Μητσοτάκης
Κυβέρνηση

Καλοκαίρι με «καυτή» πολιτική ατζέντα - Τα νομοσχέδια που έρχονται

Με ορόσημο την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, οπότε και θα κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές, η κυβέρνηση δρομολογεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων, κλείνει… πολιτικές εκκρεμότητες, και ταυτόχρονα χτίζει περαιτέρω στις στρατηγικές συμμαχίες με χώρες της περιοχής, Ε.Ε. και Η.Π.Α. απέναντι στην Τουρκία.

Ποια νομοσχέδια παίρνουν το δρόμο για τη Βουλή ως τον Αύγουστο

Μετά το εργασιακό, το οποίο είναι ήδη νόμος του κράτους, το υπουργείο Εργασίας φέρνει προς ψήφιση ως τα μέσα Ιουλίου, τον… «κουμπαρά των νέων», νομοσχέδιο που επιφέρει αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση τους. Ο πυρήνας του αφορά στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και θα προβλέπει τη δημιουργία ενός «ατομικού κουμπαρά» μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022, με στόχο την εξασφάλιση υψηλότερης επικουρικής σύνταξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την διασφάλιση των υφιστάμενων επικουρικών και κύριων συντάξεων.

Το «κοινοβουλευτικό θερμόμετρο» αναμένεται να «χτυπήσει κόκκινο» και για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, το οποίο κατατίθεται στη Βουλή ως τις 15 Ιουλίου.

Και για τα δύο νομοσχέδια αναμένονται αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, και δη τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πρόκειται για μεταρρυθμίσεις στις οποίες δηλώνει ιδεολογικά αντίθετος. Παράλληλα αναμένονται και κοινωνικές αντιδράσεις, με την κυβέρνηση ωστόσο να διαμηνύει ότι δεν κάνει πίσω και ότι υλοποιεί το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, βάσει και των προεκλογικών της δεσμεύσεων.

 

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. με ατζέντα τις σχέσεις με την Τουρκία

Σε δύο ημέρες, στις 24 και 25 Ιουνίου, συγκαλείται στης Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. με βασικό θέμα τα ευρωτουρκικά. Οι «27» συμφώνησαν να δώσουν στην Τουρκία τη δυνατότητα μιας «θετικής ατζέντας» με αιρεσιμότητα… Προϋπόθεση η Άγκυρα θα αφήσει πίσω της τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεργαστεί στο μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, η Τουρκία θα βρεθεί στο επίκεντρο και της Διάσκεψης Κορυφής του Βερολίνου, για τη Λιβύη.

Λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν και τη στήριξη των Η.Π.Α. σε Ελλάδα και Κύπρο, η Ελλάδα διευρύνει στις συμμαχίες και με χώρες στρατηγικής σημασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Χθες (21.06.2021) ο πρωθυπουργός συνάντησε στο Κάιρο τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι, με τον οποίο συζήτησαν, μεταξύ άλλων, και την επέκταση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου άμεσα.

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται στο Μέγαρο Μαξίμου με τον διάδοχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Πρίγκιπα Mοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ Αλ Ναχιάν.

Ώρα αποφάσεων για παραπομπή του Νίκου Παππά…

Την επόμενη Τρίτη, 29 Ιουνίου η Προανακριτική Επιτροπή, η οποία ερεύνησε τυχόν ποινικές ευθύνες του Νίκου Παππά στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, καταθέτει το πόρισμα της στην Ολομέλεια για να ακολουθήσει, στις 7 Ιουλίου, η συζήτηση.

Όλα δείχνουν ότι η Ολομέλεια της Βουλής θα δώσει το «πράσινο φως» για την παραπομπή του πρώην ισχυρού υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ στο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα κρίνει αν θα στηθεί ή όχι Ειδικό Δικαστήριο για τον Νίκο Παππά. Υπενθυμίζεται ότι βασικοί μάρτυρες στην Προανακριτική, όπως ο Χρήστος Καλογρίτσας κ.α., του καταλογίζουν μεθοδεύσεις στον επίμαχο διαγωνισμό, με στόχο να στηθεί το λεγόμενο SYRIZA channel.

Με το βλέμμα στραμμένο στο Κυπριακό

Κι ενώ Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν, στην πρόσφατη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, για ένα «ήσυχο καλοκαίρι», στο Κυπριακό τα… νερά δεν φαίνεται ότι θα παραμείνουν ήρεμα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει προειδοποιήσει ότι θα στείλει ξανά γεωτρύπανα στην Κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που θα δοκιμάσει εκ νέου τις σχέσεις του με την Ελλάδα και την Ε.Ε..

Παράλληλα φαίνεται αποφασισμένος να μην κάνει πίσω στην γραμμή του για το Κυπριακό, ζητώντας λύση με δύο κράτη στην Κύπρο.

Επίλυση στη βάση των ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε. η ελληνική θέση. Δηλαδή, μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία… Μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

“Ισχυρισμοί περί δύο κρατών είναι εκτός θέματος αφού αντίκεινται τόσο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσο και στο ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πολύ περισσότερο, όταν συνοδεύονται και από επαπειλούμενες ενέργειες, όπως το περαιτέρω άνοιγμα των Βαρωσίων και τα σχέδια για ίδρυση βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο κατεχόμενο Λευκόνοικο» διεμήνυσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Κάιρο.

Ψήφιση συμφωνιών για τις Πρέσπες

Σε εκκρεμότητα παραμένουν τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, τα οποία συζητείται να κυρωθούν από τη Βουλή πριν κλείσει για το καλοκαίρι, δηλαδή ως τις 6 Αυγούστου.

Η κύρωση των συμφωνιών για τις Πρέσπες αποτελεί ένα «αγκάθι» για την κυβερνητική παράταξη, καθώς υπάρχει ο φόβος για διαφοροποιήσεις, εκτός από τον Αντώνη Σαμαρά, και άλλων «γαλάζιων» βουλευτών.

Και τον Σεπτέμβριο… η Δ.Ε.Θ.

Μαζί με το κλείσιμο εκκρεμοτήτων και την υλοποίηση μέρους της μεταρρυθμιστικής ατζέντας μέσα στο καλοκαίρι, ο πρωθυπουργός επιδιώκει τον Σεπτέμβριο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, να δώσει το περίγραμμα του έργου της κυβέρνησης στην εποχή μετά την πανδημία.

Σύμμαχοι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΟΣΑ και των Θεσμών, οι οποίοι προβλέπουν ανάπτυξη στη χώρα το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ