Οι βουλευτικές εκλογές φαίνεται να «κλειδώνουν» για το φθινόπωρο του 2019 πιθανότατα μαζί με τους δημοτικές εκλογές. Η κυβέρνηση την ίδια στιγμή στραγγίζει τους Έλληνες πολίτες δημιουργώντας πρωτογενές πλεόνασμα με στόχο να αρχίσει να κάνει παροχές από το τέλος του 2018 και να αυξήσει τη συσπείρωση του ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να ενισχύσει τα ποσοστά του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές την άνοιξη του 2019, προκειμένου η κυβέρνηση να εισπράξει την μεγάλη δυσαρέσκεια του κόσμου, αλλά και να απορροφήσουν οι ευρωεκλογές της χαλαρότητα της ψήφου και μετά να γίνουν, Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, μαζί αυτοδιοικητικές εκλογές και βουλευτικές εκλογές.
Το σενάριο αυτό μάλιστα ενισχύεται από το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα που δημιουργεί σε συνδυασμό με το κλίμα αισιοδοξίας για μείωση της φορολογίας και αλλαγών προς το θετικό ασφαλιστικών ζητημάτων μετά βεβαίως την έξοδο από τα μνημόνια που φιλοδοξεί να υπάρξει από το καλοκαίρι.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώθηκε διαφωνία σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Σκουρλέτη.
Εδώ και καιρό ο υπουργός Εσωτερικών έχει εκφράσει την άποψη ότι οι επόμενες δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν με σύστημα απλής αναλογικής, πρέπει να προσδιοριστούν τον Οκτώβριο του 2019. Μόλις την περασμένη Τετάρτη ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, είπε χαρακτηριστικά: «Αποσυσχετίζονται από τις ευρωεκλογές οι αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θα διενεργηθούν τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου 2019».
Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός εξέφρασε διαφορετική άποψη για τον χρόνο διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας ήθελε να μείνει ανοιχτό το ζήτημα, προκειμένου να είναι εφικτή η διεξαγωγή τριπλών εκλογών (βουλευτικών, ευρωεκλογών, δημοτικών) τον Μάιο του 2019. Από τη μεριά του, ο κ. Σκουρλέτης επέμεινε στη εκφρασμένη δημόσια άποψή του.
Οι δύο προσεγγίσεις του κυβερνητικού επιτελείου εδράζονται στις διαφορετικές εκτιμήσεις για τη συμπεριφορά των εκλογικών μηχανισμών. Απηχούν όμως και διακριτές αντιλήψεις για τη βέλτιστη εκλογική στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος.
Σε ό,τι αφορά την τακτική, η μια αντίληψη «έβλεπε» στη διεξαγωγή τριπλών εκλογών τη δυνατότητα αποδιάρθρωσης του εκλογικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας, αφού σημαντικό τμήμα του θα αφοσιωθεί στην προσωπική καμπάνια του σταυρού. Η άλλη προσέγγιση, που ήθελε τις εκλογές τον Οκτώβριο, είχε ως επιχείρημα ότι είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των πολιτών που εμπλέκονται στις δημοτικές λίστες που καθιστά αδύνατη την όποια ορθολογική πρόβλεψη για την επίπτωση που θα έχει στις βουλευτικές εκλογές η ταυτόχρονη διενέργεια των δημοτικών.
Πέρα όμως από την τακτική, διαφάνηκαν αποκλίσεις και στη στρατηγική. Ο κ. Σκουρλέτης φέρεται να υιοθετεί την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινηθεί «προς τα αριστερά», προκειμένου να «επαναπατριστούν» οι ψηφοφόροι του 2015 που έχουν αποστασιοποιηθεί.
Για να επιτευχθεί αυτός ο «επαναπατρισμός», προκρίνονται κινήσεις που εκφράζουν την «ψυχή της Αριστεράς», δηλαδή θεσμοθέτηση στοιχείων του παραδοσιακού αριστερού προγράμματος, με τέτοιο τρόπο ώστε να μη δίνουν σήμα ότι δεν σχετίζονται με εκλογικούς τακτικισμούς. Σημειώνεται πως βασικός υποστηρικτής της «αριστερής στροφής είναι ο Νίκος Φίλης, ενώ την υποστηρίζουν, με πιο προσεκτικές διατυπώσεις, οι 53.
Η ελληνική οικονομία κυριολεκτικά στραγγαλίστηκε, μαζί και ο κάθε ένας ξεχωριστά από τους φορολογούμενους. Τώρα με το πλεόνασμα – μαμούθ που προέκυψε από την υπερφορολόγηση η κυβέρνηση διαρρέει ότι έχει στα άμεσα σχέδιά της μειώσεις φόρων που θα φέρουν τεράστια φοροελάφρυνση. Σχεδιάζεται (αλλά αυτό μπάντα σε επίπεδο διαρροών) από μείωση στον ΕΝΦΙΑ για το μεγαλύτερο μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων, ως μείωση της έκτακτης εισφοράς για τους περισσότερους φορολογούμενους, αλλά και μειώσεις στον ΦΠΑ.
Με το πλεόνασμα στο 4,2% το οικονομικό επιτελείο διαρρέει ότι έχει περιθώρια ελιγμών. Μάλιστα και ενώ οι δανειστές ακόμη διαφωνούν για το τι μέλει γενέσθαι, απ’ την κυβέρνηση λέγεται ότι έρχονται μειώσεις και κατάργηση μέτρων.
Ποια είναι τα σχέδια; Πρώτα απ’ όλα η μείωση συντελεστών ΦΠΑ από το 24% στο 23%. Μάλιστα διαρρέεται ότι θα υπάρξει και γενναία μείωση του συντελεστή στην εστίαση από το 24% που είναι σήμερα στο 13%.
Παράλληλα το κυβερνητικό επιτελείο λέει ότι έχει περιθώριο να καταργήσει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα ως 30.000 ευρώ τον χρόνο, μια μείωση που θα δώσει σημαντική ανάσα στο μέσο νοικοκυριό.
Μέσα στις υποσχέσεις και η μείωση του χαρατσιού στα ακίνητα, του ΕΦΝΙΑ δηλαδή. Μάλιστα η υπόσχεση αυτή έρχεται την ώρα που αναμένονται αυξήσεις λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Το οικονομικό επιτελείο και σε αυτή την περίπτωση διαρρέει ότι θα μειωθεί ο φόρος κατά 10% για ποσά ως 700 ευρώ.
Μέσα στο ίδιο πακέτο υπάρχει και η μείωση στο πρώτο κλιμάκιο του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% που είναι σήμερα στο 20%, αλλά και στον εταιρικό συντελεστή από το 29% στο 26%.
Τα μέτρα αυτά, λέγεται μάλιστα ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, αλλά η διαρροή που γίνεται δεν αναφέρει τον χρόνο που θα ληφθούν. Κατά πολλούς οι μειώσεις ή η εξαγγελία ανάλογων μειώσεων συνδέεται με εκλογές. Τα μέτρα που σίγουρα αν εφαρμοστούν θα δώσουν σημαντική ανάσα σε πολλούς φορολογούμενους μοιάζουν προεκλογικά…