Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Ο Μητσοτάκης βάζει τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών: «Έχουμε μία άνετη σταθερή πλειοψηφία - Εκλογές το 2027»

«Αυτό που κάνει τους επενδυτές πολύ άνετους (σ.σ. να επενδύσουν στην Ελλάδα) είναι ότι δεν βλέπουν μια χώρα σε ρίσκο», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης του πρακτορείου Bloomberg με τίτλο «The New Era of Greek Banking», στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

«Έχουμε μία άνετη σταθερή πλειοψηφία. Και μια απόλυτη δέσμευση δική μου ότι θα ολοκληρώσουμε τη θητεία μας και θα κάνουμε εκλογές την Άνοιξη – νωρίς το καλοκαίρι του 2027. Οπότε οι επενδυτές ξέρουν ότι έχουμε περίπου 2,5 χρόνια βάσει της λαϊκής εντολής για να υλοποιήσουμε τις πολιτικές μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ξέρουν τι να περιμένουν. Ξέρουν ότι είμαστε μονοκομματική κυβέρνηση, επομένως δεν χρειάζεται να εμπλακούμε σε διαπραγματεύσεις. Αρκεί να δείτε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης για να καταλάβετε τι πλεονέκτημα είναι αυτή η πολιτική σταθερότητα. Είναι η εξαίρεση στον κανόνα στην Ευρώπη σήμερα».

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα, το 2025, ακόμα 5 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε δανειστεί στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου, σημείωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης. «Τα συγκεκριμένα δάνεια είναι προγραμματισμένο να ωριμάσουν μεταξύ 2033 και 2042», πρόσθεσε.

«Η νέα πρόωρη αποπληρωμή, σε συνέχεια της πρόωρης εξόφλησης δανείων ύψους 8 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές σχετικά με την προσήλωση της Ελλάδας στη δημοσιονομική σταθερότητα και τη μείωση του δημόσιου χρέους», τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόωρες αποπληρωμές

«Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, πέτυχε μια σημαντική ανάκαμψη από τη δεκαετή κρίση χρέους της, όταν η χώρα φλέρταρε με τη χρεοκοπία και δοκίμασε την ενότητα του νομισματικού μπλοκ. Η οικονομία της Ελλάδας υπεραποδίδει της Ευρωζώνης κάθε χρόνο μετά την πανδημία και αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει και το 2025 και το 2026. Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της ελληνικής κρίσης χρέους, η χώρα είδε το ποσοστό ανεργίας της να φτάνει σχεδόν το 30%. Για το 2024, αναμένεται να μειωθεί στο 10,5% και να μειωθεί περαιτέρω στο 8,5% το 2028. Παρά την κρίση του κόστους ζωής, πολλοί φόροι που επιβλήθηκαν ή αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης μειώθηκαν ή ακόμη και καταργήθηκαν, ενώ ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 830 ευρώ το μήνα από 650 ευρώ το 2019», τονίζει το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα εξοφλεί πρόωρα τις δανειακές της υποχρεώσεις, σημειώνει το διεθνές πρακτορείο Bloomberg. Τον Δεκέμβριο θα ολοκληρώσει την αποπληρωμή δανείων διάσωσης ύψους 7,9 δισ. ευρώ. Αυτή, ωστόσο, θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα αποπληρώσει μέρος του μακροπρόθεσμου χρέους της. 

Σημειώνεται ότι το 2023 η χώρα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, την οποία έχασε το 2010 πριν από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης. Οι τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπουν ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 2,3% το 2025 και κατά 2,2% το 2026, έναντι 1,3% και 1,6% στην Ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα μπορεί να εξακολουθεί να έχει τον υψηλότερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, αλλά το ποσοστό αυτό υποχωρεί. Το 2020, το επίπεδο του χρέους έφτασε στο υψηλό ρεκόρ του 207%, αλλά αναμένεται να μειωθεί σε λίγο κάτω από το 153% φέτος. Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αποκάλυψε τον Σεπτέμβριο το σχέδιό του για περαιτέρω μείωση του χρέους κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το τέλος του 2028», τονίζει το Bloomberg και προσθέτει: «Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μαζί με την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης και τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις έχουν βοηθήσει στην προσπάθεια να μπει το ελληνικό χρέος σε τροχιά μείωσης».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ιρανικό ΜΜΕ: (Τούρκοι) Παγίδευσαν εκρηκτικό μηχανισμό και ανατίναξαν αμερικανική αυτοκινητοπομπή στην Χασάκα της Συρίας (Βίντεο)

Τούρκοι και Σύριοι Τζιχαντιστές απο κοινού θέλουν να προκαλέσουν πλήγμα στις αμερικανικές δυνάμεις για να πάρουν πίσω...