Κυβέρνηση

Ο Πολάκης δεν «έβγαινε» με 75.000 ευρώ τον χρόνο και πήρε δάνειο!

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η ευνοϊκή μεταχείριση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης από την Attica Bank.

Η Τράπεζα του χορήγησε δάνειο… 100.000 ευρώ -δυνατότητα απίθανη για απλό πολίτη στην Ελλάδα της κρίσης- και ο ίδιος φέρεται ότι –κατά δήλωση του- είχε πολύ υψηλά εισοδήματα ως γιατρός (ο ίδιος ανέφερε ότι έβγαζε έως και τριπλάσια χρήματα σε σχέση με όσα κερδίζει σήμερα ως βουλευτής και υπουργός), εισοδήματα όμως που είναι… άφαντα από τα πόθεν έσχες του.

Ο αψύς Παύλος Πολάκης βρίσκεται για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο της κοινής γνώμης μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» ότι η Τράπεζα Αττικής, γνωστή ως φιλικά προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, του χορήγησε δύο «σπαστά» καταναλωτικά δάνεια, συνολικού ύψους 100.000 ευρώ, δεχόμενη ως υποθήκη το ήδη υποθηκευμένο σπίτι του!

Ο ίδιος αντεπιτέθηκε με το γνωστό έντονό ύφος και την προσφιλή του μέθοδο, δηλαδή μέσω facebook, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως τον οικογενειάρχη που δανείστηκε για τα πολλαπλά έξοδα της οικογένειάς του και των δυο του παιδιών. Εκείνο όμως που προκαλεί εντύπωση είναι πως ούτε λίγο ούτε πολύ ο Παύλος Πολάκης προσπαθεί να πει ότι δεν τα βγάζει πέρα και πως έχουν παρέλθει οι εποχές που ως χειρουργός – εντατικολόγος έβγαζε τα διπλάσια έως και τριπλάσια εισοδήματα, όπως χαρακτηριστικά λέει. Δεδομένου ότι σήμερα βγάζει περίπου 75.000 ευρώ ως βουλευτής και υπουργός, σημαίνει ότι όταν ήταν γιατρός έβγαζε από 150.000 ευρώ έως 225.000 ευρώ το χρόνο. Αυτό όμως δεν αποτυπώνεται στα πόθεν έσχες του. Συγκεκριμένα, το 2012 δήλωσε 119.592 ευρώ, το 2013 μόλις 45.141 ευρώ, το 2014 54.436 ευρώ και το 2015, όταν είχε και βουλευτικό εισόδημα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δήλωσε 100.333 ευρώ.

Γεννιούνται, επομένως, ερωτήματα σε σχέση με το ότι δεν δήλωνε τα τόσο υψηλά εισοδήματα που κέρδιζε και ο ίδιος παραδέχτηκε στη χθεσινή του απάντηση στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Η αποκάλυψη για το καταναλωτικό δάνειο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας θέτει σοβαρά ζητήματα ηθικής. Πώς ένας υπουργός παίρνει τόσο εύκολα δάνειο για τόσο μεγάλα ποσά σε καιρό κρίσης, ενώ για έναν απλό πολίτη δεν θα υπήρχε καμία πιθανότητα για κάτι τέτοιο; Τη στιγμή μάλιστα που είναι γνωστό πως η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας δεν είναι τέτοια που να της επιτρέπει πλουσιοπάροχα για τον πελάτη δάνεια.

Ο Παύλος Πολάκης κατάφερε να πάρει σπαστά δάνειο, 70.000 καταναλωτικό και 30.000 ευρώ προσωπικό, από την Attica Bank. Και αυτό βάζοντας δεύτερη υποθήκη στο σπίτι του στα Σφακιά, για το οποίο έχει πάρει ήδη στεγαστικό δάνειο ύψους 300.000 ευρώ. Το δάνειο, μάλιστα, χορηγήθηκε με πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, σε 15 και 9 χρόνια αντίστοιχα, και αμφίβολες εγγυήσεις. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», το συνολικό ύψος των 100.000 ευρώ του καταναλωτικού δανείου του αναπληρωτή υπουργού Υγείας θεωρείται από την τραπεζική αγορά εξωπραγματικό, καθώς τέτοιου οικονομικού μεγέθους καταναλωτικά δάνεια δεν δίνονταν ακόμα και σε πελάτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια ούτε στις προ κρίσης εποχές των «παχιών αγελάδων». Πόσω μάλλον όταν μόλις προχθές ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις σε τραπεζικά στελέχη για καταχρηστικά δάνεια που χορηγήθηκαν από την ίδια τράπεζα σε πελάτες που δεν πληρούσαν τα εχέγγυα, ξεπερνώντας την πάγια τραπεζική πρακτική, με αποτέλεσμα να κατηγορούνται ότι ζημίωσαν την εν λόγω τράπεζα και τους μετόχους της.

Στην απάντησή του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επιβεβαιώνει ότι πήρε το εν λόγω δάνειο και υπεραμύνεται λέγοντας πως «ένας εν ενεργεία αναπληρωτής υπουργός αναγκάζεται να καταφύγει σε τραπεζικό δανεισμό βάζοντας υποθήκη το σπίτι του (η αξία του οποίου υπερκαλύπτει την αξία του δανεισμού) για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του οικογενειακού και πολιτικού του βίου!!!».

Προσθέτει, δε, ότι «στη χώρα όπου υπουργοί και βουλευτές ζούσαν επί δεκαετίες πολυτελή και ανέφελο βίο, διεξάγοντας γιγαντιαίες προεκλογικές καμπάνιες, χωρίς να αναρωτιέται κανείς, ούτε ασφαλώς η εφημερίδα σας, για το πού έβρισκαν τα χρήματα (τα οποία πάντα προέρχονταν από “οικογενειακές περιουσίες” ή “από επιχειρηματική δραστηριότητα” των συζύγων τους ή ακόμη και από τον ιδρώτα της εργασίας τους, βρε αδελφέ, διότι ήταν όλοι δουλευταράδες και νοικοκύρηδες) βρέθηκε ο… κουζουλός που αντί να προτιμήσει την ανεπίσημη “διευκόλυνση” από “φίλους” επιχειρηματίες (οι οποίοι βέβαια με τη σειρά τους προσέφευγαν σε τραπεζικές χρηματοδοτήσεις με εγγυήσεις “αέρα”) ή από τους πόρους που διαθέτει το ίδιο το υπουργείο του, πήγε και χρεώθηκε για πολλά χρόνια στις τράπεζες για να μπορέσει να επισκευάσει το σπίτι του και να πληρώσει τους λογαριασμούς του».

Ο ευνοϊκός δανεισμός του Παύλου Πολάκη προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων. «Eνα περίεργο πράγμα, τώρα στην Τρίπολη, ρώτησα πάνω από 1.000 ανθρώπους εάν πιστεύουν ότι αυτοί θα έπαιρναν ένα δάνειο 100.000€ με τους όρους που το πήρε ο υπουργός Πολάκης και ούτε 1 δεν βρέθηκε που να πιστεύει ότι θα το έπαιρνε… Λέτε αυτό το διαμάντι της ηθικής να ευνοήθηκε;», έγραψε στο τουίτερ ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αδωνις Γεωργιάδης.

«Οτι ο Παύλος Πολάκης πρέπει να απολογηθεί, δίνοντας στη δημοσιότητα όλες τις λεπτομέρειες των δανείων του και να απαντήσει πώς ακριβώς έπεισε την τράπεζα να τον χρηματοδοτήσει σε μία περίοδο που ακόμη και υγιέστατες επιχειρήσεις βρίσκουν κλειστές πόρτες, αφού η κύρια δραστηριότητά των τραπεζών είναι οι κατασχέσεις – 19 κάθε ώρα», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι. «Η Τράπεζα Αττικής ξέραμε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δίνει δάνεια σε «Τοξότες». Δεν ξέρω τι ζώδιο είναι ο κ. Πολάκης αλλά 100.000 ευρώ δάνειο σε περίπτωση οικονομικής ασφυξίας είναι κάτι αξιοπρόσεκτο. Οπως αξιοπρόσεκτη είναι η ομολογία του ότι έβγαζε τα τριπλάσια ως γιατρός Δημοσίου…», σχολίασε στο τουίτερ ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς.

eleftherostypos.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ