Το μήνυμα πως "απέναντι στην έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας απαντάμε με σύνεση και ψυχραιμία, επιλέγοντας πώς και πότε θα απαντήσουμε", στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι "εμείς δείχνουμε στους χάρτες τα σημεία της τουρκικής παραβατικότητας, δεν "ζωγραφίζουμε" στους χάρτες του Αιγαίου, αλλάζοντας τα σύνορα ανάλογα με τη φαντασιοπληξία της στιγμής". Κινήσεις που θα ήταν απλώς γραφικές, αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνες, διαμηνύει εξίσου.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Παραπολιτικά, ο Νίκος Δένδιας διαπιστώνει πως η ακραία ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και οι προκλητικές συμπεριφορές στο Αιγαίο, με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, φανερώνουν την πρόθεση κλιμάκωσης του τουρκικού αναθεωρητισμού.
Στο αντίποδα, καθιστά σαφές πως η Ελλάδα προτάσσει τα σωστά επιχειρήματα, όχι κάνοντας κινήσεις εντυπωσιασμού, δεν παρασύρεται σε μια στείρα αντιπαράθεση, ενισχύει τους δεσμούς διμερώς με στρατηγικούς εταίρους, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία αλλά και με άλλους, ενώ παράλληλα ενημερώνει τακτικά το σύνολο των συμμάχων και εταίρων για την απαράδεκτη τουρκική συμπεριφορά και υπογραμμίζει "προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντά μας εναντίον οιασδήποτε απειλής".
Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει πως η Ελλάδα είναι υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. "Και το εννοούμε αυτό. Δεν είμαστε εμείς, όμως, αυτοί που κάθε μέρα κόβουμε τις ελάχιστες πλέον γέφυρες επικοινωνίας και προβαίνουμε σε προκλητικές κινήσεις".
Επιπλέον, τονίζει εκ νέου πως η πλευρά της Τουρκίας, με τις τοποθετήσεις της τον τελευταίο καιρό, εκτίθεται διεθνώς, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να πείθει ακόμα και τους πιο δύσπιστους ότι η τουρκική επιθετικότητα είναι μια πραγματικότητα.
Ερωτηθείς για τις επικρίσεις της τουρκικής πλευράς αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα έχει φερθεί και φέρεται σε μουσουλμάνους, ο Νίκος Δένδιας απαντά πως είναι στα όρια του παραλόγου να συζητάμε για τον τρόπο που συμπεριφέρεται η Ελλάδα στα μουσουλμανικά μνημεία στην επικράτειά της, αν αναλογιστούμε ότι μόλις πριν δύο χρόνια, με απόφασή της η Τουρκία άλλαξε το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μετατρέποντάς την σε τζαμί, υπερηφανευόμενη μάλιστα, γι’ αυτό, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και ανησυχίες.
"Ενώ, έκτοτε, καταγράφονται, όλο και συχνότερα, και μάλιστα και από τους ίδιους τους Τούρκους ειδικούς, περιπτώσεις επανειλημμένων βανδαλισμών επί του μνημείου" προσθέτει. Παράλληλα, καθιστά σαφές πως η Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης αντίληψης για τον πολιτισμό, σέβεται την πολιτιστική και θρησκευτική της κληρονομιά, από όποια ιστορική περίοδο και αν προέρχεται, τη συντηρεί και την προβάλλει, υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο Δεκέμβριο επισκέφθηκε το θρησκευτικό κέντρο των Αλεβιτών στον Βόρειο Έβρο, που είναι γνωστό ως ο Τεκές της Ρούσσας, όπου παρέθεσε δείπνο από κοινού στους μητροπολίτες της Θράκης και στους τοποτηρητές μουφτήδες. Όσον αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα, υπογράμμισε ότι πρόκειται για Έλληνες πολίτες, που απολαμβάνουν τα ίδια θεμελιώδη δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες στη χώρα, "κάτι για το οποίο δεν μπορεί να μας ψέγει κανείς". Η άνθηση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, άλλωστε, σε αντίθεση με ό,τι έχει συμβεί στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο είναι αδιάψευστος μάρτυρας, σημειώνει.