Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η αντιπολίτευση στη Βουλή για τη ρύθμιση που διευρύνει τις αυτεπάγγελτες διώξεις και τις φυλακίσεις κατά όσων εμποδίζουν πλειστηριασμούς κατοικιών αλλά και για άλλες προβληματικές διατάξεις όπως η διαγραφή φορολογικών προστίμων που το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγει να νομοθετήσει με «νυχτερινές» τροπολογίες.
Ανοίγοντας τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου που ήδη έχει δεχθεί 16 υπουργικές τροπολογίες μεταξύ των οποίων και η επίμαχη για τους πλειστηριασμούς ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να αποσύρει τη ρύθμιση.
Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής υποστήριξε πως η τροπολογία δεν εισάγει νέο αυστηρό πλαίσιο αλλά επεκτείνει το ήδη αυστηρό και στους χώρους που θα διεξάγονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
«Στην αρχή κάθε περιόδου η Βουλή μοιράζει στους βουλευτές το Σύνταγμα και τον Κανονισμό. Θα παρακαλούσα να μοιράζει και τον Ποινικό Κώδικα. Έδωσα να φωτοτυπηθεί και να μοιραστεί το άρθρο 334 του ΠΚ για να συγκρίνουν οι βουλευτές τι αλλάζει στη νομοθεσία» είπε αρχικά ο υπουργός Δικαιοσύνης για να προσθέσει: «Η προσθήκη που γίνεται είναι σε χώρο που χρησιμοποιείται από υπάλληλο πλειστηριασμού κατά την διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης. Για τα ειρηνοδικεία δεν αλλάζει τίποτα. Παραμένει ως έχει από το 1950. Προσθέσαμε την διάταξη για τα γραφεία των συμβολαιογράφων επειδή θα γίνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Ό,τι ισχύει για τους δημόσιους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία από το 1950 θα ισχύει και για τους ηλεκτρονικούς».
«Το καινούργιο είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια βγαίνουν στο σφυρί. Αυτή είναι η νέα κατάσταση. Δεν κάνουμε παραπληροφόρηση. Λέμε ότι δημιουργούνται καταστάσεις για βία με τη διάταξη που φέρνετε. Ποιος σας λέει ότι εμείς συμφωνούμε με την υφιστάμενη διάταξη;» ανταπάντησε ο κ. Παφίλης.
Για απόλυτη αφοσίωση της κυβέρνησης στους πλειστηριασμούς μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης υπενθυμίζοντας το σύνθημα του πρωθυπουργού «ήταν δίκαιο, έγινε πράξη».
«Η τροπολογία δείχνει πόσο ταγμένοι είστε στους πλειστηριασμούς. Αναρωτιέμαι αν ενδεχομένως 3-4 χρόνια πριν κάποιοι από εσάς θα βρισκόσασταν εκτεθειμένοι σε αυτεπάγγελτες διώξεις. Μετά το κανένα σπίτι θα νομοθετήσετε την αυτεπάγγελτη δίωξη για όσους παρενοχλούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που οδηγούν τα σπίτια σε χέρια τραπεζίτη» είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ για να συνεχίσει: «Δεν θα ήταν πιο απλό αντί αυτής της ρύθμισης να φέρετε μια ρύθμιση που αποτελεσματικά προστατεύει την πρώτη κατοικία; Αυτό γίνεται ενόψει του αδιεξόδου που έχει οδηγηθεί η κυβέρνηση. Τώρα θυμηθήκατε το νομοθετικό κενό; Το φέρατε γιατί υπάρχει ανησυχία ότι δεν εξελίσσονται ομαλά οι πλειστηριασμοί. Θα φέρετε διάταξη για την αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας. Αντί να φέρετε την προστατευτική διάταξη φέρατε την καταδιωκτική. Φέρνετε την προστασία των υπαλλήλων του πλειστηριασμού και όχι των δανειοληπτών. Κάνατε επιλογή, μην μας κοροϊδεύετε».
Απευθυνόμενος δε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βορίδης ρώτησε: «Είστε εντάξει; Νιώθετε καλά; Από το κίνημα, από τους δρόμους και τα δεν πληρώνω φτάσατε στην περαιτέρω ποινικοποίηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Το λέω γιατί είναι σημαντικό να νιώθετε καλά».
Ο κ. Κοντονής υποστήριξε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι εξασφαλισμένη έως την 31.12.2018. «Εάν μου φέρετε εσείς μια πρώτη κατοικία που έχει εκτεθεί σε πλειστηριασμό είτε δημόσιο αναγκαστικό είτε ηλεκτρονικό για δανειολήπτη που έχει τις προϋποθέσεις του νόμου και κάλυψη δικαστηρίων και η πρώτη κατοικία βγαίνει σε πλειστηριασμό τότε να μιλήσουμε» συνέχισε ο υπουργός Δικαιοσύνης για να τονίσει πως με τις διατάξεις των προηγούμενων κυβερνήσεων προστατεύονταν «εκατομμυριούχοι με βίλες εις βάρος των φορολογουμένων».
Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Θανάσης Θεοχαρόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση επικαλείται στην αιτιολογική έκθεση της επίμαχης τροπολογίας «λόγους δημοσιονομικού συμφέροντος» και αναρωτήθηκε γιατί το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν προβλέπει αυτεπάγγελτες διώξεις για τα μέλη του Ρουβίκωνα.
Τέλος, ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι είπε: «Η τροπολογία για τους πλειστηριασμούς αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση ότι γίνεται για να αποφευχθεί ο κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών. Υπάρχει πρόβλημα; Για την τροπολογία προστίμων με διαγραφή προσαυξήσεων να μας πείτε ποιες επιχειρήσεις και ποιο ύψος οφειλών για να μην υπάρχουν γκρίζες περιοχές».