Οι εβδομάδες που πέρασαν είχαν ένα πολύ φορτωμένο πρόγραμμα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά. Τα δυο πιο σημαντικά ζητήματα που «πονοκεφάλιαζαν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν αναμφίβολα η συνάντηση με τον Ερντογάν και βέβαια το νομοσχέδιο για το εργασιακό.
Και τα δύο δείχνουν να «έκλεισαν» αναίμακτα για το Μαξίμου. Θεωρητικά το εργασιακό πήρε τον δρόμο του και με τα συνδικάτα και τα σωματεία, πλην του ΠΑΜΕ που όμως αποτελεί μειοψηφία, να έχουν καταστεί επί της ουσίας φορείς «σφραγίδα», χωρίς ουσιαστική ισχύ, δεν αναμένονται σοβαρές αντιδράσεις.
Στα ελληνοτουρκικά, πάλι σε θεωρητικό επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε την διαβεβαίωση για ένα «ήσυχο καλοκαίρι». Μένει να αποδειχθεί καθώς οι δηλώσεις πριν την συνάντηση στις Βρυξέλλες καταδεικνύουν το αντίθετο.
Με τα δύο αυτά μέτωπα κλειστά τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανοιχτό πεδίο να σκεφτεί τα επόμενα βήματά του. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός θα πάρει τον χρόνο του ώστε να ηρεμήσει και να σκεφτεί με το επιτελείο του τους επόμενους στόχους.
Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως υπάρχουν πιέσεις από εξωτερικούς παράγοντες για εκλογές το φθινόπωρο. Αυτό θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, από την πορεία της οικονομίας, που σε σημαντικό βαθμό εξαρτάται από την πορεία της επιδημίας και των εμβολιασμών, αλλά και από την απόδοση που θα έχει ο τουρισμός.
Αν η οικονομία μέσω του τουρισμού πάρει μια ανάσα, τότε αυτή θα μεταδοθεί και στην κυβέρνηση που θα κερδίσει επιπλέον χρόνο απομακρύνοντας ακόμα περισσότερο την ημερομηνία των εκλογών.
Αν τα κέρδη από τον τουρισμό δεν είναι τα προσδοκόμενα τότε η κυβέρνηση θα εισακούσει τις εισηγήσεις των κύκλων του εξωτερικού και θα πάει σε εκλογές το χρονικό διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.
Το ζητούμενο από αυτές και το καλύτερο σενάριο για τους παράγοντες του εξωτερικού θα είναι μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» όπου ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που στο μεταξύ θα έχει απαλλαγεί από τα ακραιφνώς «αριστερόστροφα» στελέχη του και θα έχει μείνει με τους ΠΑΣΟΚογενείς, θα ομονοήσουν σε ένα μοντέλο διακυβέρνησης το οποίο θα πρέπει να λάβει εξίσου σκληρές αποφάσεις, καθώς η οικονομία θα χρειάζεται ένα ακόμα μνημόνιο αλλά χωρίς να το πουν έτσι, καθώς οι μνήμες στον λαό είναι δυσάρεστες.
Ήδη ένα καλό μήνυμα συγκατάβασης προς τούτη την συγκυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ τα έστειλε προς την κυβέρνηση μέσω της ψηφοφορίας για το εργασιακό, στο οποίο ψήφισε πολλά αν όχι τα περισσότερα από τα άρθρα «βλέποντας» πολλές ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους ;!…
Πριν φτάσουμε όμως στο ενδεχόμενο των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξετάσει πιθανότατα ακόμα και μέσα στον Ιούλιο, αν όχι νωρίτερα, το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού! Οι πληροφορίες είναι μοιρασμένες ως προς το αν αυτός θα είναι δομικός ή μερικός.
Ένας από τους υπουργούς, που κύκλοι του Μαξίμου θα ήθελαν σε άλλο πόστο, είναι ο Νίκος Δένδιας, αλλά οι «πόντοι» που έχει κερδίσει τους τελευταίους μήνες ειδικά μετά την «μπάλα» υψηλού επιπέδου που «έπαιξε» μέσα στην Άγκυρα δύσκολα θα αφαιρεθούν χωρίς πολιτικό κόστος για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να γίνει εφικτή η μετακίνησή του.
Αυτό που επίσης «παίζει» είναι η περίπτωση μετακίνησης Βορίδη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καθώς οι δύσκολες μέρες που έρχονται για την κοινωνία και οι αντιδράσεις που πιθανόν να υπάρξουν θα απαιτήσουν έναν άνθρωπο που δεν θα διστάσει να βαρέσει το χέρι στο τραπέζι και να ζητήσει αποτελέσματα από τους επικεφαλής της αστυνομίας.
Η απομάκρυνση Χρυσοχοΐδη ωστόσο από το εν λόγο υπουργείο δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα καθώς στην αμερικανική πρεσβεία «πίνουν» νερό στο όνομά του…
Μιας και μιλάμε για αλλαγές, πέρα από αυτές που πιθανόν να επιφέρει ένας ανασχηματισμός, αλλαγές μπορεί να φέρει και ένα ΚΥΣΕΑ καθώς σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει «μαζέψει» πολλά «αρνητικά» points από διάφορες κινήσεις του για τις οποίες δεν ήταν ενήμερο τόσο το Μαξίμου όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών.
Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως το μόνο που μπορεί να διατηρήσει τον Φλώρο στη θέση του για περισσότερο χρονικό διάστημα είναι ένα όχι και τόσο «ήρεμο καλοκαίρι» με τους Τούρκους.