Ως «ύστατη καταφυγή» και όχι ιδεολογική επιλογή χαρακτήρισε την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επισημαίνοντας πως η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει την «κρίση παρακμής» που αντιμετωπίζουν αρκετά ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας λόγω των εκτεταμένων φαινομένων βίας και ανομίας.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης να «εκριζώσει» τις παραβατικές συμπεριφορές και να θέσει οριστικό τέλος στα αντιδημοκρατική φαινόμενα βίας από τις περιθωριακές μειοψηφίες που λειτουργούν «ως γκεστάπο και τραμπούκοι» και επιβάλλονται στην πλειοψηφία.
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βάλει οριστικό τέλος στα αντιδημοκρατικά φαινόμενα βίας και ανομίας των «τραμπούκων» στα ελληνικά Πανεπιστήμια, προκειμένου να προστατευτεί η ακαδημαϊκή ελευθερία, εξέπεμψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπεραμυνόμενος των ρυθμίσεων για σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας ως μοναδικής όπως υποστήριξε ρεαλιστικής λύσης στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή την αδιανόητη κατάσταση να εξελίσσεται. Υπάρχει καθεστώς ανελευθερίας που οι μειοψηφίες κυριαρχούν γιατί δεν διστάζουν να απειλούν και να βιάζουν το κράτους δικαίου» τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης.
Ο υπουργός απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης περι εγκαθίδρυσης καθεστώτος αστυνομοκρατίας στα ΑΕΙ εξήγησε χαρακτηριστικά. «Ποιο δικαίωμα παραβιάζει η παρουσία της αστυνομίας όταν ήδη παραβιάζεται η ελευθερία της έκφρασης; Οι χωροφύλακες της ελεύθερης έκφρασης, οι Γκεστάπο στις σχολές, είναι οι τραμπούκοι που άλλοι ανέχονται άλλοι θωπεύουν κι άλλοι φοβούνται. Εμείς με ευθύνη και δημοκρατική συνείδηση αλλάζουμε όσα πρέπει γιατί έτσι πρέπει για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης παρακμής. Σήμερα μόνο η Αστυνομία μπορεί αν δεν θέλουμε μία ακόμα τρύπα στο νερό και συνέχεια της ανελευθερίας των τραμπούκων».
«Η πολιτική κριτική δεν είναι για τους Πρυτάνεις, αλλά για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που 4,5 χρόνια άφησε και κακοφόρμισε η ανομία, φούντωσε η εγκληματικότητα στα ιδρύματα. Κάντε μια αναδρομή και δείτε τις απαντήσεις των Υπουργών σας εκείνη την εποχή για τα ζητήματα αυτά. Ήταν είτε κάλυψη είτε αδιαφορία και το φοβερό κι αμίμητο ότι την κατάσταση θα λύσει το ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα. Μέχρι τότε έγινε στα πανεπιστήμια καθεστώς ο φόβος, εμπεδώθηκε η μοιρολατρία, έγινε ανεκτή και σχεδόν θεωρήθηκε φυσιολογική η ανασφάλεια. Και τώρα ζητάτε από τους Πρυτάνεις να αναλάβουν τη φύλαξη. Φορτώνετε τις ευθύνες της πολιτείας στις πλάτες των πρυτανικών αρχών. Είναι ανεύθυνο. Ξεκάθαρη αποφυγή λύσης και καθαρή παραπομπή στις καλένδες» ανέφερε σε άλλο σημείο.