Κυβέρνηση
Ενημερώθηκε στις:

Συνέντευξη Μητσοτάκη: Το lockdown και... η βόλτα στην Πάρνηθα

«Ήταν λάθος μου που φωτογραφήθηκα στην Πάρνηθα», είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή του μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ.

«Έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις για το τι δεν θα ανοίξει.(…) Και το κάνουμε γιατί δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την πτώση των κρουσμάτων. Η καραντίνα δεν ήταν τόσο αυστηρή σε σχέση με τον Μάρτιο. Υπάρχει και μια κούραση του κόσμου, το καταλαβαίνω. Οι πολίτες είναι σε ένταση, αντιλαμβάνομαι πόσο δύσκολο να είναι περιορισμένος στο σπίτι του. Θα πάρουμε τις αποφάσεις για το λιανεμπόριο στα τέλη της εβδομάδας, ελπίζουμε να ανοίξουμε κάποια, αλλά δεν μπορώ να δώσω άλλες λεπτομέρειες. Δεν είναι μόνο τα κρούσματα, αλλά και οι πιέσεις στο Σύστημα Υγείας. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι πάρα πολύ στενάχωρο, να μετατρέπεται το δελτίο θανάτων σε στατιστική. Πίσω από κάθε θάνατο κρύβεται μια οικογένεια. Για να ανοίξουμε χρειαζόμαστε μια αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στον ορίζοντα η αισιοδοξία του εμβολίου, αλλά για να πετύχουμε το μαζικό αποτέλεσμα χρειάζονται πολλοί μήνες».

Για το άνοιγμα της διασκέδασης, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Έχουμε σταθεί δίπλα στους κλάδους αυτούς. Όλες οι ιχνηλασίες μας έδειξαν ότι υπάρχει πρόβλημα μετάδοσης του ιού στη νυχτερινή διασκέδαση. Γι αυτό διαχωρίσαμε τα εστιατόρια με τη νυχτερινή διασκέδαση».

«Αποφεύγω τους ποσοτικούς στόχους. Τα κρούσματα δεν έπεσαν όσο θα έπρεπε. Δυστυχώς τα μέτρα δεν ακολουθήθηκαν με τη συνέπεια που έπρεπε. Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου. (…)», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνουν κλειστά μέχρι το Πάσχα τα νυχτερινά μαγαζιά ενώ διευκρίνισε πως τα διαχωρίζει από τα εστιατόρια και ο λόγος είναι πως στα νυχτερινά μαγαζιά ο κόσμος έρχεται πιο κοντά για να επικοινωνήσει, φωνάζει άρα είναι και πιο εύκολη η διασπορά του κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι τη Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να την έχουμε κλείσει μια εβδομάδα νωρίτερα. Απηύθυνε έκκληση προς όλους να αποφύγουν τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι και συγκεντρώσεις μάξιμουμ με εννέα άτομα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι ψέμα να μιλά κανείς για διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων.

Ερωτηθείς τι θα έκανε διαφορετικά, είπε ότι τον Ιούλιο θα έπρεπε να είναι πολύ πιο αυστηρός στην προειδοποίηση ότι το επόμενο κύμα θα επανέλθει ώστε να μην βρεθούμε αιφνιδιασμένοι.

Τρεις φορές την εβδομάδα ο κ. Τσιόδρας μου παρουσιάζει όλα τα δεδομένα. Τα ίδια κρούσματα βλέπουμε όλοι. Όταν επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα δεν μπορούν να είναι τέλεια. Αλλά είναι ψέματα να λένε ότι υπάρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων”, συνέχισε.

Με τη γνώση του χρόνου, θα κάναμε κάποια πράγματα διαφορετικά. Τον Ιούλιο θα ήμουν πολύ πιο αυστηρός στο δημόσιο μήνυμα ότι η πανδημία θα επανέλθει. Επαναπαυθήκαμε με την επιτυχία στο πρώτο κύμα και αιφνιδιαστήκαμε με την ένταση του δεύτερου. Δεν έχουμε στοιχεία για συσχέτιση ανοίγματος του τουρισμού με την αύξηση των κρουσμάτων”.

“Δεν επιτρέπεται να περάσουμε από τρίτο κύμα. Αυτό που προέχει είναι να κρατήσουμε το Ε.Σ.Υ. όρθιο και να δώσουμε ανάσες σε γιατρούς και νοσηλευτές… Έχουμε προσλάβει 7.000 γιατρούς και νοσηλευτές που βρίσκονται παντού. Αυξήσαμε τα κρεβάτια εντατικής από 557 σε 1250, εκ των οποίων κάποια είναι μόνιμα. Ταυτόχρονα, προσθέσαμε και δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα, όποτε αυτό κρίθηκε απαραίτητο. Έχουμε συνεργαστεί καλά με τον ιδιωτικό τομέα”.

Ερωτηθείς αν τρόμαξε από την ταχύτητα των γεγονότων και τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων: “Ήταν πολύ δύσκολα στα τέλη του Οκτωβρίου. Μέσα σε πέντε μέρες επιλέξαμε να πάμε σε ένα καθολικό lockdown. Το σκέφτηκα πολύ. Υπήρχαν συνεργάτες που έλεγαν να περιμένουμε. Αλλά ήταν τόσο ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων που κάναμε καλά. Εκ των υστέρων όλοι μπορούν να είναι προφήτες, αλλά θέλω να τονίσω ότι το ζύγι μεταξύ δημόσιας Υγείας και οικονομίας δεν είναι εύκολο… “.

Ερωτηθείς για το εμβόλιο του κορονοϊού, εκτίμησε ότι η έγκριση του θα γίνει στις 30 Δεκεμβρίου και 48 ώρες μετά θα φτάσει στην Ελλάδα. Με αφορμή την ερώτηση, αναφέρθηκε σε μία προσωπική ιστορία: “Η μητέρα μου έπασχε από πολιομυελίτιδα. Κόλλησε το 1944 και πέρασε από πολλές επώδυνες εγχειρήσεις για να καταφέρει να ξαναπερπατήσει. Σήμερα δεν υπάρχει γιατί είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Το ίδιο πιστεύω ότι θα γίνει και με το εμβόλιο για τον κορονοϊό”.

Δείτε live τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/198380581881793

Περισσότερα σε λίγο...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ