Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επιτίθεται με σφοδρότητα κάτα της κυβέρνησης ΝΔ και προσωπικά κατά του νυν υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, για τις «καρατομήσεις» διπλωματών που πούλησαν το όνομα «Μακεδονία» στα Σκόπια και στηρίζουν την ελληνοτουρκική «συνεργασία».
«Πρωτοφανή δίωξη κορυφαίων στελεχών του ΥΠΕΞ» που παραπέμπει «μάλλον σε τυραννικά καθεστώτα» καταγγέλλει μέσω ανακοίνωσής του, ο πρόεδρος του «Πράττω», Νίκος Κοτζιάς, εξαπολύοντας τα πυρά του κατά της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.
«Τα πρώτα βήματα της νέας πολιτικής ηγεσίας στο ΥΠΕΞ κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που έχει ανάγκη η πατρίδα, προκειμένου να προάγει τις εθνικές της υποθέσεις. Η νέα ηγεσία του ΥΠΕΞ προωθεί προαποφασισμένες εκκαθαρίσεις που θυμίζουν άλλες εποχές και δεν συνάδουν με τον δημοκρατισμό και με την ιδιότητα κράτους μέλους της ΕΕ, αλλά μάλλον σε τυραννικά καθεστώτα. Η πρωτοφανής δίωξη κορυφαίων στελεχών του ΥΠΕΞ δεν συνάδει με την εφαρμογή αρχών χρηστής διοίκησης. Προσβάλλει δε, τα στελέχη του ΥΠΕΞ που υπηρετούν με επαγγελματισμό όλες τις κυβερνήσεις, ανεξάρτητα πολιτικού χρώματος, τιμώντας τον όρκο τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.
«Η ΝΔ διώκει άριστα στελέχη του ΥΠΕΞ με μοναδική κατηγορία ότι αυτά «έκαναν καλά την εργασία τους παρόλο που η χώρα είχε τον συγκεκριμένο ΥΠΕΞ»! Αυτά είναι πρωτοφανή στην ιστορία της ελληνικής διπλωματίας.
Ο Ν. Δένδιας ανακαλεί στην Αθήνα, όλους τους ανώτατους διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες που δεν είναι αρεστοί σε ένα παράκεντρο. Παράκεντρο που δεν θέλει πατριωτική λύση για το Κυπριακό και έπαιξε με ακροδεξιές θέσεις στο Ονοματολογικό.
Επιπλέον, ο νέος ΥΠΕΞ ακύρωσε μεταθέσεις που είχαν αποφασιστεί και προγραμματιστεί εδώ και μήνες. Έκανε δε και ένα πρωτοφανές ατόπημα: Ουδέποτε άλλοτε και σε καμία χώρα του κόσμου Υπουργός εκδίωξε διευθυντή διπλωματικού γραφείου προηγούμενου Υπουργού. Ντροπή του», προσθέτει και συνεχίζει:
«Συνιστώ στην παρούσα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ, να αλλάξει άμεσα ρότα και να σοβαρευτεί. Της συνιστώ, επίσης, να πάψει να εκθέτει με την μικρόνοια πολιτική της τη χώρα διεθνώς. Να ενσκήψει, επιτέλους, με αίσθημα ευθύνης στην αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων, μακριά από προσωπικές εμπάθειες αναρμόδιων κύκλων του ΥΠΕΞ. Να μελετήσει τους φακέλους που δεν γνωρίζει. Οφείλει δε, να αξιοποιήσει τις σημαντικές επιτυχίες της προηγούμενης Κυβέρνησης και να χτίσει περαιτέρω πάνω σε αυτές».
«Ευθύνη για όσα συμβαίνουν στο ΥΠΕΞ έχουν και αρμόδια στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ας αντιληφθούν, δεν μπορεί να θέλουν τους καρπούς από την αναβάθμιση της χώρας και ταυτόχρονα αμαχητί να επιτρέπουν τη δίωξη όσων δούλεψαν για αυτήν», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Κοτζιάς.
Πού μετατέθηκαν οι διπλωμάτες που συνεργάστηκαν με τον Κοτζιά
Το είπε και το έκανε η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού με τις αλλαγές-για άλλους ρεβανσιστικές αποπομπές -σε κρίσιμες Πρεσβείες της Ελλάδας στο εξωτερικό. Κοινό στοιχείο των περισσότερων αν όχι όλων των αλλαγών η συνεργασία των διπλωματών με τον τότε πολιτικό τους προϊστάμενο Νίκο Κοτζιά.
Έτσι έχουμε τον πρώην πολιτικό διευθυντή του ΥΠΕΞ επί Κοτζιά και νυν πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα Π. Μαυροειδή να επιστρέφει στην κεντρική υπηρεσία, ενώ την θέση του παίρνει ο νυν Πρέσβης στο Κάιρο Μ.Χ. Διάμεσης.
Ο Α. Παπασταύρου που αντικατέστησε την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία( ΜΑ) της ΕΕ της Ελλάδας στις Βρυξέλλες επιστρέφει στην κεντρική υπηρεσία και στη θέση του πηγαίνει ο Ι.Α Βράϊλας. Επίσης ο Πρεσβευτικός Σύμβουλος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες Α. Μακρής επιστρέφει στην Ελλάδα και στη θέση του πηγαίνει ο Ι. Γκίκας.
Η πρώην Διευθύντρια του διπλωματικού Γραφείου του Νίκου Κοτζιά και Πρέσβης στην Μόσχα Τ. Αθανασίου επιστρέφει στην Αθήνα και στη θέση της πηγαίνει η Αικ. Νασίκα, μια επιλογή που ενέχει αρκετό ρίσκο.
Ο Θ. Δασκαρόλης από το Βερολίνο, επιλογή του Κοτζιά κι αυτή, επιστρέφει στην κεντρική υπηρεσία και στη θέση του πάει ο Ρ. Κούνδουρος από την Πρετόρια.
Στην Κύπρο πηγαίνει η Πρέσβης από την Καμπέρα Αικ. Ξαγοράρη στη θέση του Η. Φωτόπουλου. Σε μια κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό η επιλογή της κ Ξαγοράρη είναι μάλλον ατυχής.
Ο Πρέσβης Ε. Τουρναράκης από το Βουκουρέστι ταξιδεύει για το Ερεβάν, ενώ η απόφαση του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου (ΑΥΣ) έχει και ανακλήσεις γνωμοδοτήσεων προηγούμενων Ανώτατων Υπηρεσιακών Συμβουλίων, κοινώς από τους ΥΠΕΞ των Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι ανακαλούνται οι τοποθετήσεις της Σ. Φιλιππίδου στο Σεράγεβο, της Σ. Γραμματά, στα Τίρανα, του Κ. Ντούτη στην Αντίς Αμπέμπα, του Δ. Παπανδρέου στο Βουκουρέστι και του Ν. Παπαγεωργίου από την Πρεσβεία Λονδίνου στη θέση Πρεσβευτού Συμβούλου στην Πρεσβεία της Μόσχας.
Η Σ. Γραμματά για όσους δεν το γνωρίζουν συμμετείχε στις συνομιλίες για την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και την επίλυση των Ελληνοαλβανικών διαφορών. Τυχαίο; Ενώ και ο Δ. Παπανδρέου είχε συνεργαστεί με τον πρώην ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά.