Tην ώρα που το ζήτημα τέθηκε εκ νέου στο προσκήνιο, έπειτα από τις πρόσφατες επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον, αποκαλύπτεται τώρα ότι ο νόμος αυτός θα μπορούσε να αλλάξει.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Telegraph», σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο του 1963, απαγορεύεται η παραχώρηση συλλογών του Βρετανικού Μουσείου. Αυτόν τον νόμο έχουν επικαλεστεί κατά καιρούς οι Βρετανοί αξιωματούχοι που εναντιώνονται στην επανένωση των γλυπτών.
Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των Βρετανών, που ρωτήθηκαν σε σχετική δημοσκόπηση, θεωρούν ότι τα Μάρμαρα «ανήκουν στην Ελλάδα».
Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αποκαλύπτεται ότι το 1991 ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντέιβιντ Μάιερς, είχε αναφέρει για τη διαμάχη ότι «αυτό το θέμα δεν μπορούμε να το κερδίσουμε» και συστήνει στη χώρα του να διατηρεί μια «μετριοπαθή στάση»...
«Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι θα μπορούσαμε να χαράξουμε ειδική νομοθεσία για την επιστροφή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουμε», είχε τονίσει σε απόρρητη έκθεσή του προς την κυβέρνηση.
Οπότε συνάγεται ότι αρκεί μια απλή αλλαγή της συγκεκριμένης νομοθεσίας -ή έστω μιας ειδικής διάταξης- ώστε να ξεπεραστεί ο νομικός αυτός σκόπελος...