσμο και στην ακαδημαϊκή κοινότητα (βίντεο)

Νεώτερη ενημέρωση

Το «αντίο» του ΑΠΘ στον καθηγητή του

Οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη «για την απώλεια ενός διακεκριμένου μέλους της οικογένειας του ΑΠΘ, του διαπρεπούς αρχαιολόγου και Ομότιμου Καθηγητή του Αριστοτελείου Δημήτρη Παντερμαλή» 

Ο Δημήτρης Παντερμαλής, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των πρυτανικών Αρχών, «υπηρέτησε με συνέπεια και αφοσίωση το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο τόσο από τη θέση του Προέδρου του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας όσο και από τη θέση του Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής» και «το όνομά του έχει συνδεθεί στενά με την πανεπιστημιακή ανασκαφή στο Δίον Πιερίας, συμβάλλοντας ώστε ο αρχαιολογικός χώρος να καταστεί γνωστός παγκοσμίως».

«Αρχαιολόγος διεθνούς κύρους και αναγνώρισης, άφησε το στίγμα του στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο διηύθυνε από την έναρξη της λειτουργίας του και για 13 χρόνια. Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος και ερευνητής, αφήνει ως παρακαταθήκη τόσο το υψηλοτάτου επιπέδου ερευνητικό του έργο όσο και τους μαθητές και συνεχιστές του» επισημαίνεται.

Το αντίο του Αντώνη Σαμαρά

Έναν σπουδαίο άνθρωπο, επιστήμονα και οραματιστή αποχαιρετά ο Αντώνης Σαμαράς, σε δήλωσή του μετά την είδηση πως έφυγε σήμερα (14.09.2022) από τη ζωή ο Δημήτρης Παντερμαλής, διακεκριμένος καθηγητής και διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης.

«Με θλίψη αποχαιρετώ έναν σπουδαίο άνθρωπο, λαμπρό επιστήμονα, οραματιστή και προσωπικό μου φίλο» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τον θάνατο του Δημήτρη Παντερμαλή.

«Είχα τη χαρά να μοιραστώ μαζί του τον αγώνα για το Μουσείο της Ακρόπολης, να ζήσω το πάθος του για την Αρχαιολογία και την επιστροφή των Μαρμάρων, Ο πολιτισμός μας είναι από σήμερα φτωχότερος. Συλλυπητήρια στους οικείους του», προσθέτει ο κ. Σαμαράς.

«Ο αρχαιολογικός χώρος στο Δίον υπάρχει χάρη στο μεράκι και τη δίκη του έμπνευση»

Την έμπνευση και τον ενθουσιασμό του Δημήτρη Παντερμαλή, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, θυμάται η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας Σταυρούλα Σδρόλια, τονίζοντας ότι ιδιαίτερα για το Δίον, η συμβολή του ήταν μοναδική και καθοριστική.

«Αυτός ο σπουδαίος αρχαιολογικός τόπος δεν θα υπήρχε καθόλου. Οφείλεται στην έμπνευσή του και στο μεράκι του» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Σδρόλια. «Οι προσπάθειές του και το μεράκι του οδήγησαν στο να κινητοποιηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός. Τον στήριξαν ισχυροί άνθρωποι, ακριβώς επειδή μπορούσε να τους πείσει για τη σημασία αυτού του ιερού τόπου των Μακεδόνων.

Το πίστεψε πρώτος και μετά όλο το πανεπιστήμιο και πολλοί άλλοι φορείς» λέει η κ. Σδρόλια, προσθέτοντας ότι τώρα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας εισπράττει τους καρπούς αυτού του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου. «Πάντα, με πολύ κόπο, γιατί και η διατήρηση και η ανάπτυξή του, απαιτούν μεγάλες προσπάθειες, αλλά η ύπαρξή του οφείλεται στον ενθουσιασμό του που κράτησε δεκαετίες», σημείωσε η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας.

Ο Δημήτρης Παντερμαλής, που ήταν Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είχε διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, διηύθυνε από το 1973 τις αρχαιολογικές ανασκαφές του Πανεπιστημίου στο Δίον, όπου είχε πραγματοποιήσει πρωτοποριακά προγράμματα μετατρέποντας την ανασκαφή σε ένα αρχαιολογικό και φυσικό πάρκο.

Όπως τόνισε η κ. Σδρόλια, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο σπουδαίος αρχαιολόγος δεν ξέχασε ποτέ το Δίον. «Παρόλο που ήταν πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, το Δίον το στήριζε όσο μπορούσε και απ’ όλες τις θέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Δημήτρης Παντερμαλής μέχρι πρόσφατα επισκεπτόταν τον χώρο και σε κάθε επίσκεψή του ενθουσίαζε, ενέπνεε το προσωπικό. «Φέτος ήταν η μόνη χρονιά που δεν ήρθε» σημείωσε η κ. Σδρόλια, η οποία υπήρξε και μαθήτριά του. Για τον καθηγητή της Δημήτρη Παντερμαλή θυμάται ότι «μας άφηνε να δούμε την ωραιότητα της αρχαιολογίας. Αυτό το συναρπαστικό που έχει. Να μη μας τρομάξει ο πλούτος των πληροφοριών, αλλά να δούμε την ομορφιά και ότι αξίζει να προσπαθήσουμε για αυτή».

 

Αρχικό κείμενο

Τον θάνατο σε ηλικία 82 ετών του Δημήτρη Παντερμαλή, του διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης (14/09) το υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες ο καθηγητής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποχαιρετούμε με συντριβή έναν σπάνιο επιστήμονα, έναν εμπνευσμένο δάσκαλο, έναν πολύτιμο συνεργάτη, έναν καλό φίλο. Η πορεία του Δημήτρη Παντερμαλή είναι γεμάτη από κορυφαία επιτεύγματα στην επιστήμη της Αρχαιολογίας. Υπήρξε πρωτοπόρος, διευθύνοντας τις ανασκαφές στο Δίον, όπου ανέπτυξε ένα καινοτόμο αρχαιολογικό και φυσικό πάρκο. Έφερε νέες, σύγχρονες ιδέες, ως Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το μεγάλο του έργο όμως, το όραμα ζωής του, υπήρξε το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο υπηρέτησε από την πρώτη στιγμή, με όλες του τις δυνάμεις. Ήταν η ψυχή του Μουσείου, όταν αυτό ήταν ακόμη μόνο στα χαρτιά. Βρισκόταν εκεί, σε κάθε στάδιο της δημιουργίας του και μέχρι την τελευταία του στιγμή. Του οφείλουμε ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα σπουδαιότερα και πιο αγαπημένα στους επισκέπτες μουσεία του κόσμου, ένα μουσείο πρότυπο πολιτιστικής διαχείρισης, που τιμά τον Πολιτισμό μας και την πατρίδα μας. Ένα μουσείο που στα 13 χρόνια λειτουργίας του, καθημερινά, στα εκατομμύρια επισκεπτών που έρχονται από κάθε άκρη του κόσμου, μεταδίδει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο το μήνυμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέθλια γη. Επένδυσε στον στόχο της άριστης λειτουργίας του Μουσείου την προσωπικότητα, το κύρος, το πάθος, την φιλοσοφία και την αφοσίωση του. Του οφείλουμε πολλά. Η απώλειά του είναι οδυνηρή για όλους εμάς που τον γνωρίσαμε, που δουλέψαμε μαζί του για περισσότερα από είκοσι χρόνια, που ήταν αγαπημένος φίλος. Στον Στέφανο τα θερμά μου συλλυπητήρια»

Ο Δημήτρης Παντερμαλής μιλά για το Μουσείο της Ακρόπολης σε εκπομπή της ΕΡΤ για τα 11 χρόνια λειτουργίας του

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...