Με ανάμικτα συναισθήματα και κομμένη την ανάσα παρακολούθησαν χθες τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ «φυλές» και φράξιες στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς άπαντες εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνομολογούν ότι το πολιτικό τους μέλλον δεν είναι πλέον ασύνδετο από αυτό της Χαριλάου Τρικούπη. Ακόμη και αν δημοσκοπικά υπολείπονται του ΠΑΣΟΚ από την έναρξη της νέας πολιτικής σεζόν και εξής, πρακτικά, ωστόσο, το αποτέλεσμα της «πράσινης» κάλπης αναμένεται να διαμορφώσει τη δυνατότητα ή μη μιας «ενιαίας εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης» το επόμενο χρονικό διάστημα, υπόθεση για την οποία εργάζονται αρκετά από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως και η ηγεσία του.
Αντίθετα, οι «Κασσελίστας» επιμένουν στην υπόθεση της αυτόνομης πορείας του ΣΥΡΙΖΑ , με τον πρώην πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη να απορρίπτει πολλάκις το εγχείρημα της «ενιαίας Κεντροαριστεράς», αποκαλώντας το μάλιστα «τραγέλαφο». Υπό αυτήν την προοπτική, το προβάδισμα που εξασφάλισε χθες ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και η εύκολη είσοδός του στο δεύτερο γύρο αναπτέρωσαν το ηθικό των εσωκομματικών υποστηρικτών του κ. Κασσελάκη. Αφενός, γιατί ο κ. Ανδρουλάκης δεν φαίνεται να πιστεύει έως τώρα στο εγχείρημα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων και αφετέρου διότι η τάση αμφισβήτησής του, η οποία προκάλεσε τις χθεσινές κάλπες, δεν εκφράστηκε συντριπτικά σε κάποιο πρόσωπο από αυτά των συνυποψηφίων του. Πολύ περισσότερο, όταν η είσοδος του Χάρη Δούκα στο δεύτερο γύρο προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας οριακής διαφοράς του από τον Παύλο Γερουλάνο, ξεπερνώντας και τα όρια του στατιστικού λάθους.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η χθεσινή επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη αποτιμάται ως «βολική» για τον Στέφανο Κασσελάκη και τους υποστηρικτές του, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι το σημερινό status quo σε επίπεδο ηγεσίας δύσκολα απειλείται από τους διαφωνούντες ένθεν κακείθεν.
Ωστόσο, τις ελπίδες τους στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ επενδύουν στο πρόσωπο του Χάρη Δούκα οι «87» του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει απέναντί του μόνο τον δήμαρχο Αθηναίων, αλλά και το 70% του αιτήματος για αλλαγή. Το συντριπτικό αυτό ποσοστό αποτυπώνει «την αγωνία του κόσμου του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη ενός προοδευτικού πόλου», όπως παρατηρούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία καλοβλέπουν το Χάρη Δούκα ως το πρόσωπο αναφοράς προοδευτικών συνεργασιών, στο μέλλον.
Άλλωστε, κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με καταβολές από τον πρώην Συνασπισμό και την Ανανεωτική Αριστερά δεν έκρυβαν το προηγούμενο διάστημα την προτίμησή τους στην υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα, ο οποίος εκτιμούν πως θα επενδύσει στην προοπτική ανοίγματος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σε περίπτωση εκλογής του.
Ρόλο γεφυροποιού ανάμεσα στον δήμαρχο Αθηναίων και ένα τμήμα των «87» του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδουν πολλοί στον Κώστα Ζαχαριάδη, λόγω της στενής αυτοδιοικητικής τους συνεργασίας, αλλά και της ανοιχτής στήριξης που παρείχε πρώτος στον κ. Δούκα ο συνυποψήφιός του στο δήμο Αθηναίων, τις παραμονές του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Επιπλέον, ο δήμαρχος Αθηναίων «έκλεισε το μάτι», κατά πολλούς, με την παρουσία του στο Διεθνές Συνέδριο για την Ειρήνη που διοργάνωσε το Ινστιτούτο του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που εκτιμήθηκε δεόντως από στελέχη και ψηφοφόρους του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας στο πρόσωπο του κ. Δούκα ένα νέο πρόσωπο ευρύτερης απεύθυνσης στον προοδευτικό χώρο.
Στην περίπτωση του κ. Δούκα, εξάλλου, το πρώτο βήμα για την συνεργασία του με δυνάμεις της Κουμουνδούρου έγινε στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργεί συνθήκες ώσμωσης στο δήμο Αθηναίων, ακόμη και αν οι συριζαϊκές δυνάμεις έλαβαν το σήμα της υποστήριξης του σημερινού δημάρχου από τον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη.
«Αγκάθι» η συμμετοχή
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το γεγονός ότι περισσότεροι από 300.000 πολίτες από όλη τη χώρα προσήλθαν χθες στις «πράσινες» κάλπες προβληματίζει σοβαρά άπαντες στον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται πέμπτο και σταθερά με μονοψήφιο ποσοστό σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεύτερο και ανερχόμενο.
Υπό αυτήν την οπτική, η σύγκριση με τη χθεσινή προσέλευση μπορεί να αποβεί καθοριστική για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ τον επόμενο μήνα, καθώς στις 24 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών για την εκλογή νέου προέδρου, όπου αναμένεται να μετρηθεί σε απόλυτους αριθμούς η απήχηση της Κουμουνδούρου στην κοινωνική βάση. Με τον πήχη να τίθεται από το ΠΑΣΟΚ εκ των πραγμάτων τόσο ψηλά, δύσκολα η αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορέσει να ακολουθήσει τη χθεσινή «πράσινη» δυναμική, ιδίως αν αυτή ανοίξει και άλλο την απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων, στις επόμενες δημοσκοπήσεις.
«Δεν περνάμε ούτε τη βάση» σχολίασε χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο protothema.gr αναφορικά με την δυνατότητα της Κουμουνδούρου να προσελκύσει και να κινητοποιήσει μαζικά μέλη και φίλους του κόμματος, ενόψει των Προεδρικών εκλογών.
Άγχος για την Αττική
Παράλληλα, οι δύο ταχύτητες που διαπιστώθηκαν χθες σε επίπεδο κέντρου και επικράτειας είναι ένα ακόμη στοιχείο που προβληματίζει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα αυτά που έχουν ταχθεί κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Αν και οι Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας κατετάγησαν τρίτος και τέταρτος αντίστοιχα στην Αττική, εντούτοις πέρασαν στο δεύτερο γύρο, αφήνοντας πίσω τους Παύλο Γερουλάνο και Άννα Διαμαντοπούλου, που έκοβαν πρώτοι το νήμα στο λεκανοπέδιο.
Στην κατεύθυνση αυτή, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν οι δύο αυτές ταχύτητες, της Αττικής και της περιφέρειας, να λειτουργήσουν αντίστροφα στην περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη, δηλαδή υπέρ του πρώην προέδρου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τη δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές, βασιζόμενος στις δυνάμεις του, στο λεκανοπέδιο.
Αν, δηλαδή, ο Στέφανος Κασσελάκης ανοίξει προβάδισμα στην Αττική, όπου συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο όγκο των εσωκομματικών δυνάμεών του και περιοδεύει επί τούτου το τελευταίο διάστημα, τότε θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια και ικανή διαφορά από τους αντιπάλους του στην επικράτεια, ώστε να ισοφαρίσουν το όποιο αποτέλεσμα του κ. Κασσελάκη στην Αττική, οι συνεργάτες του οποίου «ποντάρουν» στην εκλογή του από τον πρώτο γύρο.