Υπαίθρια έκθεση για τα 200 χρόνια
Πολιτισμός

Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση τιμούν με μία υπαίθρια έκθεση

Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τους ήρωες του 1821 τιμούν με μία ξεχωριστή έκθεση μνήμης το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και ο δήμος Αθηναίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το εμβληματικό τοπόσημο της Αθήνας, ο Εθνικός Κήπος δύο αιώνες μετά από την εθνική παλιγγενεσία φιλοξενεί επί της λεωφόρου Βασ. Σοφίας μια εντυπωσιακή υπαίθρια έκθεση που φέρνει στο προσκήνιο τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Στην έκθεση, που θα έχει διάρκεια μέχρι τον Απρίλιο όπως επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση ο δήμος Αθηναίων παρουσιάζονται 22 πίνακες με ορισμένα από τα 320 μοναδικά πρόσωπα που ζωγράφισε ο Benjamin Mary (1792-1846), διπλωματικός αντιπρόσωπος του Βελγίου στην Ελλάδα.

Τα σχέδια φιλοτεχνήθηκαν εκ του φυσικού, κυρίως στην Αθήνα, μεταξύ 1839 και 1844. Δημοσιεύονται για πρώτη φορά και μας φέρνουν σε επαφή με γνωστά και άγνωστα πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης και της οθωνικής Ελλάδας, μέσα από την ευαίσθητη και διεισδυτική ματιά ενός Ευρωπαίου καλλιτέχνη.

Αγωνιστές, πολιτικοί, ιερωμένοι, λόγιοι, φιλέλληνες, άνθρωποι καθημερινοί, ποζάρουν υπομονετικά για το πορτραίτο και ο Benjamin Mary καταφέρνει να συλλάβει την έκφρασή τους σε μια μοναδική στιγμή της Ιστορίας.

Ενδεικτικά εικονίζονται: Θ. Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Λ. Κουντουριώτης, Ι. Μακρυγιάννης, Χ. Χατζηπέτρου, G. Finlay, Π. Νοταράς, Θ. Φαρμακίδης, Ν. Θησεύς, Β. Πετιμεζάς, Α. Μαυρομιχάλης, Η. Σαλαφατίνος, Ι. Κωλέττης, Ι. Καρατζάς, Δ.Ν. και Κ. Μπότσαρης και άλλοι. Περισσότερα ιστορικά στοιχεία καθώς και πληροφορίες για τα εικονιζόμενα πρόσωπα περιέχονται στην έκδοση του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου και της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Η Ιστορία έχει πρόσωπο – Μορφές του 1821 στην Ελλάδα του Όθωνα από τον βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary (Αθήνα, 2020).

Για την έκθεση μίλησε η πρόεδρος του κυπρολογικού Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου Άρτεμις Σκούταρη η οποία τόνισε: «Ως πρόεδρος του κυπρολογικού Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου, με χαρά σας παρουσιάζω την έκθεση που υλοποιήσαμε κατόπιν επιθυμίας της ιδρύτριας Σύλβιας Ιωάννου, θέλοντας να συμβάλλουμε με τρόπο ουσιαστικό στην επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Το λεύκωμα του Benjamin Mary είναι ένα μοναδικό τεκμήριο του Ιδρύματος και το περιεχόμενό του αξιοποιήθηκε στην έκθεση, ως προσφορά τιμής και αναγνώρισης προς το μητροπολιτικό κέντρο του Ελληνισμού».

«Εκ μέρους της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος καταθέτω την ευχάριστη εμπειρία της συνεργασίας μας με το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου, προϊόν της οποίας ήταν η συνέκδοση ”Η Ιστορία έχει Πρόσωπο”, με προσωπογραφίες προσωπικοτήτων που έλαβαν μέρος στην Επανάσταση. Στην έκδοση τα πρόσωπα απεικονίζονται στην πραγματική τους διάσταση, γεγονός που οδηγεί στη σκέψη ότι ήταν άνθρωποι σαν εμάς και κατά συνέπεια μπορούμε και εμείς να φανούμε αντάξιοί τους με τις πράξεις μας» δήλωσε ο Θεμιστοκλής Κοντογούρης.

«Ο δήμος Αθηναίων αποδέχτηκε με ενθουσιασμό να αναρτηθούν στον Εθνικό Κήπο οι πιο αντιπροσωπευτικές προσωπογραφίες, παρέχοντας τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να γνωρίσουν τα απεικονιζόμενα πρόσωπα και να αναζητήσουν τη συμβολή τους στην Επανάσταση» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης έκανε λόγο για «μία έκθεση καταγραφής των ανθρώπων που έγραψαν ιστορία σε έναν χώρο που φιλοξένησε ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της χώρας».

«Σύντομα, ο Εθνικός Κήπος ανοίγει ένα νέο κύκλο διαδρομής με τις παρεμβάσεις που γίνονται και χαιρόμαστε που στην αφετηρία της αλλαγής του, υποδέχεται αυτήν την σπουδαία έκθεση που συνδέει τον τόπο και όλους εμάς με το παρελθόν και το μέλλον μας. Γι’ αυτό, ευχαριστώ το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου, την Άρτεμη Σκούταρη και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...