Ο εκβιασμός που έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο είναι σαφής: ή μένεις ή στηρίζεις τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ξεκάθαρα έριξε το μπαλάκι στον κυβερνητικό εταίρο για το μέλλον της σταθερότητας της χώρας, ξεκαθαρίζοντας πως αν δεν εισακουστεί το αίτημά του και αποσύρει τη στήριξή του, τότε θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής Βουλής.
Διευκρίνισε μάλιστα πως αν δε λάβει 151 ψήφους, τότε θα προχωρήσει "εν ευθέτω χρόνω" και συντεταγμένα σε πρόωρες κάλπες.
Εν ολίγοις, αν αποχωρήσει τώρα ο Πάνος Καμμένος η επόμενη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι: να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης πριν έρθει προς κύρωση στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών ή διαφορετικά πάει σε πρόωρες εκλογές, αφού, όμως, πρώτα κλείσει τις νομοθετικές εκκρεμότητες.
Στη δεύτερη περίπτωση, αν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αποφασίσει άλλη μία “κωλοτούμπα” και δεν υλοποιήσει τις απειλές που εκτοξευσε το Σαββατοκυριακο, τότε, οι όποιες εξελίξεις θα λάβουν παράταση για μετά τη ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα κατατεθεί στην ελληνική Βουλή εντός Ιανουαρίου.
Σε αυτό το σενάριο παραμένει το ερώτημα αν θα προκηρύξει ο Αλέξης Τσίπρας πρόωρες εκλογές, καθότι, και πάλι για να περάσει η Συμφωνία, θα έχουν διαλυθεί τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες μεταξύ αυτών και οι ΑΝΕΛ.
ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Κωλοτούμπα και αυτοεξευτελισμός για να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα και να επιτρέψει στην κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της ή αντάρτικο εως τέλους μπας και σώσει την εκλογική του βάση;
Ο Πάνος Καμμένος αντιμετωπίζει το δυσκολότερο δίλημμα της πολιτικής του σταδιοδρομίας καθώς όποια απόφαση και αν λάβει γνωρίζει ότι θα βγει πολιτικά τραυματισμένος.
Η κομματική του βάση τον πιέζει ασφυκτικά να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποχωρώντας από την κυβέρνηση. Είναι σαφές πως αν διευκολύνει την κυβέρνηση να κυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών παρέχοντας ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής – λειτουργήσει δηλαδή όπως το καλοκαίρι που επέτρεψε την υπογραφή της - θα εξαφανιστούν και οι όποιες πιθανότητες να επιβιώσουν εκλογικά οι ΑΝΕΛ.
Από την άλλη γνωρίζει πως η απόσυρση της εμπιστοσύνης του από το Μέγαρο Μαξίμου μοιάζει κοινοβουλευτικά με ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου. Θα τον ακολουθήσουν μόλις 2 βουλευτές, θα αποχωρήσουν 3-4 και θα αναγκαστεί να συρθεί σε μια εκλογική περίοδο 3-4 μηνών χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα.
ΚΑΤΣΙΚΗΣ: OI ANΕΛ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ "ΚΑΤΑ" ΣΤΗ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Ξεκάθαρος ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης που προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο Open, εμφανίστηκε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης.
«Βεβαίως θα ψηφίσουμε κατά γιατί όταν ζητείται ψήφος εμπιστοσύνης για τη Συμφωνία των Πρεπσών με την οποία διαφωνούμε θα ήταν οξύμωρο να μην το κάναμε» δήλωσε ο κ. Κατσίκης.
Επανέλαβε, δε, ότι «το έχει τονίσει πολλάκις ο Καμμένος εδώ και καιρό ότι θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση και ότι ο μικρός κυβερνητικός εταίρος δεν θα υπάρχει.
Ο κ. Κατσίκης υποστήριξε, ακόμα, ότι «αυτή τη στιγμή μια αντίθετη προς την κομματική γραμμή έχει εκφραστεί, αυτή του Παπαχριστόπουλου» προσθέτοντας στην ερώτηση αν εννοεί ότι οι υπόλοιποι βουλευτές θα συνταχθούν με τη γραμμή Καμμένου ότι «αυτό λέω πως οι υπόλοιποι βουλευτές θα ακολουθήσου την κομματική γραμμή».
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ χαρακτήρισε, τέλος, «έντιμη» τη στάση του πρωθυπουργού ότι «πρώτα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και αν την πάρει τότε θα προχωρήσει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εμένα με ικανοποιεί η εξέλιξη αυτή».
https://soundcloud.com/xristos-lagoudis/fvsux8v1ky4k
Παρόμοιες δηλώσεις έκανε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και στο κανάλι της Βουλής δηλώνοντας ότι είναι ειλημμένη η αποφαση εξόδου απο την κυβερνηση για το κόμμμα του Πάνου Καμμένου.
«Το έχει πει ο Πάνος Καμμενος! Φεύγουμε απο την κυβερνηση, δεν ψηφίζουμε την Συμφωνια και αποσύρουμε τους υπουργούς. Δεν δίνουμε ψηφο εμπιστοσυνης, δεν υπάρχει πλειοψηφία» ξεκαθάρισε ο βουλευτης στην πρωινή εκπομπή του Καναλιού της Βουλης.
«Θα αποτελέσουμε τη μοναδική δύναμη που θα αποτρέψει τη κύρωση της συμφωνίας» υποστήριξε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «αποσύρουμε την εμπιστοσύνη απο την κυβέρνηση. Δε το θέλαμε. Αν δεν ήταν στη μέση το Σκοπιανό θα είχαμε φτάσει μέχρι τον Οκτώβριο».
Αναφορικά με τις προθέσεις των άλλων βουλευτών του κόμματος ειπε «μόνο ο κ Παπαχριστόπουλος πήγε αντίθετα στη γραμμή του κόμματος. Οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί δεν έχουν ψήφο. Δε μπορούν να καθορίσουν τα πράγματα. Οι Κόκκαλης, Ζουράρις, Τσαρουχά ειναι εναντίον της συμφωνίας» ενώ για την Ελενα Κουντούρα ειπε πως δεν γνωρίζει τι θα πράξει.
«Πρώτο μας μέλημα είναι το εθνικό-πατριωτικό συμφέρον. Το θέμα των Σκοπίων αποτελεί κόκκινη γραμμή. Τις κόκκινες γραμμές μας δεν τις παραβιάζουμε. Είναι θέμα αρχής να μείνουμε σ΄ αυτά που είπαμε ανεξαρτήτως επιπτώσεων» είπε σε άλλο σημείο.
ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΕΝΑΡΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Όπως μετέδωσε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, λίγο πριν τις 20:00 χθες, ξεκίνησε την συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον τηλεοπτικό σταθμό Open και την δημοσιογράφο, Έλλη Στάη.
Mε πρώτο ερώτημα για τη Συμφωνία των Πρεσπών ξεκίνησε η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open και την Ελλη Στάη. Οπως είπε μάλιστα, η Συμφωνία αποτελεί πατριωτικό καθήκον και τη χαρακτήρισε ως το δεύτερο σημαντικότερο επίτευγμα της κυβέρνησής του, μετά την έξοδο από τα μνημόνια.
Η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στην Αθήνα. Εχει διχάσει, έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις. Με το χέρι στην καρδιά, είναι η καλύτερο δυνατή Συμφωνία;
Δεν είναι ένα θέμα που έχει διχάσει το τελευταίο διάστημα, αλλά ένα πρόβλημα άλυτο, εδώ και 27 χρόνια, που αποτελεί βαρίδι και στερεί από τη χώρα την δυνατότητα να παίξει ηγετικό ρόλο στο Βαλκάνια. Το δεύτερο σημαντικό επίτευγμα μετά την ΄’εξοδο από τα μνημόνια είναι η ανάκτηση του ηγετικού ρόλου στην περιοχή.
Εχουμε χρέος ν’ αδράξουμε την ευκαιρία που μας δίνει η Συμφωνία. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον από τη διάλυση της χώρας αυτής και της δημιουργίας μιας μεγάλης Αλβανίας στην περιοχή αυτή. Η μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα είναι θέματα ανύπαρκτα και δημιουργήθηκαν από την ανάγκη της αντιπολίτευσης να δει τη συμφωνία υπό το πρίσμα του πρόσκαιρου κομματικού συμφέροντος. Η συμφωνία είναι πατριωτικό μας καθήκον.
Έτσι λοιπόν, μετά και από τις χθεσινές εξελίξεις, την επικείμενη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου και την απόφαση που θα καθορίσει το πολιτικό μέλλον των ΑΝΕΛ, αλλά και τη σταθερότητα στο πολιτικό τοπίο της χώρας, οι Κάλπες δείχνουν πιο κοντά παρά ποτέ.