κορονοϊός Ελλάδα
Αυτοδιοίκηση
Ενημερώθηκε στις:

"Σάλος" στη Δυτική Μακεδονία: «Ζητάμε εισαγγελική παρέμβαση για παρουσίαση ετεροχρονισμένων κρουσμάτων»

Το θέμα σχετικά με τα κρούσματα στη Δ. Μακεδονία, αποκαλύφθηκε με τα χθεσινά κρούσματα. Δόθηκε συνέντευξη τύπου με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον γιατρό του ΕΟΔΥ Ι. Ρωμιόπουλο, τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, διοικητές νοσοκομείων κ.α.

«Υπάρχει πορεία αποκλιμάκωσης του αριθμού των κρουσμάτων» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης για την ΠΕ Κοζάνης και στη συνέχεια τόνισε πως «μας ανησύχησαν τα χθεσινά νούμερα και το ελέγξαμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαπιστώσαμε διάσταση στα νούμερα από τα 21 που είχαμε δηλωμένα τοπικά στα 53 κεντρικά. Διαπιστώσαμε πως επρόκειτο για ετεροχρονισμένα κρούσματα τουλάχιστον για 2 μήνες (από τις 9 Νοεμβρίου). Ζήτησα να διερευνηθεί αν έχει ξανασυμβεί τέτοιο γεγονός και δυστυχώς τα ευρήματα δείχνουν ότι έγινε και άλλες φορές με ότι αυτό συνεπαγεται».

Ο κ. Κασαπίδης ανέφερε πως σύμφωνα με «την ενημέρωση μου δεν επηρέασε τις αποφάσεις αλλά την ιχνηλάτηση».

Eπίσης τόνισε πως τα ετεροχρονισμένα κρούσματα ήταν όλα από την Εορδαία και τη συνεργασία του Μποδοσάκειου με ιδιωτικά κέντρα.

«Απαιτούμε την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας αλλά και την απόδοση ευθυνών, όπου εντοπίζονται. Ζητάμε εισαγγελική παρέμβαση». Δείτε το βίντεο με την ενημέρωση από το xronos-kozanis.gr:

https://youtu.be/Pjwv4MB3yI4

Έτσι ξετυλίχθηκε το «κουβάρι»

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Κασαπίδης, εξήγησε την όλη κατάσταση: «Συγκεκριμένα, στις 11 Ιανουαρίου υπήρχαν 9 κρούσματα στην συνολική καταγραφή, που δηλώθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου και ανακοινώθηκαν ετεροχρονισμένα. Σύμφωνα με την έρευνα των τοπικών αρχών, ακόμα 9 κρούσματα του Νοεμβρίου ανακοινώθηκαν ετεροχρονισμένα διαφορετικές ημέρες στα τέλη Δεκεμβρίου και στις αρχές Ιανουαρίου. Όλα τα ετεροχρονισμένα συμπεριλήφθησαν στην καταγραφή για την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα».

Όσο για το πώς άρχισαν να ψάχνουν τα λάθη που έγιναν, ο Περιφερειάρχης είπε: «Τα κρούσματα που δηλώθηκαν ετεροχρονισμένα σχετίζονται με δείγματα που λήφθηκαν στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο, δόθηκαν για έλεγχο στο ιδιωτικό εργαστήριο που έχει συνάψει σύμφωνο συνεργασίας το νοσοκομείο και τα αποτελέσματα στάλθηκαν στα κεντρικά του ΕΟΔΥ. Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε διάσταση στους αριθμούς που καταγράψαμε τοπικά από αυτά που ανακοινώθηκαν κεντρικά. Ήταν ετεροχρονισμένα κατά δυο μήνες συγκριτικά με την λήψη των δειγμάτων. Είχαν γίνει οι έλεγχοι στις 9 Νοεμβρίου και δηλώθηκαν χθες».

Για να συνεχίσει: «Ευθύς αμέσως  επικοινώνησα με τον γενικό διευθυντή υγείας και ζήτησα να διευρυνόσουν αν συμβαίνει αυτό και σε προηγούμενες ημέρες είτε κατά την διάρκεια των αυξημένων μέτρων είτε νωρίτερα. Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά δυστυχώς, επαληθεύουν το γεγονός ότι άλλα κρούσματα δηλώνονταν ετεροχρονισμένα από τις ημέρες που λαμβάνονταν το δείγμα. Αμέσως επικοινώνησα με όλα τα αρμόδια υπουργεία και ζήτησα έγκυρη και άμεση ενημέρωση για όσα συμβαίνουν με την καταγραφή. Φαίνεται ότι τα κρούσματα αυτά όταν εντοπίζονταν και δεν δηλώνονταν, δεν ακολουθούταν η διαδικασία που προβλέπεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις».

Να παρέμβει ο Εισαγγελέας

Σε ότι αφορά την εισαγγελική παρέμβαση, ο κ.Κασαπίδης επεσήμανε: «Ζητώ την εισαγγελική παρέμβαση για να διενεργήσει την αντίστοιχη έρευνα ως προς την διαδικασία. Αν ακολουθήθηκε σωστά η διαδικασία καταγραφής ή αν δεν δηλώθηκαν όπως προβλέπεται τα κρούσματα και δηλώθηκαν ετεροχρονισμένα, αν αυτό αποτέλεσε πιθανή αιτία για την μετάδοση του κορωνοϊού από ανυποψίαστους συμπολίτες μας, διότι δεν γνώριζαν (αν έχουν τον ιό) μιας και δεν τους είχε γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα του ελέγχου που είχαν κάνει. Ζητώ να γίνει έρευνα σε βάθος και να αποδοθούν ευθύνες για την πλημμελή εφαρμογή της προβλεπόμενης διαδικασίας από  αυτούς που όφειλαν να την είχαν κάνει».

Οι αρμόδιοι Υπουργοί με τους οποίους επικοινώνησε, του απάντησαν ότι τα ετεροχρονισμένα κρούσματα δεν επηρέασαν στη λήψη μέτρων στην Κοζάνη, που διέλυσαν την τοπική κοινωνία οικονομικά: «Με διαβεβαίωσαν ότι τα κρούσματα αυτά την ημέρα που δηλώνονταν, δεν επηρέαζαν την λήψη των αποφάσεων. Ωστόσο είναι σίγουρο ότι εφόσον δεν δηλώνονταν την περίοδο που διαγνώστηκαν, δεν ακολουθούνταν τα αντίστοιχα προβλεπόμενα μέτρα ιχνηλάτησης και περιορισμού, με αποτέλεσμα εν αγνοία τους να αποτελούν εστίες μετάδοσης του ιού και αυτό φαίνεται δημιούργησε μια περαιτέρω εξάπλωση και διασπορά της νόσου».

https://youtu.be/VL8_iSXXFbA

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ