Ο Μάικλ Πομπέο, πρώην ΥΠΕΞ στην πρώτη θητεία του Ν.Τραμπ, πλασαρίστηκε ως γκανιάν αλλά τελικά βγήκε εκτός κούρσας πριν αυτή ξεκινήσει καλά καλά.
Μάλιστα, η πρόσφατη παρουσία του στην Ελλάδα προβλήθηκε ως μεγάλη ευκαιρία, σε περίπτωση ανάληψης του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, κατά την ιδιωτική συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη.
Ο Πομπέο είχε αυτοπροβληθεί ως ο ''σκληρός επικριτής'' του καθεστώτος Ερντογάν, και ήταν ''μαντρόσκυλο'' σε σχέση με τις σχέσεις με την Τουρκία.
Τα επεισόδια με το καθεστώς Ερντογάν πολλά, ενώ και οι Τούρκοι δεν τον επιθυμούσαν επουδενί ως επικεφαλής του Πενταγώνου.
Ο Τραμπ πιθανόν επιζητά μια νέα πολιτική στην Μέση Ανατολή, και να θέλει τον Ερντογάν “δίπλα του”, για αυτό και έδιωξε τον Πομπέο σαν την τρίχα από ζυμάρι.
Περιστατικά που δείχνουν τις κάκιστες σχέσεις με τους Οθωμανούς Τούρκους του Ερντογάν:
Τον Μάιο του7 2024, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Mάικ Πομπέο ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην απογευματινή συνεδρία με θέμα «Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Θρησκευτική Ελευθερία και η εμπλοκή τους σε ζητήματα γεωπολιτικής τάξης».
Στην ομιλία του ανέφερε ότι ήταν στις προτεραιότητές του η επίσκεψή που πραγματοποίησε στο Φανάρι, όπου συναντήθηκε με την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, παρά την ενόχληση που εξέφρασε τότε η Τουρκική κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά στη μετατροπή της Μονής της Χώρας από Μουσείο σε ισλαμικό τέμενος είπε:
«Αυτόν το μήνα, ο Πρόεδρος Ερντογάν προχώρησε το σχεδιασμό για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Αυτή είναι μια διχαστική κίνηση που θα προκαλέσει περαιτέρω θρησκευτική διαμάχη».
Περιστατικά από τα παρασκήνια των επαφών του ως υπουργός Εξωτερικών επί διακυβέρνησης Τραμπ περιέχει το βιβλίο του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, όπως και ενδιαφέρουσες αναφορές στις σχέσεις ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Τουρκία:
Ειδικά οι αναφορές του Πομπέο στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία και τις επαφές που είχε με Τούρκους αξιωματούχους έχουν εξοργίσει την Άγκυρα.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, όπως λέει, τον ανάγκασε να δει ένα βίντεο τριών ωρών, βάζοντας σε κίνδυνο… την ψυχική του υγεία.
Δύο χρόνια αργότερα, το 2019, όταν ήταν πλέον υπουργός Εξωτερικών, ήταν σε μια εξίσου εύθραυστη ψυχολογική κατάσταση.
Διηγείται μάλιστα πώς σε επίσκεψή του στην Άγκυρα με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, σχεδόν έφτασε στο σημείο να σπάσει την (κλειδωμένη) πόρτα της αίθουσας όπου γινόταν η συνάντηση του Πενς με τον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε ζητήσει μια ολιγόλεπτη συνάντηση κατ' ίδίαν με τον Πενς.
Έγινε δεκτή, αλλά άρχισε να τραβά σε μάκρος. Στη μισή ώρα ο Πομπέο προσπάθησε να μπει, χωρίς να τον αφήσουν. Στα 50 λεπτά προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα για μπει στην αίθουσα, αλλά τη βρήκε κλειδωμένη. «Είχα αρχίσει να ανησυχώ ότι ο Ερντογάν είχε αναγκάσει τον Πενς να βλέπει το ίδιο τρίωρο βίντεο» γράφει.
Αλλά οι ανησυχίες του Τούρκου προέδρου ήταν διαφορετικές. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να τον πείσουν ότι δεν έχουν σχέση οι ΗΠΑ με το πραξικόπημα του 2016 και για να το καταφέρουν άνοιξαν μέχρι και χάρτες όπου έδειχναν που ήταν οι Αμερικανοί στρατιώτες.
Ο Ερντογάν, από την άλλη, δεν ξεχνούσε ούτε τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, άλλοτε φίλο του και πλέον θανάσιμο εχθρό του. Ο Πομπέο γράφει ότι τηλεφωνούσε συνεχώς στον Λευκό Οίκο και τον Τραμπ για να ζητήσει την έκδοσή του, ενώ εξέφραζε τη διαμαρτυρία του για τη στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους. Εξοργισμένος για αυτή τη στήριξη ήταν και ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.
Με γνώμονα αυτά τα περιστατικά, θα έκανε ο Τραμπ τον Πομπέο υπουργό στο Άμυνας, για να ελέγχει την Τουρκία του ανεξέλεγκτου Ερντογάν;