Τις πρώτες απογεματινές ώρες της 9ης Απριλίου 2000 στο «πατάρι» της Ρηγίλλης ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Αρης Σπηλιωτόπουλος, υπαγόρευε στη γραμματέα του την ανακοίνωση επανόδου της κεντροδεξιάς παράταξης στην εξουσία ύστερα από επτά «πέτρινα χρόνια» στην αντιπολίτευση.
Την ίδια ώρα, ο Κώστας Λαλιώτης, υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ, περνούσε κατηφής το κατώφλι της Χαριλάου Τρικούπη. Οσο σουρούπωνε, τα χαμόγελα άλλαζαν «στρατόπεδo» και οι πανηγυρισμοί των νεοδημοκρατών στο Σύνταγμα κατέληξαν στις 10 το βράδυ σε έκδηλη απογοήτευση, ενώ ο κ. Σπηλιωτόπουλος, αποθαρρυμένος, αναγκάστηκε να συντάξει νέο δελτίο Τύπου, αυτήν τη φορά με παραδοχή ήττας.
Οι «καραβιές των Ρωσοπόντιων» που είχαν ελληνοποιηθεί τις προηγούμενες εβδομάδες έδωσαν στον Κώστα Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ την οριακή νίκη με διαφορά 0,9% από τον Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία. Δεκαοκτώ χρόνια μετά, οργανώνεται μεθοδικά εκ νέου το ίδιο σκηνικό, με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, να ετοιμάζει μπαράζ αλλαγών στην απονομή ιθαγένειας, επισπεύδοντας τις διαδικασίες απόδοσης ταυτότητας ομογενούς, άρα και εκλογικού δικαιώματος, σε εκατοντάδες χιλιάδες αλλοεθνείς αυτήν τη φορά.
Ηδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο αριθμός των ληπτών ιθαγένειας αυξήθη κε το 2016 κατά 138%, φτάνοντας περίπου στους 33.000, έναντι 14.000 το 2015. Με διάταξη που εντάχθηκε στο τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργεί ου Εσωτερικών, τον Μάρτιο, παρέχεται μάλιστα το δικαίωμα σε όσους μετανάστες κλεί νουν 12 χρόνια νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα (σ.σ.: πρόκειται για περισσότερους από 300.000) να αιτηθούν την απόκτηση ιθαγένειας, ενώ τα ίδια προνόμια αποκτούν και όσοι ανανεώνουν διαδοχικά για 7 έτη τις άδειες παραμονής τους.
Πηγή: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ