υπουργικό συμβούλιο
Κυβέρνηση
Ενημερώθηκε στις:

Ανασχηματισμός με... "άρωμα" πρόωρων εκλογών: Τι δείχνουν οι κινήσεις Μητσοτάκη

Ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι γεγονός. Μπορεί εν τέλει να μην είναι δομικός, όμως στην πολιτική, σημασία φαίνεται να έχουν και οι μικρές κινήσεις, καθώς όλα κάτι δείχνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το νέο κυβερνητικό σχήμα, αναλαμβάνει επίσημα τα "ηνία" το μεσημέρι, όταν προγραμματίζεται και η ορκωμοσία, μέσα σε ένα "πολεμικό κλίμα" απέναντι στην κυβέρνηση. Φαίνεται πως οι αιφνίδιες αποφάσεις για την αυστηροποίηση μέτρων αλλά και το άνοιγμα των σχολείων στι; 11 Ιανουαρίου, έχουν φέρει σωρεία αντιδράσεων τόσο από την επιστημονική επιτροπή, όσο και από την εκκλησία.

Λόγω των μέτρων για την πανδημία, η ορκωμοσία θα πραγματοποιηθεί σε τρεις ομάδες. Η ορκωμοσία θα αρχίσει στις 11:00 με την πρώτη από τις τρεις ομάδες και τελικά σε αυτή θα παραστεί, παρότι δεν είθισται, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όπως ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγάζει από το συρτάρι την εισήγηση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εντός του 2021 και την αφήνει πάνω στο γραφείο. Μιλάμε  ουσιαστικά για έναν εκλογικό σχεδιασμό για «κάθε ενδεχόμενο». Στο πολιτικό αυτό συμπέρασμα οδηγούν κάποια στοιχεία του ανασχηματισμού, σύμφωνα με το liberal.gr:

1. Η ενίσχυση της παρουσίας των «γαλάζιων» βουλευτών είναι εξαιρετικά σημαντική κίνηση. Πρόκειται για μία επιλογή του πρωθυπουργού που μόνο τυχαία δεν είναι και έρχεται να ενισχύσει την σχέση κυβέρνησης και κοινωνίας. Ειδικά αν κάποιος δει με προσοχή τις εκλογικές περιφέρειες των νεοεισερχόμενων, θα αντιληφθεί ότι πρόκειται για μία μελετημένη κίνηση από το Μέγαρο Μαξίμου.

2. Η τοποθέτηση του Θόδωρου Λιβάνιου στο Μέγαρο Μαξίμου προφανώς και είναι κάτι που θα πρέπει να σημειωθεί. Ο μέχρι χθες υφυπουργός Εσωτερικών αναμφίβολα είναι από τους πλέον δεινούς χειριστές της εκλογικής τέχνης και έχει δείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει με μεγάλη επιτυχία τόσο στην ανάλυση στοιχείων όσο και στον στρατηγικό σχεδιασμό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. του στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ, στενός συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν είναι λίγοι λοιπόν εκείνοι που βλέπουν πίσω από την μετακίνηση Λιβάνιου στον στενό πυρήνα του κ. Μητσοτάκη κάποιες εκλογικές σκέψεις του πρωθυπουργού, όταν αυτές υλοποιηθούν.

3. Η ανάληψη της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών από τον Μάκη Βορίδη και τον Στέλιο Πέτσα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Πρόκειται για το υπουργείο που παραδοσιακά έχει την ευθύνη της κάθε εκλογικής αναμέτρησης. Αν λοιπόν συνυπολογίσουμε και την εμπειρία του κ. Βορίδη από τη θέση του τομεάρχη Εσωτερικών της ΝΔ και του κ. Πέτσα ως κυβερνητικού εκπροσώπου τότε μπορούμε να δούμε ένα ισχυρό δίδυμο για να κάνει εκλογές, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Σε κάθε περίπτωση στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα ήταν επιτυχημένο και αποτελεσματικό. Αυτό αποτυπώθηκε, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και σε όλες τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες, όπου τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης ήταν αυξημένα σε σχέση με τα τέλη του 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτικοί αναλυτές, εξάλλου, προεξοφλούν ότι το 2021 θα είναι χρονιά των εκλογών και, εφόσον δεν ανατραπούν οι υφιστάμενοι συσχετισμοί, τότε μόλις σηματοδοτηθεί το τέλος της πανδημίας θα ανοίξει διάπλατα η προοπτική που θα οδηγήσει στο στήσιμο πρόωρης κάλπης, έτσι ώστε να «καεί» η απλή αναλογική που καθιερώθηκε επί των ημερών των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και να επανέλθει το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση για να ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές και να διασφαλίσει συνθήκες κυβερνητικής σταθερότητας.

Υπό την έννοια αυτή αυτός ο ανασχηματισμός στον οποίο αυξήθηκαν λίγο τα μέλη της κυβέρνησης και οι υφυπουργοί (σύνολο 57) «εκπροσωπόντας» πολύ περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, θα μπορούσε να αποδειχτεί μελλοντικά ως «εκλογικός ανασχηματισμός», όμως δεν μένει παρά να αναμένουμε τις εξελίξεις.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ