Κυβέρνηση

Μητσοτάκης: Χρησιμοποιήσαμε τον κορονοϊό για ψηφιακό μετασχηματισμό

Σε διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου «Europe 2021» , συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου. Τη συζήτηση συντόνισε η επικεφαλής του τμήματος διεθνών ειδήσεων της εφημερίδας Handelsblatt, Νικόλ Μπαστιάν, ενώ συμμετείχε και ο Τόμας Έντερς, Πρόεδρος του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της «Airbus».

Παρενέβη επίσης, ο ανταποκριτής της Handelsblatt στην Αθήνα, Γκέρντ Χέλερ, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας από το 1979.

Η συζήτηση, περιστράφηκε γύρω από πολλά ζητήματα. Από την αντίδραση στην πανδημία, ως το σχέδιο εμβολιασμών, την ψηφιοποίηση του κράτους, την ανάκαμψη του τουρισμού, την πράσινη ανάπτυξη και τις σχέσεις Ελλάδας– Τουρκίας.

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1357390980622745601?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1357390980622745601%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.altsantiri.gr%2Fpolitiki%2F934246%2Fmitsotakis-chrisimopoiisame-pandimia-os-eykairia-anamorfosi-kratos%2F

«Παρά την πανδημία, ποτέ δεν ανακόπηκε η ώθηση που είχε δοθεί στις μεταρρυθμίσεις. Σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τα 32 δισ. συνολικά -19 δισ. σε επιχορηγήσεις και 13 σε δάνεια– με στόχο να δώσουμε ώθηση στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης επανάλαβε ότι «χρησιμοποιήσαμε την πανδημία ως μια ευκαιρία να προσφέρουμε μια σειρά ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες. Μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού αναμορφώνουμε τον ιστό του ελληνικού κράτους», υπενθυμίζοντας ότι «έχουμε τέσσερις βασικές προτεραιότητες σχετικά με το Ταμείο ΑνάκαμψηςΠράσινη μετάβασηψηφιακός μετασχηματισμόςέμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις και μεγάλη έμφαση σε προσόνταδεξιότητεςεκπαίδευση και κατάρτιση».

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα διευκολύνει τα ταξίδια»

Αναφορικά με το ζήτημα των εμβολίων, αλλά και της ιδέας περί πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «είναι πολύ σημαντικό -κυρίως για χώρες μικρού και μεσαίου μεγέθους- ότι η ΕΕ διαπραγματεύεται ως σύνολο και γίνεται πλήρως αναλογική κατανομή με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας. Χωρίς διαχωρισμούς ανάμεσα σε μεγάλες και μικρές χώρες, πλούσιες και φτωχές. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Θέλουμε ο κόσμος να είναι σε θέση να ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι. Θέλουμε οι Γερμανοί να είναι σε θέση να έρθουν στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό ήμουν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που ζήτησε να ξεκινήσει η συζήτηση για αυτό που αποκαλούμε Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού. Αυτό δεν συνιστά άδεια να ταξιδέψει κανείς, βεβαίως, αλλά θα διευκολύνει σημαντικά τα ταξίδια».

Τουρκία

Σε ό,τι αφορά στις ευρω-τουρκικές σχέσεις αλλά και την τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «υπάρχουν δύο επιλογές. Ελπίζουμε σε μια εποικοδομητική σχέση, αλλά αν τα πράγματα δεν κινηθούν στη σωστή κατεύθυνση, θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες εκ μέρους της ΕΕ προς την Τουρκία. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπήρξε μια βελτίωση της κατάστασης τον τελευταίο μήνα που ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές, αλλά δεν είμαι αφελής. Θέλω να δω συνέπεια σε αυτή την συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας».

Διαχείριση της πανδημίας

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα μας «τα πήγε καλύτερα σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες» στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Εισήλθαμε σε αυτή την πανδημία με ένα υπο-χρηματοδοτούμενο σύστημα υγείας αλλά λάβαμε μέτρα εγκαίρως. Επικοινωνήσαμε πολύ ξεκάθαρα το μήνυμα μας και η επίδοσή μας ήταν καλύτερη σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Και ταυτόχρονα χρησιμοποιήσαμε την πανδημία ως μια ευκαιρία να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας μας. Κυριολεκτικά μόλις επέστρεψα πριν από λίγα λεπτά από ένα από τα ορθοπεδικά μας νοσοκομεία όπου εγκαινιάσαμε 30 κλίνες ΜΕΘ».

Οικονομία

Ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα ωφέλησε το brand της χάρη στη διαχείριση της πανδημίας: «Η Microsoft αποφάσισε, αφού έκανε μια ενδελεχή συγκριτική μελέτη για πολλές χώρες, να εγκαταστήσει τρία μεγάλα data centres στην Ελλάδα. Αυτές είναι συνεισφορές που θα μείνουν μαζί μας και μετά την πανδημία. Η ενίσχυση του συστήματος υγείας μας ήταν και παραμένει μία από τις κύριες προτεραιότητές μας.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, θα ήθελα να επισημάνω πως -μολονότι αφιερώσαμε τον περισσότερο χρόνο μας στον Covidαντιμετωπίσαμε και διεθνείς κρίσεις όπως το μεταναστευτικό– ποτέ δεν ανακόπηκε η ώθηση που είχε δοθεί στις μεταρρυθμίσεις. Καλώς επισημάνατε ότι εκλεγήκαμε με μία ατζέντα που είχε στόχο την επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάπτυξηΗ ελληνική οικονομία τα πήγαινε εξαιρετικά καλά πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και πιστεύω ότι θα τα πάμε εξαιρετικά καλά και όταν θα την αφήσουμε πίσω μας.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προδιαγραφές. Η πρώτη είναι να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά μας. Για παράδειγμα, η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης, ώστε να διευκολύνουμε τις διεθνείς επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Και έχει ενδιαφέρον να υπογραμμίσουμε ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγιναν σημαντικές ανακοινώσεις που αφορούσαν μεγάλες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα.

Η Volkswagen ανακοίνωσε ένα πολύ σημαντικό project με στόχο τη μετατροπή ενός από τα νησιά μας σε υπόδειγμα πράσινης κινητικότητας, μοντέλο βιώσιμου μετασχηματισμού για τα νησιά. Η RWE είναι έτοιμη να επενδύσει στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς υπάρχει πίστη στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Και σίγουρα, εκτός αυτών όπως επισημάνατε, έχουμε πια και το Ταμείο Ανάκαμψης για το οποίο διαπραγματευτήκαμε στις Βρυξέλλες τον περασμένο Ιούλιο. Πρόκειται για μια κομβική αλλαγή στην προσέγγιση της Ευρώπης ώστε να είμαστε σε θέση να δανειζόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να διοχετεύουμε επιχορηγήσεις στα κράτη-μέλη».

Τέσσερις προτεραιότητες για το Ταμείο Ανάκαμψης

«Έχουμε τέσσερις βασικές προτεραιότητες σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης: Πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις και μεγάλη έμφαση σε προσόντα, δεξιότητες, εκπαίδευση και κατάρτιση. Αυτές είναι όλες πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση της κ. Μπαστιάν για την αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους που εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας«Το ελληνικό κράτος ήταν και σε σημαντικό βαθμό παραμένει ιδιαίτερα γραφειοκρατικό. Χρησιμοποιήσαμε την πανδημία ως μια ευκαιρία να προσφέρουμε μια σειρά ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες. Μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού αναμορφώνουμε τον ιστό του ελληνικού κράτους. Αν δει κανείς το πρόγραμμα εμβολιασμού μας είναι καθαρά ψηφιακό και ουσιαστικά εμείς πάμε στον τελικό χρήστη. Δεν τους ζητάμε να επικοινωνήσουν αυτοί με εμάς. Τους στέλνουμε ένα sms και επικοινωνούμε απευθείας μαζί τους. Κλείνουν το ραντεβού τους ηλεκτρονικά και η διαδικασία προχωράει απρόσκοπτα».

Για την έκδοση ευρωπαϊκού χρέους

Σχετικά με την απόφαση για έκδοση ευρωπαϊκού χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατά πόσον αυτό συνιστά πρόδρομο περαιτέρω εξελίξεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«Εκδίδουμε ευρωπαϊκά ομόλογα ώστε να χρηματοδοτήσουμε αυτά τα προγράμματα, άρα πιστεύω ότι πρόκειται για πολύ σημαντικό βήμα. Δεν είναι απλώς ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι ένα μεγάλο βήμα. Πριν από έναν χρόνο αυτή η συζήτηση δεν θα είχε δυναμική. Θυμάμαι ότι τον περασμένο Μάρτιο στείλαμε, μαζί με κάποιους συναδέλφους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, μία επιστολή με την οποία υποστηρίζαμε την ιδέα του κοινού δανεισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, και τότε υπήρξε μεγάλη αντίσταση. Αλλά πιστεύω ότι η καγκελάριος Merkel διαπίστωσε ότι αυτό ήταν απαραίτητο και υπήρξε αλλαγή προσέγγισης. Όλοι συνειδητοποιήσαμε ότι σε αυτή την κρίση, μοναδική σε βάθος μιας ολόκληρης γενιάς, πρέπει να αυξήσουμε τις δαπάνες, πρέπει να παρακάμψουμε κάποιους δημοσιονομικούς κανόνες, πιθανότατα πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε υψηλότερο χρέος. Και η ΕΚΤ έχει βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση, παρέχοντας μεγάλη -σχεδόν αστείρευτη- ρευστότητα.

Προφανώς σε κάποιο σημείο θα πρέπει να επιστρέψουμε σε βασικούς δημοσιονομικούς κανόνες. Αλλά η ιδέα ότι τώρα δεν πρέπει να κάνεις δαπάνες, κι όταν λέω δαπάνες εννοώ δαπάνες και επενδύσεις, γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αφορά μόνο δαπάνες αλλά κι επενδύσεις, αφορά την υλοποίηση μετασχηματισμών, αφορά τον εντοπισμό αδυναμιών που έχουν χώρες, την αξιοποίηση των χρημάτων ώστε να γίνουν αλλαγές και να καταστούν πιο ανταγωνιστικές. Και όσο πιο ανταγωνιστικές γίνουν οι χώρες τόσο πιο ενιαία θα μπορεί να είναι η δημοσιονομική μας πολιτική, τόσο θα γίνεται μικρότερο το χάσμα ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες, ανάμεσα σε αυτές που έχουν καλές επιδόσεις και αυτές που δεν αποδίδουν καλά.

Για την έκδοση ευρωπαϊκού χρέους

Σχετικά με την απόφαση για έκδοση ευρωπαϊκού χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατά πόσον αυτό συνιστά πρόδρομο περαιτέρω εξελίξεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«Εκδίδουμε ευρωπαϊκά ομόλογα ώστε να χρηματοδοτήσουμε αυτά τα προγράμματα, άρα πιστεύω ότι πρόκειται για πολύ σημαντικό βήμα. Δεν είναι απλώς ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι ένα μεγάλο βήμα. Πριν από έναν χρόνο αυτή η συζήτηση δεν θα είχε δυναμική. Θυμάμαι ότι τον περασμένο Μάρτιο στείλαμε, μαζί με κάποιους συναδέλφους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, μία επιστολή με την οποία υποστηρίζαμε την ιδέα του κοινού δανεισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, και τότε υπήρξε μεγάλη αντίσταση. Αλλά πιστεύω ότι η καγκελάριος Merkel διαπίστωσε ότι αυτό ήταν απαραίτητο και υπήρξε αλλαγή προσέγγισης. Όλοι συνειδητοποιήσαμε ότι σε αυτή την κρίση, μοναδική σε βάθος μιας ολόκληρης γενιάς, πρέπει να αυξήσουμε τις δαπάνες, πρέπει να παρακάμψουμε κάποιους δημοσιονομικούς κανόνες, πιθανότατα πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε υψηλότερο χρέος. Και η ΕΚΤ έχει βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση, παρέχοντας μεγάλη -σχεδόν αστείρευτη- ρευστότητα.

Προφανώς σε κάποιο σημείο θα πρέπει να επιστρέψουμε σε βασικούς δημοσιονομικούς κανόνες. Αλλά η ιδέα ότι τώρα δεν πρέπει να κάνεις δαπάνες, κι όταν λέω δαπάνες εννοώ δαπάνες και επενδύσεις, γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αφορά μόνο δαπάνες αλλά κι επενδύσεις, αφορά την υλοποίηση μετασχηματισμών, αφορά τον εντοπισμό αδυναμιών που έχουν χώρες, την αξιοποίηση των χρημάτων ώστε να γίνουν αλλαγές και να καταστούν πιο ανταγωνιστικές. Και όσο πιο ανταγωνιστικές γίνουν οι χώρες τόσο πιο ενιαία θα μπορεί να είναι η δημοσιονομική μας πολιτική, τόσο θα γίνεται μικρότερο το χάσμα ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες, ανάμεσα σε αυτές που έχουν καλές επιδόσεις και αυτές που δεν αποδίδουν καλά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ