(νεότερη ενημέρωση)
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ρωτήθηκε για δημοσιεύματα που τον φέρουν να αποχωρεί από την κυβέρνηση και απάντησε λακωνικά: «Δεν υπάρχει καμία τέτοια είδηση, λυπάμαι πολύ».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γραμματέα της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, Θανάση, Παπαχριστόπουλου, ο οποίος είπε απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση.: «Δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση στο δισεκατομμύριο να πέσει η κυβέρνηση».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ μας ενώνουν ακόμα η μάχη κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής, της μιντιακής δικτατορίας και ενός πολιτικού συστήματος που μας έφερε ως εδώ».
Όσον αφορά το θέμα με τα Σκόπια, ο κ. Παπαχριστόπουλος ανέφερε ότι προτιμά να αφήνει την διαπραγμάτευση σε αυτούς που έχουν περισσότερη γνώση.
Τι αναφέραμε πριν
«Μπορεί το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων να προκαλέσει πρόωρες εκλογές;» - Ένα από τα ερωτήματα που πλανώνται τις τελευταίες ώρες στην πολιτική σκακιέρα
Σε αχαρτογράφητα νερά αναμένεται να εισέλθει η πολιτική ζωή της χώρας, εφόσον έρθει στη Βουλή πρόταση για λύση του Σκοπιανού με σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει και τον όρο «Μακεδονία» ως γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό ακόμα και στη σλάβικη γραφή.
Ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, θα αποχωρήσει από μέλος της κυβέρνησης, εφόσον στη Βουλή έρθει προς ψήφιση σχετική πρόταση Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, μάλιστα, το θέμα το έχει συζητήσει με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο, ωστόσο, φέρεται να έχει διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση.
Εφόσον, δηλαδή, τεθεί θέμα δεδηλωμένης και κατατεθεί πρόταση μομφής, οι ΑΝΕΛ θα παράσχουν -πιθανότατα- ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα. Δεν είναι, πάντως, γνωστό, εάν μαζί με τον Πάνο Καμμένο αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και οι υπόλοιποι βουλευτές των ΑΝΕΛ που κατέχουν υπουργικούς θώκους, όπως και δεν είναι ακόμα γνωστό εάν όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ καταψηφίσουν.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή και χωρίς τη στήριξη των ΑΝΕΛ, με την προσχώρηση στο κυβερνών κόμμα άλλων βουλευτών, καθώς μπορεί ένα κόμμα να κυβερνήσει και με πλειοψηφία 150 εδρών. Στο Μαξίμου, πάντως, δημιουργούνται ερωτήματα και ανησυχίες για το αν, ακόμα και εάν δεν έρθει πρόταση στη Βουλή για το Σκοπιανό, ο Δημήτρης Καμμένος θα παραμείνει στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Τούτο σημαίνει ότι οι ΑΝ.ΕΛ. θα παραμείνουν κυβερνητικοί εταίροι χωρίς όμως να έχουν υπουργεία και χωρίς να ψηφίσουν την όποια λύση φέρει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή για την ονομασία.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κ. Τσίπρας πιστεύει πώς θα αδράξει θετικές ψήφους από άλλα κόμματα και ανεξάρτητους βουλευτές. Όλα βεβαίως τα παραπάνω απαιτούν ως βασική προϋπόθεση την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και FYROM.
Ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί για τη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη στο ζήτημα των Σκοπίων, ενώ θα συνεχιστούν οι κινήσεις για τη θετική ανταπόκριση στο θέμα και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Αντιθέτως στην κυβέρνηση ανησυχούν μήπως το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό την προσεχή Κυριακή στην Αθήνα μετατραπεί σε αντικυβερνητική εκδήλωση, όπως -σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- επιδιώκουν κάποιοι.
Με αφορμή και τη διοργάνωση των συλλαλητηρίων, γίνεται πλέον αντιληπτό, ότι δεν μπορεί από καμία πλευρά να συνεχίζεται η λογική του «είμαι και με το χωροφύλαξ, είμαι και με τον αστυφύλαξ». Δεν μπορεί να συνεχιστεί το πολιτικό κρυφτούλι στο χώρο της ευρύτερης δεξιάς... Τόσο η ΝΔ, όσο και οι ΑΝ.ΕΛ. πρέπει να πάρουν ξεκάθαρες θέσεις.
Διότι δεν μπορεί οι ΑΝ.ΕΛ. στις off camera δηλώσεις τους να διατείνονται ότι θα αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα αν περάσει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων και μπροστά στις κάμερες να δηλώνουν απόλυτη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Κοτζιά και του πρωθυπουργού.
Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Δεν μπορεί η ΝΔ να λέει ότι είμαι υπέρ των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία, αλλά «μην πάτε καλύτερα»... Δεν μπορεί ο πρόεδρος της ΝΔ να λέει δεν θέλω καμία ενημέρωση από τον Τσίπρα, αλλά θα πάω να με ενημερώσει για θεσμικούς - εθιμοτυπικούς λόγους.
Δεν μπορεί η παράταξη της ΝΔ, σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να κινείται με βάση τις φοβίες από ενδεχόμενη δημιουργία νέων εθνικοπατριωτικών φορέων που θα αδράξουν ψήφους από την εκλογική της δεξαμενή. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι αυτοί που «καίγονται» για την επίλυση είναι οι Σκοπιανοί, καθώς δεν είναι δυνατόν το ελληνικό κράτος να γίνεται κοινωνός ενός προβλήματος που απασχολεί άλλο κράτος.
Το χθεσινό πρωτοσέλιδο της ΑΥΓΗΣ δεν ήταν τυχαίο...