Για κλάματα είναι τόσο η ελληνική όσο και η πολιτική ηγεσία. Ο μεν Α.Τσίπρας είπε στο πλήρωμα του πλοίου του Λιμενικού Γαύδος «δείξατε ψυχραιμία και η ψυχραιμία είναι γενναιότητα» ενώ η κυπριακή ηγεσία απέσυρε την NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά.
Εδώ πήγαν να τους σκοτώσουν παρά λίγο δεν θρηνήσαμε θύματα και ο Α.Τσίπρας άλλα λόγια να αγαπιόμαστε...
Ειδικοί αμυντικοί αναλυτές θεωρούν ότι θα πάρει χρόνια στην Τουρκία να συνέλθει από το «τσουνάμι» μεγατόνων της πρωτότυπης και δυναμικής ελληνικής πρωτοβουλίας…
Φυσικά για πραγματική αποτροπή ούτε λόγο.
Παρακολουθήστε την ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Ναυτιλίας.
«Ο ισχυρός προχωρά όσο του επιτρέπει η δύναμη του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του»Πιο αναλυτικά, επισκεπτόμενος το υπουργείο Ναυτιλίας, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τα μέλη του πληρώματος του περιπολικού «Γαύδος» με τον κωδικό αριθμό 090 που δέχθηκε επίθεση από τουρκικό πολεμικό πλοίο το οποίο επιχείρησε να βυθίσει το ελληνικό πλοίο.
Τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν οι 27 άντρες και γυναίκες του Λιμενικού που βρίσκονταν εν πλω στο περιπολικό 090 περιέγραψε μέλος του πληρώματος του Γαύδος.
Μετά την προχθεσινή επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του Γιλντιρίμ, η κυβέρνηση προσδοκά σταθερή και όχι προσωρινή αποκλιμάκωση της έντασης, που κορυφώθηκε με το πρωτοφανές επεισόδιο σε βάρος πλοίου του Λιμενικού Σώματος στα Ίμια.
Η ηρεμία που επικράτησε τα τελευταίο δύο εικοσιτετράωρα κάνουν την Αθήνα να προσδοκά ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια, αν και η αισιοδοξία αυτή δεν είναι στέρεα, λόγω της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς της ηγεσίας της γειτονικής χώρας.
Οι αποκαλύψεις δε, σχετικά με το επεισόδιο στα Ίμια, ότι οι Τούρκοι ήθελαν να βουλιάξουν το ελληνικό πλοίο και να υπάρξουν νεκροί από την ελληνική πλευρά, εντείνουν την ανησυχία για τις πραγματικές στοχεύσεις της Άγκυρας.
Η Αθήνα παραμένει σε εγρήγορση, επιλέγοντας μία ψύχραιμη και προσπαθώντας να αποφύγει κάθε πρόκληση. Η στάση της ερμηνεύεται από πολλές πλευρές ως σχεδόν «υποτονική», ακόμη και αμήχανη, με αποτέλεσμα να δέχεται κριτική από την αντιπολίτευση.
Σε μία κίνηση στήριξης του Λιμενικού, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οριογραμμή, ο κ. Τσίπρας έφτασε λίγο μετά τις 10 το πρωί στο θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, θέλοντας να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πολύ σοβαρή την πρόκληση στα Ίμια και στηρίζει πλήρως την παρουσία των δυνάμεών μας στην περιοχή.
Η άφιξη του πρωθυπουργού στο υπ. Ναυτιλίας
Ο πρωθυπουργός επέλεξε το υπουργείο Ναυτιλίας και όχι το υπουργείο Άμυνας, ώστε να μην θεωρηθεί ότι απαντά σε πολεμικές προκλήσεις, όπως αυτές που εξαπολύει η τουρκική πλευρά και να καταστήσει σαφές ότι δεν επιδιώκει την κλιμάκωση της έντασης. Για την ελληνική κυβέρνηση το ζητούμενο δεν είναι ένας νέος κύκλος προκλήσεων, αλλά η εκτόνωση και η εμπέδωση της ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Απέσυραν την NAVTEX οι Κύπριοι
Αποσύρθηκε η Navtex που είχε εκδοθεί χθες από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Μετά από αίτημα της UNIFIL και της Ρωσίας, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε χθες στην έκδοση δύο Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, για περιοχές νότια και βόρεια του τεμαχίου 3.
Συγκεκριμένα δεσμευόταν περιοχή έκτασης περίπου 600 τετρ. χιλιομέτρων εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για άσκηση με πραγματικά πυρά κατά τις απογευματινές ώρες σήμερα Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου.
Πρόκειται για περιοχή, η οποία εφάπτεται της ζώνης, που «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου και με επίκληση της οποίας προκάλεσε την διακοπή της πορείας του Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά».
Ωστόσο, σήμερα δεν υφίσταται η εν λόγω Navtex. Σύμφωνα με δηλώσεις του Διοικητή του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στο SigmaLive η απόσυρση της Navtex «δεν συνδέεται κατ’ ουδένα τρόπο με την ένταση που προκαλεί το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ».
Τόνισε πως η Unifil απέσυρε το εν λόγω αίτημα, ίσως λόγω κακών καιρικών συνθηκών, κι έτσι η Navtex δεν είχε κανένα λόγο να υφίσταται, προσθέτοντας πως η άσκηση των πλοίων της Unifil θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο.