Σε χθεσινό άρθρο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ εξήγησε τις παραμέτρους της είδησης για την απόσυρση από τις δύο περιοχές έρευνας της «Δυτικής Κρήτης» και «Νοτιοδυτικής Κρήτης» που ανακοίνωσε η TotalEnergies, μετά την ολοκλήρωση των μελετών που διεξήχθησαν στις δύο αυτές περιοχές έρευνας.
Έδωσε μάλιστα και την πολιτική διάσταση του πράγματος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν στα δημοσιογραφικά γραφεία ενώ επίκειται ανάλογη κίνηση και από την αμερικανική ExxonMobil! Κάτι που αν επιβεβαιωθεί σημαίνει πως το το βάρος των ερευνών για φυσικό αέριο πέφτει σε ΕΛΠΕ και Energean.
Ήταν ενήμερη η κυβέρνηση
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το capital.gr η αποχώρηση της γαλλικής εταιρείας πάντως μόνο σαν κεραυνός εν αιθρία δεν έπεσε, καθώς η Total είχε εγκαίρως καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ήδη πριν από περίπου δύο μήνες, όταν επισκέφθηκε τη Γαλλία κυβερνητικό στέλεχος που είχε επαφή με εκπροσώπους της Total, είχε διαμηνυθεί ότι πλέον η εταιρεία δίνει έμφαση στις επενδύσεις στις ΑΠΕ και όχι στους υδρογονάνθρακες. Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Total επιβεβαίωσε του λόγου το αληθές καθώς όπως ανέφερε, "η Total Energies παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα”.
Αυτή ακριβώς η ενημέρωση που είχε προηγηθεί, είχε ήδη κινητοποιήσει τις ελληνικές αρχές οι οποίες βρίσκονται σε αναζήτηση πιθανού αντικαταστάτη της γαλλικής εταιρείας.
Γαλλική γρατζουνιά
Σε κάθε περίπτωση από διπλωματικής πλευράς διαφαίνεται πως η πρόσδεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο άρμα των ΗΠΑ δεν μας κοστίζει μονάχα της σχέση μας με τους Ρώσους αλλά και με τους Γάλλους.
Η Ελλάδα κινδυνεύει πλέον σε μια περίοδο που οι δυτικές ντιρεκτίβες υπαγορεύουν απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας να μείνει...στον άσσο!
Ήδη εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο που φτάνει μέσω του Turk Stream, τον τον αγωγό TAP από το Αζερμπαϊτζάν και το υπό κατασκευή FSRU LNG στην Αλεξανδρούπολη, στο οποίο θα εισάγονται κυρίως αμερικανικά φορτία. Επιπροσθέτως, θα συνεχίσει και το Terminal της Ρεβυθούσας. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ο FSRU στην Αλεξανδρούπολη θα έχει κυρίως εξαγωγικό χαρακτήρα.