Με την κλήση των πρώτων μαρτύρων και τον ορισμό ανεξάρτητου πραγματογνώμονα, πυραγού, άρχισε η εισαγγελική έρευνα σχετικά με τις φονικές φωτιές στην Αττική που έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε τουλάχιστον 87 ανθρώπους.
Πιο αναλυτικά, ειδικό ανεξάρτητο πραγματογνώμονα πυραγό έχει ορίσει ήδη η Εισαγγελέας Βαρβάρα Γνεσούλη που έχει αναλάβει την έρευνα για την απόδοση ευθυνών για τη φονικότερη πυρκαγιά που έπληξε τη χώρα με δεκάδες θύματα και αγνοούμενους.
Η έρευνα που διατάχθηκε την επομένη της βιβλικής καταστροφής από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έχει ήδη ξεκινήσει και σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελική λειτουργός έχει ζητήσει την άμεση περαίωση της έρευνας που διενεργεί η Πυροσβεστική ενώ έχει προχωρήσει και σε εξέταση κάποιων μαρτύρων.
Στόχος η ταχεία ολοκλήρωση των ερευνών και ο εντοπισμός των υπευθύνων προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για τους θανάτους των αθώων που βρήκαν φρικτό θάνατο στην πυρκαγιά στο Μάτι.
Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των μαρτύρων που ήδη έχουν καταθέσει στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται μετά από εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, βρίσκεται και ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής.
Παράλληλα, η εισαγγελέας Πρωτοδικών κ.Βαρβάρα Γνεσούλη έχει ζητήσει την άμεση περαίωση της αυτοψίας από την Πυροσβεστική. Στόχος των εισαγγελικών αρχών είναι η ταχεία ολοκλήρωση της έρευνας για την απόδοση ποινικών ευθυνών.
Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος ΠΣ Σωτήριος Τερζούδης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα αρχηγού την τελευταία μέρα του περασμένο Ιανουαρίου, κατέθεσε πριν λίγο στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, στην οποία έχει ανατεθεί η προκαταρκτική εξέταση για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στην Αττική.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεσή του κινήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα, με τα όσα ανέφερε χθες στην έκτακτη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν κυβερνητικά στελέχη σχετικά με τη φωτιά στην ανατολική Αττική.
Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή έκτακτη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ στρατηγός Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήριος Τερζούδης, ο τελευταίος, μεταξύ των άλλων, είπε ότι «δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα διαφορετικό».
Ο ίδιος ανέφερε ότι «αντιμετωπίσαμε ακραίες καιρικές συνθήκες. Ο μηχανισμός έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και αυτές αξιοποιήθηκαν πλήρως. Ο χρόνος που χρειάστηκε από την εκδήλωση της πυρκαγιάς μέχρι την απόληξη της ήταν κάτι λιγότερο από μιάμιση ώρα».
Ο αντιστράτηγος Τερζούδης σημείωσε ακόμα ότι τη χρονική στιγμή που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές επικρατούσαν στην Αττική θυελλώδεις άνεμοι που οι ριπές τους έφταναν τα 100-120χλμ την ώρα.
«Η διαδικασία ήταν η ενδεδειγμένη καμιά φορά όμως οι φυσικές καταστροφές ξεπερνούν τον κρατικό μηχανισμό», τόνισε ακόμα ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης.
Παράλληλα, οργανώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προκειμένου να μπορεί και μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο να δίνεται εισαγγελική παραγγελία για τον εντοπισμό του τελευταίου στίγματος τηλεφώνου σε όσους συγγενείς αγνοουμένων το ζητήσουν.
Ένωση Εισαγγελέων για τις πυρκαγιές: Θα αποδοθούν ευθύνες για την εθνική καταστροφή
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σε σημερινή ανακοίνωση εκφράζει τη βαθύτατη οδύνη της για την ανείπωτη τραγωδία που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων θυμάτων.
Επιπλέον, «διαβεβαιώνει το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι Έλληνες Εισαγγελείς, ενεργώντας όπως πάντοτε, στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου, θα συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην αναζήτηση, ανάδειξη και απόδοση των ποινικών ευθυνών στους υπεύθυνους της εθνικής αυτής καταστροφής».
Ακόμη, καλεί τα μέλη της, φορείς και πολίτες σε πράξεις συμπαράστασης και έμπρακτης ενίσχυσης και ανακούφισης των πληγέντων.
Τέλος, αποφάσισε την οικονομική ενίσχυση του πληγέντος από την πυρκαγιά Λύρειου Ορφανοτροφείου με το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ.
Παραδέχεται ο Σταθάκης ότι έδωσε άδεια σε αυθαίρετα στο Κόκκινο Λιμανάκι
«Δυστυχώς για τους συκοφάντες της ημέρας, η περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι δεν πολεοδομήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά τον Ιανουάριο του 2012» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, παραθέτοντας το σχετικό Π.Δ. (24-1-12, ΦΕΚ ΑΑΠ/43).
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, η προσπάθεια πολεοδόμησης ξεκίνησε με Υπουργική Απόφαση το 2003, που περιλάμβανε 82 οικοδομικά τετράγωνα.
«Την Απόφαση αυτή έκρινε παράνομη το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), υποδεικνύοντας ότι χρειάζεται Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ). Όταν αυτό εκδόθηκε (το 2012), αφορούσε 68 από τα 82 οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής» σημείωσε.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος «τον Νοέμβριο του 2013 προωθήθηκε στο ΣτΕ νέο σχέδιο ΠΔ, το οποίο αφορούσε 9 από τα εναπομείναντα 14 οικοδομικά τετράγωνα. Το ΣτΕ το απέρριψε και στη γνωμοδότησή του υπέδειξε στη Διοίκηση "εάν το κρίνει σκόπιμο, να το αναδιατυπώσει κατά τρόπο ώστε να αφορά αμιγώς τα οικοδομικά τετράγωνα 292 και 295"».
«Το ΠΔ που φέρει την υπογραφή μου (24-3-17, ΦΕΚ ΑΑΠ/63) εγκρίνει την ένταξη στο πολεοδομικό σχέδιο αποκλειστικά αυτών των δύο οικοδομικών τετραγώνων, στο πλαίσιο της γνωμοδότησης του ΣτΕ», πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης.
Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε πως «την επαύριο μιας τόσο μεγάλης εθνικής τραγωδίας θεωρώ απαραίτητο να υπάρχει αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και κατά το δυνατόν έγκυρη πληροφόρηση».
Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη ΦΕΚ, με ημερομηνία 24 Μαρτίου 2017, με το οποίο η κυβέρνηση, με υπογραφή του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη, ενέκρινε την πολεοδομική μελέτη β' κατοικίας τμήματος της πολεοδομικής ενότητας «Κόκκινο Λιμανάκι» της Δημοτικής Ενότητας Ραφήνας του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου (Ν. Αττικής).
Πιο συγκεκριμένα, εγκρίθηκε το πολεοδομικό σχέδιο τμήματος της περιοχής «Κόκκινο Λιμανάκι» της Δημοτικής Ενότητας Ραφήνας του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου (Ν. Αττικής), της οποίας η χρήση για δεύτερη κατοικία έχει προσδιορισθεί με το από 20.8.1985 π.δ/γμα (Δ’456) και ειδικότερα στα Ο.Τ. 292 και 295 με τον καθορισμό οικοδομήσιμων χώρων, οδών και πεζοδρόμων.
Αναλυτικά
Άρθρο 1
Εγκρίνεται το πολεοδομικό σχέδιο τμήματος της πε- ριοχής «Κόκκινο Λιμανάκι» της Δημοτικής Ενότητας Ραφήνας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου (Ν. Αττικής), της οποίας η χρήση για δεύτερη κατοικία έχει προσδιορισθεί με το από 20.8.1985 π.δ/γμα (Δ’456) και ειδικότερα στα Ο.Τ. 292 και 295 με τον καθορισμό οικοδομήσιμων χώρων, οδών και πεζοδρόμων, όπως οι παραπάνω ρυθμίσεις φαίνονται στα δύο (2) σχετικά χρωματισμένα πρωτότυπα διαγράμματα σε κλίμακα 1:1000, που θεωρήθηκαν από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τοπογραφικών Εφαρμογών και Γεωχωρικων Πληροφοριών με την 6822/2017 πράξη του και που αντίτυπα τους σε φωτοσμίκρυνση δημοσιεύονται με το παρόν διάταγμα.
Άρθρο 2
Εγκρίνεται, όπως διατυπώνεται στα επόμενα άρθρα, ο πολεοδομικός κανονισμός της περιοχής, της οποίας το πολεοδομικό σχέδιο εγκρίνεται με το άρθρο 1 του παρόντος.
Άρθρο 3
Στους παραπάνω οικοδομήσιμους χώρους επιτρέπεται η χρήση αμιγούς κατοικίας, όπως προσδιορίζεται από το άρθρο 2 του από 23.2.1987 π.δ/τος (Δ’166), εκτός από ξενώνες.
Άρθρο 4
Στο πρόσωπο των οικοπέδων, οικοδομημένων ή μη, που βρίσκονται στην περιοχή της οποίας εγκρίνεται το σχέδιο με το άρθρο 1 του παρόντος, επιβάλλεται προκήπιο πλάτους τεσσάρων (4) μέτρων, όπως φαίνονται στα διαγράμματα του άρθρου 1.
Άρθρο 5
Τα ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου καθώς και οι λοιποί όροι και περιορισμοί δόμησης των οικοπέδων καθορίζονται ως εξής:
1. – Ελάχιστο πρόσωπο: δέκα (10) μέτρα
– Ελάχιστο εμβαδόν: διακόσια (200) τ. μέτρα
2. Επιπλέον των προϋποθέσεων της προηγουμένης παραγράφου 1 απαιτείται όπως:
α. στο οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου εγγράφεται κάτοψη κτιρίου με ελάχιστη επιφάνεια πενήντα (50) τετραγωνικά μέτρα και ελάχιστη πλευρά πέντε (5) μέτρα και
β. τα οικόπεδα δε δημιουργήθηκαν από κατάτμηση που έγινε κατά παράβαση των διατάξεων του από 22-6-1983 π.δ/τος (Δ’ 284).
3. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων: σαράντα τοις εκατό (40%) της επιφανείας τους.
4. Ο συντελεστής δόμησης ορίζεται ως εξής:
α. Για το τμήμα του οικοπέδου από μηδέν (0) έως 200 τ.μ.: σαράντα εκατοστά (0,40)
β. Για τμήμα του οικοπέδου άνω των 200 τ.μ.: τριάντα εκατοστά (0,30).
5. Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησομένων κτιρίων: οκτώ (8,00) μέτρα.
6. Απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων επί υποστυλωμάτων (PILOTIS).
7. Σε περίπτωση κατασκευής υπογείου, αυτό δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει την επιφάνεια που καταλαμβάνει το κτίριο.
8. Για τη χορήγηση οικοδομικής άδειας απαιτείται έγκριση από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία.
9. Ο αριθμός θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων καθορίζεται από τις διατάξεις του 350/1996 π.δ/τος «Ρύθμιση των υποχρεώσεων εξασφαλίσεως χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων σε πόλεις της χώρας, καθώς και στις εκτός του εγκεκριμένου σχεδίου περιοχές αυτών» (Α’ 230, δι- όρθ. σφάλμ. Α’277), όπως ισχύει. Ειδικότερα για χρήση κατοικίας ορίζεται επιπλέον ότι ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να είναι μικρότερος της μίας θέσης ανά αυτοτελή κατοικία.
10. Επιτρέπεται η προσπέλαση των πεζοδρόμων από οχήματα άμεσης ανάγκης και από οχήματα των ιδιοκτητών των οικοπέδων που έχουν αποκλειστικά πρόσωπο σε αυτούς.
Άρθρο 6
Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.
Δείτε παρακάτω όλο το ΦΕΚ