Κυβέρνηση

Νέα τακτική απέναντι στο ΚΙΝΑΛ δοκιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας

Νέα τακτική απέναντι στο ΚΙΝΑΛ δοκιμάζει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς διαπιστώνει ότι οι κινήσεις προσεταιρισμού των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής γυρίζουν μπούμερανγκ.

Οι άγαρμπες δηλώσεις του τύπου «το ΚΙΝΑΛ δεν θα καταφέρει να μπει καν στην Βουλή», από στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος όπως ο Χριστόφορος Βερναρδάκης και οι κυνικές μεταγραφές «κυνηγών καρέκλας», όπως ονόμασαν από το ΚΙΝΑΛ τους Θάνο Μωραΐτη και Άγγελο Τόλκα, προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις και επιβάλουν αλλαγή, τουλάχιστον στις μεθόδους.

Έτσι χθες ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκδήλωση που είχαν διοργανώσει από κοινού ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωσοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν μαζί με το think tank της Λούκας Κατσέλη για τις ευρωεκλογές , μια εκδήλωση με τίτλο «Ευρώπη 2019-2024, οι προκλήσεις της ατζέντας για μια βιώσιμη ανάπτυξη», άλλαξε την ρητορική του. Διαβεβαιώνοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις του η άλωση η η εξαΰλωση του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού.

«Θα ήμουν ανόητος αν πίστευα ότι ένας ιστορικός πολιτικός χώρος μπορεί να αλωθεί η να εξαϋλωθεί και θα ήμουν ακόμη πιο ανόητος αν ήταν και πολιτική μου στρατηγική» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση για την σύγκλιση της κεντροαριστεράς, που πατρονάρουν με ιδιαίτερο ζήλο οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της Αριστεράς, δεν επιθυμεί να γίνει κόμμα της Κεντροαριστεράς».

Η αλλαγή τακτικής έχει εξήγηση, όπως σημειώνουν στελέχη του χώρου. Αφ’ ενός η προσπάθεια διεμβολισμού του ΚΙΝΑΛ προκάλεσε αντιδράσεις στο Κίνημα Αλλαγής και την αφύπνιση ενός είδους αισθήματος αυτοσυντήρησης μεταξύ των στελεχών και των οπαδών του.

Που με την σειρά του ενίσχυσε την συσπείρωση του ΚΙΝΑΛ. Αυτό φάνηκε και στις τελευταίες μετρήσεις, με το Κίνημα Αλλαγής να τσιμπάει λίγο στις δημοσκοπήσεις, αλλά και στις αντιδράσεις του κόσμου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, που αν και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ έχει την στήριξη στις προσεχείς εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες απο τον κόσμο του Κινήματος, όταν πήγε να ψηφίσει στις εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων του ΚΙΝΑΛ. «Έξω οι Συριζαίοι» του φώναζαν οι παλαιοί του σύντροφοι.

Την ίδια στιγμή όμως και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώνονται αντιδράσεις, καθώς η πασοκοποίηση της ριζοσπαστικής αριστεράς, ενοχλεί τις αριστερές τάσεις του κυβερνώντος κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι 53 ζήτησαν διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και προς αριστερά.

Η προσέγγιση τώρα με τον χώρο των σοσιαλιστών και του κέντρου παίρνει χαρακτηριστικά «επίθεσης φιλίας», με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί ταυτόχρονα να κόψει τις γέφυρες της Νέας Δημοκρατίας με το ΚΙΝΑΛ, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία. «Συνιστά πολιτική αυτοακύρωση, αν κάποιοι επιθυμούν την στρατηγική ήττα της κεντροαριστεράς» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια «πλατιά κόκκινη και πράσινη συμμαχία».

Βασικό όχημα στην νέα αυτή προσπάθεια διεμβολισμού του ΚΙΝΑΛ και δευτερευόντως και του Ποταμιού είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε χθες βράδυ σαν μια «γροθιά στο μαχαίρι του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας». Η συμφωνία άλλωστε βρίσκει απόλυτα σύμφωνους τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, που θεωρούν ότι η συμφωνία ενισχύει την Ευρώπη, ενώ εκτιμούν ότι η σύμπλευση τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να προσδώσει χαρακτηριστικά δυναμισμού στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Βόρειας Ευρώπης, που βλέπουν τα ποσοστά τους να φθίνουν. Την ίδια στιγμή βρίσκει ευήκοα ώτα όμως και στη εσωτερική πολιτική σκηνή.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην χθεσινή εκδήλωση έδωσαν το παρόν και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ και ο Μίλτος Κύρκος του Ποταμιού. Που άκουσαν μάλλον με ικανοποίηση τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί, εμμέσως, το ΚΙΝΑΛ, ότι δεν ανέλαβε την ευθύνη να πει ναι στην συμφωνία, φοβούμενο το πολιτικό κόστος.

«Κάποιοι δεν τόλμησαν, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, να διακινδυνεύσουν πολύ μικρότερο κόστος, σε σχέση με το κόστος που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, κι ας αυτοαποκαλούνται προοδευτικοί».

Στην χθεσινή εκδήλωση έλαμψαν με την απουσία τους τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου. Ενώ από νωρίς είχαν σπεύσει να διαχωρίσουν την θέση τους τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και η Εύα Καϊλή, παρά τις πιέσεις που τους ασκήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο να παραβρεθούν στην εκδήλωση. Στο ΚΙΝΑΛ αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι η σύγκλιση των δυο χώρων δεν μπορεί παρά να καταλήξει στην απορρόφηση του μικρού από τον μεγαλύτερο.

Γι αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι «θα ήταν πιο πλούσια η συνάντηση αν αποδέχονταν την πρόσκληση όλες οι προοδευτικές δυνάμεις. Όχι για να συμφωνήσουμε αλλά για να διαφωνήσουμε με τον φίλο μου τον Σταύρο Θεοδωράκη και την Φώφη Γεννηματά».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ