Κυβέρνηση

Προς ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις - Άδειασμα Βούτση σε Καμμένο για δημοψήφισμα για το Σκοπιανό - Τολμάει να ρίξει την κυβέρνηση ο ΥΠΑΜ;

Εξελίξεις και μάλιστα σύντομα γύρω από το Σκοπιανό προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αδειάζοντας παράλληλα τον Πάνο Καμμένο για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας, απαντώντας αρνητική σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Πρόκειται για το δεύτερο άδειασμα μετά το χθεσινό του Γιώργου Βαρεμένου.

Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες στο περιθώριο της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του είπε ότι το σκοπιανό θα έχει επίκεντρο τη Βουλή και εκεί θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις. Σε ερώτηση μάλιστα για το αν θα φτάσουμε μέχρι τον Ιούνιο οπότε και έχει προγραμματιστεί η Σύνοδος του ΝΑΤΟ ο κ. Βούτσης εκτίμησε ότι οι εξελίξεις θα έρθουν πολύ πιο σύντομα.

«Εργάζονται" όλοι. Και αυτοί που θέλουν αλλά και όσοι δεν θέλουν λύση. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πίεση από αυτή που υπήρχε εδώ και 10 χρόνια, ωστόσο ο συσχετισμός στη γείτονα έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που τρίβουν τα χέρια τους βλέποντας να εμφανίζονται αναχώματα στη FYROM για να μην υπάρξει λύση. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να έχει τέτοια αναχώματα" είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής με τους περισσότερους να ερμηνεύουν τα παραπάνω και ως αιχμή προς τους ΑΝ.ΕΛ.

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Όσοι θεώρησαν πως ο Πάνος Καμμένος άνοιξε ένα «παράθυρο» συνεννόησης, όταν πριν από δυο εβδομάδες είχε βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου σε ένα έκτακτο μίνι υπουργικό συμβούλιο με τον πρωθυπουργό, άλλαξαν αμέσως άποψη μετά τις τελευταίες τοποθετήσεις του. Η λύση των σλαβικών όρων τύπου «Βαρντάρσκα» φαίνεται να είναι το πλαίσιο το οποίο βάζει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στο τραπέζι προκειμένου το κόμμα του να συναινέσει. Από τη στιγμή, μάλιστα που και ο εκπρόσωπος του ΠΓΔΜ δήλωσε χθες πως όσα παρουσίασε ο Μάθιου Νίμιτς «απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση», τα πράγματα δείχνουν να είναι αρκετά περίπλοκα ευνοώντας αυτή την ώρα όσους στο εσωτερικό έχουν αποφασίσει να «μην βάλουν νερό στο κρασί τους» στο θέμα του ονόματος.

Σε αυτό το μήκος κύματος εκτιμήσεις από τη πλευρά των ΑΝΕΛ δεν αποκλείουν η λύση να μην δοθεί ούτε αυτή τη φορά για το ονοματολογικό. Το κλίμα δυναμιτίζεται ακόμα πιο πολύ από τη στιγμή που οι δυο επικεφαλής του κυβερνητικού εταίρου Πάνος Καμμένος και Παναγιώτης Σγουρίδης έχουν βάλει στο τραπέζι και το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για το θέμα σε αντίθεση με το Μαξίμου που το αποκλείει κατηγορηματικά.

Η στήριξη των συλλαλητηρίων που θα γίνουν θεωρείται δεδομένη από τους βουλευτές του Πάνου Καμμένου, ενώ απόλυτη σύμπτωση απόψεων υπάρχει και με την Εκκλησία. Η δυναμική της συγκέντρωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή θα αποτελέσει γνώμονα για το Μαξίμου, αλλά και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να μετρήσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Αυτή η κινητοποίηση, άλλωστε θα δώσει το σήμα και για τα επόμενα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα.

Η πιθανή λύση

Δεν είναι λίγοι όσοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν από τώρα πως αν τελικά το Σκοπιανό οδηγηθεί σε μια ονομασία κοινής αποδοχής, αυτή θα μπορέσει να υπερψηφιστεί από τη Βουλή είτε με τη βοήθεια του «Κινήματος Αλλαγής» είτε με ορισμένες διάσπαρτες ψήφους από τα κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές. Εκτιμούν δηλαδή ότι στις δυνάμεις του κοινοβουλίου θα εμφανιστούν πολλές φυγόκεντρες τάσεις που θα αποτυπωθούν και στην τελική ψηφοφορία.

Πολύ πριν τη ψηφοφορία ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει μια σαφή εικόνα από την ενημέρωση που θα παράσχει στους πολιτικούς αρχηγούς είτε κατ’ ιδίαν είτε με τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών που προκρίνει ο Πάνος Καμμένος. Αναλόγως με το κλίμα και τη συσπείρωση που θα έχουν καταγράψει τα κόμματα στο εσωτερικό τους, δεν αποκλείεται να προκληθεί και προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το θέμα.

Ο Π. Καμμένος, φαίνεται πως διαφωνεί κάθετα με τον Πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και κυβερνητικός εταίρος αναφέρθηκε στον όρο αυτό στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματός του την περασμένη εβδομάδα.

Η φωτογραφία που ανέβασε πριν λίγες ημέρες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter τα λέει όλα:

 

Στην ομιλία του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε αναφέρει αρχικά ότι «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική, όπως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν εκχωρούμε τον ελληνικό όρο «Μακεδονία»» για να προσθέσει:

«Υπάρχουν σλαβικοί όροι, όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο Μακεδονία και τους οποίους αποδεχόμαστε. Ούτε new (νέα), ούτε upper (άνω) Μακεδονία».

Για να δούμε, θα ρίξει την κυβέρνηση ο Π. Καμμένος, ή θα υποχωρήσει; Αναμένουμε!

Αυτή τη φορά ο Π. Καμμένος έβαλε κόκκινη γραμμή να μην υπάρχει καμιά λέξη Μακεδονία. Επομένως τρία είναι τα τινά:

Ή θα κάνει μεγαλοπρεπή κυβίστηση, όπως έκανε με τα μνημόνια, είτε δεν θα υπάρξει συμφωνία, αν οι Σκοπιανοί δεν αποδεχθούν να μην υπάρχει πουθενά η λέξη Μακεδονία (κάτι πολύ πιθανό), είτε θα αλλάξουν οι Σκοπιανοί τα πάντα στο Σύνταγμά τους, θα πάψουν να λέγονται όπως λέγονται, θα αποδεχθούν τον όρο Βαρντάρσκα και όλα θα μπουν στη θέση τους, ενώ ο Τσίπρας θα καταγράψει μια μεγάλη νίκη.

Τι άλλο μπορεί να κάνει ο Καμμένος; Θα αντιδράσει και θα ζητήσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Ρίχνει το μπαλάκι στο συμβούλιο για να κερδίσει ο ίδιος χρόνο, να δει πώς θα πάνε οι διαπραγματεύσεις και να έχει και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ