Κυβέρνηση

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πρέπει να πάμε πια πόρτα-πόρτα στον εμβολιασμό»

«Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να εντοπίσουμε εκείνες τις περιοχές οι οποίες υστερούν στον εμβολιασμό και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε με την πειθώ εκείνες τις εστίες καχυποψίας που εξακολουθούν να υπάρχουν. Θέλω να ζητήσω από όλους σας, πρέπει να πάμε πια πόρτα-πόρτα, οι δυνατότητες των εθνικών στρατηγικών αρχίζουν πια και εξαντλούνται. Το μήνυμα από μας έχει επαναληφθεί σε βαθμό εξάντλησης. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη αξία να πάμε εκεί που ξέρουμε εκεί που υπάρχει πρόβλημα και στην κυριολεξία να πιάσουμε συμπολίτη μας – συμπολίτη μας να τον πείσουμε ότι πρέπει να κάνει αυτό το βήμα. Χαίρομαι διότι η καμπάνια αυτή που έγινε με τα κινητά συνεργεία είχε αποτελέσματα, αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό αυτό σημαίνει ότι μας δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνουμε τέτοιες δράσεις. Και εκεί η Περιφερειακή, η τοπική αυτοδιοίκηση έχετε να αναπτύξετε ένα σημαντικό ρόλο έτσι ώστε να φτάσετε τουλάχιστον τον εθνικό μέσο όρο», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Μητσοτακης αναφέρθηκε επίσης στα τοπικά έργα που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Διοχετεύουμε ακόμα περισσότερους πόρους στις Περιφέρειες»

Όπως επεσήμανε, «είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η οποία υπέβαλε το εθνικό πρόγραμμα για το ΕΣΠΑ, πιστεύω ότι είναι ζήτημα ημερών αυτό να εγκριθεί. Διοχετεύουμε ακόμα περισσότερους πόρους στις Περιφέρειες και αυτό φυσικά απαιτεί από τις Περιφέρειες ταχύτητα, επαγγελματισμό, σωστό σχεδιασμό και δυνατότητα απορρόφησης του σημαντικού αυτού χρηματοδοτικού εργαλείου. Εδώ έχετε μεγάλη εμπειρία, υπάρχει ένα έργο σπουδαίο συνολικά στην Περιφέρεια, οπότε δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων για να μπορέσει και η Περιφέρεια να κάνει το αναπτυξιακό άλμα για το οποίο πολλές φορές έχουμε μιλήσει στο παρελθόν. Πλην όμως τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε και τα σχετικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορούμε να το κάνουμε πράξη».

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Σπανό, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, εξετάστηκαν έργα υποδομών τα οποία μπορούν να αναβαθμίσουν το οδικό δίκτυο και την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του νησιού, όπως και οι άξονες του υπό κατάρτιση master plan του Οργανισμού Λιμένων Νομού Ευβοίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για την ηλεκτροκίνηση και στις υποδομές οι οποίες, όπως είπε, πρέπει να γίνουν και σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο για να δημιουργηθούν σταθμοί φόρτισης.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη δήμαρχο Χαλκιδέων Έλενα Βάκα βρέθηκαν στο επίκεντρο οι δράσεις που έχουν αναληφθεί για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκάλεσε στις υποδομές της Εύβοιας η κακοκαιρία «Θάλεια», τον περσινό Αύγουστο και η πρόληψη ανάλογων προβλημάτων στο μέλλον.

Τονίστηκε παράλληλα ότι η αντίδραση της πολιτείας μετά το πλήγμα της «Θάλειας» ήταν άμεση, με τις πρώτες καταβολές του έκτακτου επιδόματος να χορηγούνται στους πλημμυροπαθείς στις 14 Αυγούστου, με την υποστήριξη του δήμου. Παράλληλα διατέθηκαν τα απαραίτητα κονδύλια για την αποκατάσταση της υδροδότησης, την αποκατάσταση παραλιακών εκτάσεων και για επισκευές στο οδικό δίκτυο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Όταν υπάρχει σχέδιο και καλή οργάνωση το κράτος μπορεί να στέκεται δίπλα στους πολίτες»

«Πιστεύω ότι αποδείξαμε ότι όταν υπάρχει σχέδιο και καλή οργάνωση το κράτος μπορεί να στέκεται δίπλα στους πολίτες και δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε σε επίπεδο αποζημίωσης καταστροφών που έχουν γίνει σε νοικοκυριά, είτε σε παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με τις υποδομές», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τέσσερα μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 74,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στο στάδιο εκκίνησης των εργασιών.

Οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις αφορούν τον δήμο Χαλκιδέων και τον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων και περιλαμβάνουν 12 υποέργα για αποκατάσταση του οδικού δικτύου και έξι αντιπλημμυρικά υποέργα σε ρέματα της περιοχής. Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ετοιμάζει μελέτη για την ανακατασκευή της γέφυρας Φύλλων και τη στατική ενίσχυση των γεφυρών Αφρατίου και Βασιλικού.

«Η συνεργασία αυτή τη στιγμή κεντρικού κράτους και των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι άριστη. Και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό. Πρόσφατη απόδειξη -δυστυχώς δυσάρεστη- ήταν τα γεγονότα της 9ης Αυγούστου το 2020, η θεομηνία την οποία γνωρίζετε και εσείς ο ίδιος πολύ καλά, γιατί επισκεφθήκατε τον τόπο, έπληξε το δήμο Χαλκιδέων. Θα σας πω μόνο ενδεικτικά ότι όσο αφορά και επειδή εμπλέκεται και το Υπουργείο Εσωτερικών στην καταβολή των αποζημιώσεων, τα γεγονότα συνέβησαν την Κυριακή 9η Αυγούστου και την Παρασκευή δόθηκαν οι πρώτες αποζημιώσεις των 600 ευρώ. Αυτό είναι ένα επίτευγμα που έχει να κάνει με την άριστη συνεργασία που είχε η κεντρική εξουσία, η περιφέρεια και ο δήμος. Και βέβαια όλα τα Υπουργεία και το Εσωτερικών και το Υποδομών και το Οικονομικών», ανέφερε χαρακτηριστικά προς τον πρωθυπουργό η δήμαρχος Χαλκιδέων.

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν επίσης σημαντικές σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις που αφορούν τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και οι φάκελοι που έχουν υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Πριν τη συνάντηση με τη δήμαρχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε σε κεντρικούς δρόμους και στο παραλιακό μέτωπο της Χαλκίδας.

Ο πρωθυπουργός παρότρυνε νέους να εμβολιαστούν και να αξιοποιήσουν το Freedom Pass και έκανε μία σύντομη στάση για καφέ όπου συνομίλησε με πολίτες και τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ