Οι τρομερά σημαντικές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαδίμηρου Πούτιν για την Ελλάδα, υποδεχόμενος στο Κρεμλίνο τη νέα Ελληνίδα πρέσβη, Αικατερίνη Ξαγοράρη, φαίνεται να ξεκλειδώνουν νέες εξελίξεις στις πολύ κακές σχέσεις των δύο χωρών.
«Δεν γίνεται να μην μας ανησυχεί η κατάσταση στις σχέσεις Ρωσίας – Ελλάδας. Ελπίζουμε ότι οι παραδοσιακοί δεσμοί πνευματικής εγγύτητας, αμοιβαίας συμπάθειας και σεβασμού του ρωσικού και του ελληνικού λαού θα βοηθήσουν, και με την πάροδο του χρόνου, θα ξαναγεννηθούν οι αμοιβαία επωφελείς σχέσεις μεταξύ των κρατών και οι κανονικές σχέσεις.
Για περισσότερους από δύο αιώνες, η Ρωσία και η Ελλάδα έχουν καταφέρει να φτιάξουν μια εποικοδομητική και φιλική σχέση συνεργασίας, γεγονός που τις βοήθησε να επιτύχουν από κοινού καλά αποτελέσματα στην οικονομική διμερή συνεργασία και στις σχέσεις των δύο κοινωνιών», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος.
Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο “έντονη κινητικότητα παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο Μαξίμου.
Η κινητικότητα αυτή συνδέεται και με την αλλαγή προσώπων της ελληνικής διπλωματίας στη Μόσχα.
Σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, φαίνεται ότι η κατάσταση έχει αλλάξει, αναφορικά με την αντιμετώπιση της Ρωσίας από την κυβέρνηση”.
Ο Ρώσος πρόεδρος σε μια στροφή της ρητορικής του, θεωρώντας προφανώς ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία βαίνει προς την λήξη του κινείται σε ΕΕ και στις ΗΠΑ μετά βέβαια τις προεδρικές εκλογές για ένα νέο παγκόσμιο σύστημα.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι “η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλες τις πρόθυμες χώρες για να εξασφαλίσει δίκαια δικαιώματα για όλους τους λαούς του κόσμου”.
Καμπανάκι στην ελληνική κυβέρνηση μετά την δήλωση του Γερμανού υπουργού Άμυνας για Ουκρανία
Κομβικό σημείο για τις όποιες εικαζόμενες κινήσεις ομαλοποιήσεως των σχέσεων της Ελλάδος με την Ρωσία ήταν πιθανότατα η Γερμανία.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους έκανε μια δήλωση βόμβα: "η Γερμανία δεν είναι σύμμαχος της Ουκρανίας.
Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Το ίδιο ισχύει σχεδόν για όλους τους άλλους συμμάχους και εταίρους. Αλλά η Γερμανία δεν είναι σύμμαχος της Ουκρανίας και, ως εκ τούτου, δεν αποτελεί μέρος καμίας συμμαχίας", τόνισε ο ίδιος.
Αμέσως στην Αθήνα σήμανε συναγερμός, σε συνδυασμό με την πανωλεθρία των ουκρανικών δυνάμεων στο μέτωπο, και την απόφαση του Κογκρέσου να διακόψει την χρηματοδότηση ουσιαστικά του Κιέβου.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατανοεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία βαίνει αιφνιδιαστικά, είτε σε διαπραγματεύσεις, είτε σε όλεθρο για το Κίεβο.
Η Ελλάδα δεν έχει καμία δουλειά να τεθεί αναφανδόν σε μετωπική αντιπαράθεση με την Μόσχα, παρά την στρατιωτική βοήθεια που έχουμε στείλει στην Ουκρανία, και πιθανόν επιχειρεί να διατηρεί ένα μίνιμουμ επίπεδο σχέσεων, σε τουρισμό, ( θρησκευτικό και εποχικό), εμπόριο, και πολιτισμό, για αρχή.
Ως Ελλάδα δεν έχουμε καμία δουλειά να μπούμε μπροστά ως “ χρήσιμοι…….) για να στηρίξουμε ένα διεφθαρμένο καθεστώς σαν αυτό του Ζελένσκυ, ο οποίος σύμφωνα με πολλές πληροφορίες θα αντικατασταθεί μέσω ΗΠΑ από τον Ποροσένκο, ο οποίος και θα διαπραγματευτεί με τον Ρώσο πρόεδρο.
Επίσης, η Αθήνα θα προσπαθήσει, αν και είναι πάρα πολύ δύσκολο, να επαναφέρει μέρος των ελληνορωσικών σχέσεων, για να μετριάσει τον αμυντικό άξονα Μόσχας-Άγκυρας.
Οι Τούρκοι, βασιζόμενοι και στην ιστορία, σίγουρα κάπου θα πουλήσουν τους Ρώσους (αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ειδικά αν φύγει αιφνιδιαστικά από την εξουσία ο Ερντογάν λέμε), και τότε η οργή στο Κρεμλίνο θα ξεχειλίσει το τείχος του.
Τι θα έκανε όμως σε αυτό το σενάριο η Ρωσία;
Εξαρτάται από την ύψος της προδοσίας των Τούρκων, οι οποίοι δεν δίστασαν να κλείσουν τα Στενά του Βοσπόρου για παράδειγμα κάνοντας το χατίρι των ΗΠΑ, ενώ τα σημεία που κοντράρονται οι δύο χώρες είναι σε Συρία και Λιβύη εκτός την Ανατολική Μεσόγειο.
Η ιστορία σε κάθε περίπτωση είναι οδηγός για οτιδήποτε συμβεί ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία, τόσο η απώτερη όσο και η πιο πρόσφατη επί κομμουνισμού.
Σε όλα αυτά η Ελλάδα δεν πρέπει να εμπλακεί πουθενά στην κυριολεξία, ενώ οι Έλληνες πολιτικοί θα πρέπει να σκέπτονται την παροιμία “ όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια”.