«Ακραία» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τα χθεσινά συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Μάλιστα, κατά την άποψή του παρατηρήθηκε και έλλειψη μαζικότητας.
Υπεραμύνθηκε ωστόσο το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ελεύθερα υπερασπιζόμενοι τις απόψεις τους λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει ελεύθερα την άποψη του».
Συγκεκριμένα στην πρώτη ερώτηση ερώτηση που εδέχθη κατά την συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός σχολίασε τα χθεσινά συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι φανερό, εκτός από την έλλειψη μαζικότητας, ότι οι πολίτες δεν είχαν την αντίστοιχη ευαισθησία που υπήρχε τον Φεβρουάριο, αλλά είχε ακραίο χρώμα. Θέλω να πω στους πολίτες ότι πρέπει να διαχωρίσουν τη θέση τους από τη ρητορική του μίσους και δεν πρέπει κανείς να παίζει με τις ευαισθησίες τους για εθνικά θέματα».
Μάλιστα, υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας λέγοντας ότι «αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη για τη Θεσσαλονίκη και είναι θετική για την πόλη καθώς ανοίγει δρόμο στη Βόρεια Ελλάδα για να γίνει ατμομηχανή της οικονομίας, να γίνει γέφυρα των Βαλκανίων».
Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στα Σκόπια λίγο πριν το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων μας, η οποία μερικές φορές ξεπερνά τα συμφωνηθέντα» και συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει, παρά την προεκλογική διαδικασία (σ.σ. στη γείτονα χώρα), να παραμένουν μέσα στα πλαίσια των συμφωνηθέντων».
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες λόγω της ονομασίας της ΠΓΔΜ και της στάσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εκτιμά τη στάση του κ. Καμμένου παρά την διαφωνία μαζί του και συμπλήρωσε ότι «καταλαβαίνει και ο ίδιος ότι η Συμφωνία ανοίγει μια προοπτική για τη χώρα. Σέβομαι τη στάση αρχής που έχει εδώ και πολλά χρόνια, να μην περιλαμβάνεται το όνομα «Μακεδονία». Βάσει των διεθνών συσχετισμών δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αυτό, ακόμη κι αν όλοι το θέλαμε».
Ακόμα πρόσθεσε ότι «επειδή όμως τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά και έχουμε ειλικρινή συνεργασία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο».
Επίθεση κατά Μητσοτάκη
Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της στάσης του απέναντι στο «Μακεδονικό» λέγοντας ότι δεν είχε πάντα τη θέση που τώρα διαμηνύει για το ζήτημα κατηγορώντας τον για «ακραία τυχοδιωκτική πολιτική και στάση αμοραλισμού».
Προέτρεψε δε τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει στάση και να μην «κρατά μια στάση πολιτικού αμοραλισμού, επικίνδυνη για τα εθνικά θέματα. Είναι ακραία θέση και το κάνει για να διατηρήσει τη σταθερότητα στο κόμμα του και να αλιεύσει στα θολά νερά των ψηφοφόρων της ακροδεξιάς».
Χαρακτήρισε δε τον πρόεδρο της ΝΔ «τζάμπα μάγκα» και τον προέτρεψε να δηλώσει δημόσια ότι δε θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών αν πιστεύει ότι είναι εθνικά επιζήμια. «Να πει «θα ακυρώσω τη Συμφωνία». Να το πει στο ΝΑΤΟ. Να το πει την επόμενη Κυριακή. Να μην παίζει με τα εθνικά θέματα, ειδικά όταν διεκδικεί να γίνει πρωθυπουργός. Να μην κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
«Εγώ είμαι αποφασισμένος να πράξω αυτό που θεωρώ ότι είναι εθνικό συμφέρον», τόνισε.
Ουδείς μιας πίεσε για το Μακεδονικό
Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός αν δέχτηκε πιέσεις από το εξωτερικό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ότι «ουδείς μας ενόχλησε για το ζήτημα αυτό, ουδείς μας πίεσε για το ζήτημα αυτό», επισημαίνοντας ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές διαχρονικά, αλλά και του ίδιου και του ΥΠΕΞ στον οποίο οφείλεται αυτή η επιτυχία.
«Αδράξαμε τη μεγάλη ευκαιρία που έδωσε η πολιτική αλλαγή στη γείτονα χώρα», τόνισε.
Προσέθεσε ότι είναι μια εξέλιξη που ικανοποιεί τη διεθνή κοινότητα γιατί είναι βήμα προς την ειρήνη, τον διάλογο και τη συνεργασία και σημείωσε ότι αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.
Διαβεβαίωσε δε ότι αν υπήρχε η οποιαδήποτε πίεση σε ζητήματα που θα ήταν μη επωφελή για τη χώρα, «δεν υπήρχε περίπτωση να ενδώσουμε».
Σε άλλη ερώτηση σχετική και πάλι και τον «διπλωματικό παράγοντα» και την επίτευξη συμφωνίας για το ονοματολογικό των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η «η ενεργοποίηση του διπλωματικού παράγοντα, όπως είπε ο κ. Μίτσελ, μπορεί να παίζει ρόλο. Αλλά η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και δεν δέχεται υποδείξεις. Εμείς πήραμε πρωτοβουλία για το θέμα της ονομασίας. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που κάναμε εκπτώσεις από τις πάγιες θέσεις. Δεν είμαστε εμείς που χρειαζόμαστε ψήφους της αντιπολίτευσης για να γίνει η αλλαγή Συντάγματος. Οι δύο χώρες δεν είναι ισότιμες, αλλά δεν θέλαμε Συμφωνία τύπου Βερσαλιών. Θέλαμε ειρήνη και φιλία με τους γείτονές μας».
Στο μεταξύ το ειρηνικό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία χθες στη ΔΕΘ αμαυρώθηκε από θλιβερές εικόνες με αίμα και ξύλο . Η Κυβέρνηση που μετέτρεψε σε… πολιτεία των ΗΠΑ χθες την Θεσσαλονίκη, ξυλοκόπησε αλύπητα χιλιάδες Ελληνες πατριώτες.
Νέοι, γέροι, παιδιά, μοναχοί, όλοι στιγματίστηκαν ξεδιάντροπα με μία λέξη από τον Πρωθυπουργό στη συντέντευξή του: «Ακραίοι». Κανείς μα κανείς δεν γλύτωσε από τα ΜΑΤ του Τσίπρα. Ζουν τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας οι Κυβερνητικοί και προσπαθούν να εκφοβίσουν τους Ελληνες, μόνο που κάτι τέτοιο δεν μπορεί πλέον να υλοποιηθεί.
Οι Ελληνες παρά τους εκφοβισμούς και την προπαγάνδα, δείχνουν ενωμένοι και αποφασισμένοι.Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χθες έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο. Ηδη θα έπρεπε μετά από αυτές τις εικόνες σοκ που θα σας παρουσιάσει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, να είχε ήδη παραιτηθεί ολόκληρη η Κυβέρνηση.
Χωρίς ενοχές και διακρίσεις, τα ΜΑΤ έριξαν εκατοντάδες χημικά προς το τεράστιο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο Κέντρο της πόλης και γύρω από το Λευκό Πύργο, μη δίνοντας δεκάρα πως ανάμεσα τους υπήρχαν γυναικόπαιδα που έφτασαν μέχρι και τη θάλασσα για να προστατευθούν.
Τα βίντεο μιλάνε από μόνα τους: