Για διαζύγιο με πολιτική σκοπιμότητα κάνει λόγο το Spiegel. Σε άρθρο επισημαίνει πως ο χωρισμός Τσίπρα-Καμμένου, αν και φαινομενικά επεισοδιακός, αποσκοπούσε στους δικούς τους πολιτικούς στόχους. Και αυτό, βέβαια, αποδεικνύεται από πολλά σημεία της πορείας της συγκυβέρνησης.
Παράλληλα, η βρετανική Financial Times, προειδοποιεί πως η κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα μπορεί να γίνει η αιτία για νέα τραπεζικά/οικονομικά προβλήματα. Τονίζει πως σε μια ευαίσθητη περίοδο για την ελληνική οικονομία, τα περιθώρια για αντιμετώπιση των προβλημάτων στενεύουν, ενώ οι παγκόσμια οικονομικές προκλήσεις δυσχεραίνουν την κατάσταση.
Από αυτά λοιπόν μπορούμε μόνο να υποθέσουμε πως πέρα από τους πολιτικούς στόχους των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι τελευταίες εξελίξεις ίσως αποτελούν ένα προοιμιακό στάδιο για νέα οικονομικά μέτρα, μεταρρυθμίσεις, ακόμα και νέο μνημόνιο. Με τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών όλα είναι πιθανά...
Το Spiegel σε εκτενές άρθρο για την κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα σημειώνει: «Με μια πρώτη ματιά, το τέλος της κυβέρνησης φαίνεται σαν ένας επώδυνος χωρισμός. Στην πραγματικότητα όμως ο Τσίπρας και ο Καμμένος παίζουν τα χαρτιά τους ακολουθώντας τους δικούς τους πολιτικούς στόχους».
«Μέχρι σήμερα η πολιτική τους συνεργασία βασιζόταν σε μια ατζέντα κατά των μνημονίων. Αυτό τους έδενε. Αλλά από τον Αύγουστο που ολοκληρώθηκε το τελευταίο ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας, δεν υφίσταται πλέον αυτό το θέμα για να τους ενώσει. Ο Τσίπρας και ο Καμμένος ελπίζουν τώρα ότι μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το καλά προετοιμασμένο διαζύγιο. Ο Τσίπρας για να κρατηθεί στην εξουσία και ο Καμμένος για να διασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση».
Στη συνέχεια το άρθρο εξηγεί πως ο Καμμένος με τη σκληρή στάση του στο μακεδονικό ελπίζει να κερδίσει ψήφους και από την άλλη πλευρά, και ο Τσίπρας από την άλλη πλευρά χάρη στο πολιτικό διαζύγιο, «δεν φέρει πλέον το στίγμα ότι μοιράζεται την εξουσία με δεξιούς λαϊκιστές… Και αυτό του δίνει τη δυνατότητα να ακολουθήσει και να σκηνοθετήσει καλύτερα την τακτική του πριν από τις νέες εκλογές: να πείσει δηλαδή τους Έλληνες ότι από ένας ακραίος λαϊκιστής μετατράπηκε σε μετριοπαθή, ρεαλιστή, αριστερό πολιτικό αρχηγό».
Και το άρθρο κλείνει αποτιμώντας τις συνέπειες από το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.
Για την οικονομία η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δεν είναι καλή, διαπιστώνει το Spiegel και συνεχίζει: «Ακόμη κι αν ο πρωθυπουργός κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης ξεκινά για την Ελλάδα μια τοξική φάση πολιτικής πόλωσης, η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας ριψοκίνδυνης, παρατεταμένης προεκλογικής εκστρατείας. Για την οικονομία αυτή η περίοδος παραδοσιακά φέρνει κακές ειδήσεις. Ο ελληνικός λαός θα μπορούσε να καταναλώσει λιγότερο, άρα να ξοδέψει λιγότερα χρήματα, γεγονός που σημαίνει μείωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Παράλληλα θα μπορούσαν να καθυστερήσουν οι συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις με τους δανειστές, ενώ παράλληλα θα αυξανόταν ο πειρασμός να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα από όσα υπάρχουν. Το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα εμφανίζεται ζοφερό και η Ελλάδα θα δίσταζε να δανειστεί χρήματα από τις αγορές για να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Οι περισσότεροι αναλυτές είναι της άποψης λοιπόν ότι γι αυτόν το λόγο η προκήρυξη άμεσα νέων εκλογών είναι η καλύτερη λύση» καταλήγει το άρθρο.
FT : Προειδοποιήσεις για την αντιμετώπιση των τραπεζικών προβλημάτων
Η διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα έρχεται σε εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο για τον δοκιμαζόμενο τραπεζικό τομέα, σχολιάζουν οι Financial Times και προειδοποιούν πως τα χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στενεύουν επικίνδυνα.
Οπως αναφέρεται σε άρθρο-γνώμης της βρετανικής εφημερίδας, εάν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός μετά την αποχώρηση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, υπάρχει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Μια τέτοια εξέλιξη, εκτιμά ο αρθρογράφος, θα διαταράξει -τουλάχιστον προσωρινά- τα σχέδια για κυβερνητική παρέμβαση στην αναγκαία μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα.
«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιβιώσει της βαθιάς ύφεσης, αλλά έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα: είναι μετα βίας κερδοφόρες και οι ισολογισμοί τους είναι γεμάτοι κόκκινα δάνεια με αποτέλεσμα να μην δανείζουν» επισημαίνει ο τραπεζικός αναλυτής Fr. Coppola, που υπογράφει το άρθρο.
Οπως εξηγεί, επιχειρηματίες και πολιτικοί ανυπομονούν να «καθαρίσουν» οι ισολογισμοί των τραπεζών. Ελπίζουν ότι έτσι οι τράπεζες θα ξανανοίξουν τις στρόφιγγες του δανεισμού συμβάλλοντας στην επανεκκίνηση της οικονομίας.
«Αλλά η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και η επιστροφή στην εσωτερική πολιτική αστάθεια σημαίνουν ότι η χώρα ίσως το καθυστέρησε υπερβολικά» προειδοποιεί ο αρθρογράφος.
«Η ευκαιρία ίσως να έχει χαθεί»
Αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν διαφωνίες όχι μόνο ως προς το ρυθμό εξυγίανσης των ισολογισμών, αλλά και ως προς τον τρόπο, καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και η Τράπεζα της Ελλάδας έχουν καταθέσει προτάσεις, ενώ και οι τράπεζες από την πλευρά τους προωθούν τα δικά τους σχέδια.
Αφού παρουσιάζει τις προτάσεις, επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα εξακολουθούν να υποφέρουν από την υψηλή σε σχέση με την Κύπρο ή τη Βουλγαρία φορολογία και οι τράπεζες προειδοποιούν ότι πολλά νοικοκυριά δεν είναι ακόμη αρκετά φερέγγυα για να δανειστούν.
Η ζήτηση για δάνεια προέρχεται κυρίως από τον εξαγωγικό τομέα, σημειώνεται στο άρθρο. Ωστόσο οι εξαγωγές κατευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στην Ευρωζώνη που κατεβάζει ταχύτητα, ενώ και οι εξαγωγές προς την Τουρκία έχουν δεχθεί πλήγμα.
«Επιπλέον οι παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις δυσχεραίνουν την προσπάθεια της Ελλάδας να βγει στις αγορές» σημειώνει προσθέτοντας πως οι ελπίδες για μεγάλη αύξηση των χορηγήσεων των τραπεζικών δανείων στον εξαγωγικό τομέα μπορεί να αποδειχθούν φρούδες.
«Η ευκαιρία να δώσει ώθηση ο τραπεζικός δανεισμός στην ελληνική οικονομία ίσως να έχει χαθεί» καταλήγει.