Καθώς οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων αναμένεται να παραμείνουν στο επίκεντρο προσεχώς, δημιουργώντας εκτός από πολιτικό θόρυβο, πιθανώς και επιπλοκές στα οικονομικά, στην κυβέρνηση και το Μαξίμου εστιάζουν σε ένα πλέγμα οικονομικών ειδήσεων και μέτρων που θα συμβάλλουν στην εξομάλυνση του κλίματος στην κοινωνία, ώστε να αμβλυνθούν οι αλγεινές εντυπώσεις και να αποκατασταθούν ερείσματα, όπως γράφει η crisismonitor.gr.
- Η έξοδος από την ενισχυμένη επιτήρηση
- Ο δημοσιονομικός χώρος
- Οι παροχές
- Η λιτότητα του 2023
- Εξωγενή ρίσκα
Το έδαφος για μια παρατεταμένη συζήτηση περί παροχών, δημοσιονομικού χώρου και οικονομικής υπεραπόδοσης στρώνουν τα φιλοκυβερνητικά media, καθώς το Μαξίμου επιχειρεί με διαρροές να αντισταθμίσει την βαριά ατμόσφαιρα που συντηρείται από τις πολυεπίπεδες κινήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και την επιμονή των διεθνών media στο ζήτημα των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων.
Βέβαια, η επιχείρηση “μπαζώματος” είναι αναμενόμενη, με την αντιπολίτευση να κρατά και αυτή βέλη στη φαρέτρα της και να προετοιμάζει νέα. Όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor οι εξελίξεις τον Σεπτέμβριο στην ΕΕ θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοκ τόσο σε πολιτικό όαο και σε οικονομικό επίπεδο στην Ελλάδα, πυκνώνοντας τον πολιτικό χρόνο…
Οι σχεδιασμοί και if…scenarios
Η κυβέρνηση, που έχει προαναγγείλει ένα ακόμη πακέτο παροχών από τον Ιούνιο, βάζει πλέον τις τελευταίες πινελιές, λαμβάνοντας υπόψη την υπεραπόδοση των τουριστικών εσόδων, τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και η ενσωμάτωση των αυξημένων τιμών στους λογαριασμούς ενέργειας και η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία.
Παράλληλα, στην κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι παρά την διατήρηση της ρήτρας αναστολής του Συμφώνου σταθερότητας, το 2023 η Κομισιόν έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει δημοσιονομική προσαρμογή, ετοιμάζουν πακέτο one-off μέτρων, άμεσου αντικρύσματος.
Ταυτόχρονα, το σενάριο των πρόωρων εκλογών έχει επανέλθει στην ατζέντα και μάλιστα από τον διευθυντή της Καθημερινής, Αλέξη Παπαχελά, καταδεικνύοντας ότι εσωτερικά στη ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπάρχει η αντίληψη ότι ο πρωθυπουργός… ποδηγετείται.
Δημοσιονομικός χώρος
Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι ο «καθαρός» δημοσιονομικός χώρος που έχει δημιουργηθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου είναι περίπου 800 εκατ. ευρώ, από την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 5,1 δισ. στο 7μηνο. Θεωρητικά, αυτός θα μπορούσε να φτάσει τα 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου. Σημειώνεται ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας το ΑΕΠ υπολογίζεται στα 197 δισ. ευρώ, ενώ τώρα στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι ίσως φτάσει τα 204 δισ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε 2 δισ. ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα.
Το οικονομικό επιτελείο επισημαίνει ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, που απειλούν να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου χώρου.
Ενώ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας η επιδότηση του ρεύματος είχε εκτιμηθεί ότι θα κόστιζε στον προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ, τώρα εκτιμάται στα 1,3-1,5 δισ. ευρώ. Αντί για περίπου 150 εκατ. ευρώ τον μήνα που είχαν εκτιμηθεί, τον Αύγουστο το ποσό έφτασε τα 250 εκατ. ευρώ και πιθανώς από τον Σεπτέμβριο να ανέβει στα 300-400 εκατ. ευρώ τον μήνα. Οπως επισημαίνεται, αυτή τη στιγμή η τιμή του φυσικού αερίου έχει ξεπεράσει τα 230 ευρώ η MWH, έχοντας σημειώσει ρεκόρ όλων των εποχών και αν παρέμενε σε αυτό το επίπεδο έως το τέλος του χρόνου, το κόστος θα έφτανε τα 2 δισ. ευρώ, εξαντλώντας όλο τον δημοσιονομικό χώρο.
Auditor’s note: Δημοσκοπικά – δημοσιονομικά
Στην κυβέρνηση δείχνουν πιο αισιόδοξοι, αλλά επιδιώκουν τόσο να συρρικνώσουν το πρωτογενές έλλειμμα όσο και να διατηρήσουν “λίπος” για να κάψουν. Τα σενάρια αυτά μπορεί να επηρεαστούν κατλυτικά από το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, καθώς τότε εκτιμάται ότι οι πρόνοιες θα “πάνε περίπατο”.
Στο κυβερνητικό επιτελείο θα επανέλθουν με τις προεαγγλθείσες παροχές για τους συνταξιούχους και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που αφορούν το 2023, θέλοντας να δείξουν τον μακρόπνοο χαρακτήρα των σχεδιασμών. Ωστόσο, η εστίαση όλων είναι στα μέτρα άμεσης ισχύος και ανακούφησης, τα οποία θα επιχειρήσουν να αλλάξουν και την εικόνα στις δημοσκοπήσεις.
Όπως επισημαίνει στο άρθρο του ο Αλέξης Παπαχελάς, τα μηνύματα που εκπέμπει αυτή την περίοδο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά καθώς και γενικότερο πολιτικό σκηνικό, θα μπορούσαν να εκληφθούν ως απέλπιδες προσπάθειες, από εξωγενείς παράγοντες. Κάτι τέτοιο αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης κρίσεων λόγω της θεώρησης που υιοθετούν τρίτοι -εξωγενείς- παράγοντες…