Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως οι πρώτοι ιπτάμενοι και τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας θα ταξιδέψουν άμεσα στη Γαλλία για την εκπαίδευση τους στα Rafale. Τόνισε επίσης πως τον Ιούλιο θα γίνει η παραλαβή της πρώτης παρτίδας.
«Δεν είναι διαπραγματεύσεις και δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα από το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016. Να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλησης για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί, αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Είναι ξεκάθαρο όπως άλλωστε έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας. Είναι αυτονόητο πως η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και είναι αυτονόητο πως το ίδιο ελπίζει να πράξει και η τουρκική», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης στη διάρκεια του briefing των πολιτικών συντακτών αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές που ξεκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη.
Όσον αφορά την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας σημείωσε: «Η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως είναι ήδη γνωστό ψηφίστηκε στη Βουλή η προμήθεια 18 Ραφάλ. Σήμερα βρίσκεται στη χώρα μας η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Θα ακολουθήσει συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα αναχωρήσουν για τη Γαλλία για εκπαίδευση οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας. Η παραλαβή των πρώτων έξι αεροσκαφών θα ξεκινήσει τον Ιούλιο».
Δείτε εδώ:
Για το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Έχουμε πει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρείται είδηση μία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Να πραγματοποιηθούν οι διερευνητικές και γιατί όχι να γίνει μία συνάντηση. Δεν πρέπει να αποτελεί είδηση μία τέτοιου τύπου συνάντηση».
Για τη συμμετοχή του Ιμπραήμ Καλίν: «Δεν γνωρίζουμε εμείς τον τρόπο σύνθεσης της τουρκικής ομάδας».
«Η λογική που έχουμε είναι να συζητήσουμε πάνω σε θέματα που αφορούν πιθανές συγκλήσεις για μελλοντική τυχόν διαπραγμάτευση πάνω στο γνωστό θέμα, το μοναδικό θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Στις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης.
Ο ίδιος απέδωσε τις εικόνες στο γεγονός ότι τηρήθηκαν τα μέτρα.
«Ο λόγος που υπήρχαν ουρές ήταν επειδή τηρήθηκαν τα μέτρα σε εσωτερικούς χώρους. Το σημαντικό είναι ότι οι ουρές τηρούσαν τα προβλεπόμενα μέτρα, ο κόσμος φορούσε μάσκες» απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Ταραντίλης προσθέτοντας: «ο κόσμος τηρεί τα μέτρα, φοράει μάσκες, τηρεί τα SMS αυτή είναι η εικόνα».
Ωστόσο και με αφορμή την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της μετάλλαξης του κορονοϊού στην Ελλάδα, ο κ. Ταραντίλης σημείωσε ότι «σε κάθε περίπτωση, απαιτείται μεγάλη προσοχή και σχολαστική τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας από όλες και όλους μας. Αν δεν προσέξουμε μπορεί πολύ γρήγορα τα δεδομένα να ανατραπούν».
«Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι η αποκλιμάκωση απαιτεί χρόνο και θυσίες, ενώ η έξαρση μπορεί να έρθει αστραπιαία. Είναι ανάγκη να είμαστε όλες και όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί για να αποφύγουμε κάθε πισωγύρισμα» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Ταραντίλης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα - σύμφωνα με τους τελευταίους εβδομαδιαίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) - εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. «Ενώ σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη είναι στο «κόκκινο», η Ελλάδα είναι στο «πορτοκαλί» και σχεδόν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με «πράσινες» περιοχές» τόνισε.
Ωστόσο χαρακτήρισε «μείζον ζήτημα προβληματισμού τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο» τις μεταλλάξεις του ιού.
Τόνισε, δε, ότι «στη χώρα μας εφαρμόζεται - από τις πρώτες μέρες που εμφανίστηκαν τα νέα στελέχη του ιού - αυστηρό σύστημα ελέγχου της εισόδου από το εξωτερικό με επταήμερη καραντίνα. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ECDC προχωρά στη δημιουργία ενός Δικτύου για την ενίσχυση της επαγρύπνησης, της επιτήρησης και της διάγνωσης νέων στελεχών, σε όλη την Ελλάδα».