Αύριο αναμένεται η τελική κρίση για την αποδοχή των υποψηφιοτήτων της κ. Μάνιας Τελαλιάν ως επικεφαλής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ και του κ. Φεριντούν Σινιρλίογλου ως Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, σε μια από κοινού ελληνοτουρκική πρωτοβουλία, που προφανώς εντάσσεται στο θετικό κλίμα που επικρατεί τα τελευταία περίπου δύο χρόνια στις δύο πλευρές του Αιγαίου.
Πρόκειται για μια ενέργεια δια της οποίας αποδεικνύεται ότι Αθήνα και Άγκυρα, παρά τις δομικές διαφορές που τις χωρίζουν στα καίρια νομικά- διπλωματικά ζητήματα, είναι διατεθειμένες να προωθήσουν από κοινού ορισμένες πρωτοβουλίες, που λειτουργούν υπέρ της μεγέθυνσης του διπλωματικού κεφαλαίου τους.
Είναι επίσης και μια έμπρακτη απόδειξη ότι οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας, εκτός από την αποκλιμάκωση των εντάσεων, φέρνουν αποτελέσματα και σε άλλους τομείς.
Και είναι τέλος ένα μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα και δη τους μεγάλους παίκτες που είναι παρόντες στον ΟΑΣΕ ότι σε μια εποχή αλλεπάλληλων κρίσεων δύο κράτη με ιστορικό βαριών αντιπαραθέσεων μπορούν να συνεργαστούν.
Δεν ήταν πάντως εύκολη η έγκριση των υποψηφιοτήτων, καθώς απαιτείται ομοφωνία, απλώς και μόνο η παρουσία της Ρωσίας μεταξύ των 57 αποτελούσε έναν κίνδυνο για καταψήφιση.
Εύλογες και οι επιφυλάξεις της Λευκωσίας για τον κ. Σινιρλίογλου και για οποιονδήποτε Τούρκο υποψήφιο.
Να θυμίσουμε ότι ο κ. Σινιρλίογλου ήταν μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη την περίοδο 2016-23 όταν και ανέπτυξε στον Οργανισμών μέσω επιστολών το σκεπτικό της Άγκυρας για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου, συνδυαζόμενη με την αποστρατιωτικοποίηση.
Σημαντικό το χαρτοφυλάκιο της κ. Τελαλιάν για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Συμπεριλαμβάνονται σε αυτό οι μειονότητες, ο έλεγχος για τη νόμιμη διεξαγωγή εκλογών και άλλες αντίστοιχες υποθέσεις.
Αν για παράδειγμα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ο ΟΑΣΕ είναι ο οργανισμός που θα επιβλέψει τη διαδικασία ειρήνευσης.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης: «Είναι μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, η οποία ακριβώς θέτει στο επίκεντρο την ειρήνη, τη δυνατότητα κρατών με ιστορικά βάρη να μπορούν να συνυπάρχουν και να δημιουργήσουν μια κινητήρια δύναμη στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Η Ελλάδα καταλαμβάνει μια εξαιρετικά σημαντική θέση στον ΟΑΣΕ. Η Ελλάδα διευρύνει διαρκώς το διπλωματικό της αποτύπωμα. Βρίσκεται στο προσκήνιο των διεθνών εξελίξεων, των διεθνών οργανισμών».
Σφοδρή αντιπαράθεση ΗΠΑ και Ρωσίας στη Μάλτα
Βολές αντάλλαξαν Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ στη σύνοδο του ΟΑΣΕ στη Μάλτα. Στην πρώτη του επίσκεψη, σε χώρα της Ε.Ε. από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της Δύσης, λέγοντας ότι υποκινεί νέο ψυχρό πόλεμο που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε θερμό, ενώ ο Ουκρανός ομόλογός του, Αντρίι Σιμπίχα, τον χαρακτήρισε εγκληματία πολέμου.