Έναν σύντομο διάλογο για τη Συμφωνία των Πρεσπών είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ.
Ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά ακούγεται να περιγράφει τους συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο της Κυριακής 20 Ιανουαρίου στο Σύνταγμα κάνοντας λόγο για «ακροδεξιούς λαϊκιστές». Παρόμοια άποψη είχε εκφράσει εξάλλου ο πρωθυπουργός και σε συνέντευξή του στην Αυγή λίγες ώρες πριν το συλλαλητήριο όταν και είχε δηλώσει «φαντάζομαι ότι ακραίες ομάδες θα επιχειρήσουν να χειραγωγήσουν το συλλαλητήριο».
Η επόμενη ερώτηση του Μακρόν, παρουσία του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη αφορούσε τον όγκο των διαδηλωτών με τον Αλέξη Τσίπρα να προσπαθεί να ευθυγραμμιστεί με την εκτίμηση της ΕΛΑΣ για τον αριθμό των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο (60.000) αλλά να έχει προβλήματα να το εκφράσει στον Γάλλο πρόεδρο.
Έτσι ενώ προσπαθεί να πει στον Γάλλο πρόεδρο ότι η συμμετοχή ήταν μικρότερη από το συλλαλητήριο του 2018 με 70.000 διαδηλωτές, επειδή αντιλαμβάνεται ότι η προφορά του δεν είναι καλή, διευκρινίζει ότι δεν είπε 17.000 αλλά 70.000 (seventy και seventeen στα αγγλικά). Και επειδή φοβάται ότι τελικά τα αγγλικά του θα τον προδώσουν ο Τσίπρας ακούγεται να λέει στον Μακρόν «seven zero (επτά μηδέν)».
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια εκφράζεται εμμέσως με υποτιμητικό τρόπο για όσους διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς σε νέα ερώτηση για το «αν η πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ;» ακούγεται να απαντά χαμογελώντας «ναι, νομίζω. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που μπορούν να σκέπτονται και να ασκουν κριτική με το μυαλό τους».
Ο επόμενος αξιωματούχους που ρωτά τον Αλέξη Τσίπρα για τις διαδηλώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, που παρατηρεί προς τον Έλληνα ομόλογό του «φαινόταν δύσκολο απ' έξω» για να πάρει την απάντηση «φανταστείτε από μέσα. Για αυτό ήταν σημαντικό»
Σε κάθε περίπτωση πάντως, τις απαντήσεις που δε δίνει η ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ζητούν 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή θέτοντας καίρια ερωτήματα για τα πεπραγμένα του κ. Μπούτου αλλά κυρίως για τα αντανακλαστικά, που επέδειξε το υπουργείο Υγείας στο συγκεκριμένο θέμα. Οπως σημειώνουν οι ερωτώντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, «η περίπτωση του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας φοβούμαστε ότι όχι μόνο δεν είναι η μοναδική στην δημόσια διοίκηση, αλλά ότι αποτελεί δυστυχώς την κορυφή του παγόβουνου. Σύμφωνα με πλειάδα δημοσιευμάτων τα οποία επικαλούνται πόρισμα του Σώµατος Επιθεωρητών Ελεγκτών ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης (ΣΕΕ∆∆) του υπουργείου ∆ικαιοσύνης, ο εν λόγω εκλεκτός της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας δεν διέθετε στον ατομικό του φάκελο τίτλους σπουδών και δεν τους προσκόμισε ούτε όταν του ζητήθηκαν από το ΣΕΕΔΔ, τον Νοέμβριο του 2018 (πρόκειται για: πράξη ισοτιμίας διδακτορικού της αλλοδαπής, μεταπτυχιακού Οικονομικών Επιστημών, πτυχίου Μαθηματικών και πτυχίου Φιλοσοφίας). Προτίμησε, όπως φαίνεται, να καταθέσει διακριτικά αίτηση παραίτησης προς τον προϊστάμενό του Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας η οποία έγινε εξίσου διακριτικά αποδεκτή με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 31/12/2018».
Οι ερωτώντες βουλευτές καλούν τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό να απαντήσει: «Πότε περιήλθε σε γνώση σας το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ για τον εν λόγω Διοικητή και ποιες οι σχετικές σας ενέργειες; Και ποιες ενέργειες έχουν γίνει από εσάς στη διάρκεια της θητείας σας προς την κατεύθυνση του ελέγχου γνησιότητας των πιστοποιητικών των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και των μετακλητών στελεχών του Υπουργείου Υγείας, αλλά και οποιασδήποτε άλλης μορφής αξιολόγησης και ελέγχου του προσωπικού;».
Στο μεταξύ, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για πλαστογραφίες του κ. Μπούτου κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, για τις οποίες όπως τονίζει ο πρόεδρος της Μιχάλης Γιαννάκος, ήταν σε γνώση του υπουργικού γραφείου εδώ και ενάμιση χρόνο. “Είναι επιστήμονας απατεώνας...Ως Διοικητής του Νοσοκομείου της Νίκαιας έκανε πολλά. Πλαστογράφησε την υπογραφή της Προϊσταμένης του τμήματος Ποιότητας σε εισήγηση για να αναθέσει με 19.000€ σε συγκεκριμένη εταιρεία το πρόγραμμα επιμόρφωσης των φυλάκων του Νοσοκομείου διάρκειας πέντε ημερών!!! Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην εισαγγελία από την συνάδελφο. Γνωστοποιήθηκε επίσης στο Υπουργείο, τη Διοίκηση της ΥΠΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Νίκαιας οι οποίοι κάλυψαν κατ’ επανάληψη τον Διοικητή. Ο τέως Διοικητής απειλούσε συνεχώς με πειθαρχική δίωξη την Προϊσταμένη εάν δεν σωπάσει”, δήλωσε ο κ. Γιαννάκος μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6”.
Οσο για τις εξηγήσεις που προσπάθησε μέχρι σήμερα να δώσει, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία ομολογουμένως, το πρόσωπο των ημερών, εξαντλήθηκαν σε δηλώσεις του τύπου “έχω πτυχία που δικαιολογούν την εξέλιξή μου”. Μάλιστα, ο κ. Μπούτος παρουσίασε 3 καινούργιους τίτλους σπουδών, διαφορετικούς από αυτούς που είχαν δηλωθεί στο ηλεκτρονικό μητρώο του και τους οποίους δεν εντόπισε ποτέ το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και ο ίδιος παραδέχεται ότι δε διαθέτει, υποστηρίζοντας ότι αυτοί έχουν ελεγχθεί για τη γνησιότητά τους!