Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Υφ. Εθνικής Άμυνας: Αν υπάρξει ανάγκη, θα επαναπατριστούν και άλλοι από το Λίβανο (Βίντεο)

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στον επαναπατρισμό και άλλων πολιτών από τον Λίβανο σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και με τους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου.

«Προχθές που συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ, μεταξύ άλλων αυτό το οποίο εξετάσαμε είναι το πώς θα μπορέσουμε, εφόσον υπάρξει ανάγκη, να υπάρξει και απεγκλωβισμός Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών από το Λίβανο και μέρος αυτής της επιχείρησης ήταν και αυτό το οποίο είδαμε εχθές. Δηλαδή η πτήση του C-130 το οποίο πέταξε στο Λίβανο με μία στάση βεβαίως στην επιστροφή στην Κύπρο που άφησε τους Κύπριους πολίτες και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελευσίνα. Εφόσον υπάρξει ανάγκη, προφανώς και υπάρχει ζήτηση γιατί υπάρχει μια μεγάλη ελληνική κοινότητα αυτή τη στιγμή στον Λίβανο, γύρω στα δυόμισι με 3.000 άτομα. Δεν σημαίνει ότι όλοι θέλουν να επιστρέψουν πίσω, γιατί κάποιοι από αυτούς έχουν διπλή υπηκοότητα, ζουν και εργάζονται εκεί πέρα, αλλά εφόσον ζητηθεί οι Ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας μας, πάντα υπό τον συντονισμό βεβαίως του Υπουργείου Εξωτερικών, είναι εκείνο το οποίο θα κρίνει τις συγκεκριμένες αποστολές» είπε ο κ. Κεφαλογιάννης και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κάποιο αίτημα από άλλη χώρα, αλλά προφανώς η εγγύτητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, που είναι σε ένα κρίσιμο σημείο αυξάνουν, τη γεωστρατηγική σημασία των δύο χωρών, αλλά πολλές φορές και τις απαιτήσεις όσον αφορά συνεργασία που μπορεί να ζητηθεί από άλλες χώρες.

«Η Ελλάδα στην κρίση αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή δεν εμπλέκεται με καμία πλευρά»

Σε άλλο σημείο ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι « Η Ελλάδα στην κρίση αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή δεν εμπλέκεται με καμία πλευρά. Από τη μία έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι προφανώς το Ισραήλ έχει δικαίωμα να ζει με ασφάλεια και βεβαίως να απαντήσει και στο τρομοκρατικό χτύπημα το οποίο δέχτηκε την 7η Οκτωβρίου και στη συνέχεια είδαμε δυστυχώς να υπάρχει μια κλιμάκωση από διάφορους δρώντες στην περιοχή, είτε είναι κράτη είτε μέσω αντιπροσώπων (proxy) όπως συμβαίνει και με τη Χεζμπολάχ ή με τους Χούθι. Από την άλλη, βεβαίως υπάρχει και μια ανθρωπιστική κρίση που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Παλαιστίνη και πρέπει να υπάρξουν όλες οι δράσεις προκειμένου να μπορέσουμε να διευκολύνουμε και τον παλαιστινιακό λαό. Η Ελλάδα συμμετέχει, όπως σωστά είπατε, στην αποστολή του ΟΗΕ και μόνο. Έχει πολύ συγκεκριμένη, αν θέλετε, αποστολή, όπως και όλα τα υπόλοιπα κράτη τα οποία συμμετέχουν στη θαλάσσια αυτή επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής και δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο σε αυτό το οποίο συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή[…]

»Είναι μια αποστολή του ΟΗΕ, δεν είναι μόνο Δυτικοί σε αυτή την αποστολή. Περιλαμβάνονται κράτη που συμμετέχουν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και το Ιράν μεταξύ των οποίων συμμετέχει στον οργανισμό, και το Ιράν έχει δώσει το ok για να συμμετέχει κάποιος σε αυτή την αποστολή και τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουμε δει να υπάρχει κάποια, αν θέλετε, στην πράξη επί του πεδίου δράση εναντίον Αποστολής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

«Υπάρχει ανησυχία ότι αν συνεχιστεί η κλιμάκωση αυτό θα οδηγήσει σε μια μετακίνηση μεγάλων πληθυσμών»

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρξει κύμα μεταναστών απάντησε «είναι ένα από τα ζητήματα που μας απασχόλησε στην πρόσφατη συνεδρίαση. Και βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι επειδή είμαστε και χώρα πρώτης υποδοχής όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια ανησυχία ότι αν συνεχιστεί αυτή η κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή, αυτό θα οδηγήσει σε μια μετακίνηση μεγάλων πληθυσμών, κυρίως προς την Ευρώπη. Επομένως, αυτή τη στιγμή έχουμε προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου, αν χρειαστεί, αν υπάρξει αυτό το κύμα, πρώτον, να το αντιμετωπίσουμε και δεύτερον να δούμε βραχυπρόθεσμα πώς μπορούμε αν κάποιοι μπουν για παράδειγμα στη χώρα, να μπορέσουμε να τους φιλοξενήσουμε; Επαναλαμβάνω αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει αυτό το ρεύμα. Αν υπάρχει όμως η κλιμάκωση, υπάρχει προφανώς προφανής κίνδυνος ότι θα αυξηθούν αυτές οι ροές. Σε κάθε περίπτωση βεβαίως, η χώρα μας σε συνεργασία με όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με τις υπόλοιπες αποστολές που υπάρχουν και από τον ΟΗΕ, είμαστε προετοιμασμένοι προκειμένου να δεχτούμε και αυτό το κύμα».

Σε ερώτηση για τη φρεγάτα «Σπέτσαι» στην Ερυθρά Θάλασσα και τις απειλές των Χούθι σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες ο υφυπουργός ανέφερε «(η φρεγάτα) παραμένει (στην περιοχή) μαζί με άλλα ευρωπαϊκά πλοία τα οποία επιχειρούν στην επιχείρηση Ασπίδες που θυμίζω ότι η χώρα μας αυτή τη στιγμή έχει μεταξύ άλλων και το αρχηγείο στη Λάρισα που συντονίζει την όλη επιχείρηση. Είναι μια επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και με ευκαιρία αυτό να σας πω ότι πέρα από τη φρεγάτα την οποία έχουμε στην Ερυθρά Θάλασσα, αυτήν την οποία αναφέρθηκε και στο Λίβανο, συμμετέχουμε και στην επιχείρηση ΙRINI, η οποία είναι στα ανοικτά της Λιβύης, που επίσης είναι μια αποστολή του ΟΗΕ και αυτό αποδεικνύει ότι η χώρα μας πέρα από τα στενά σύνορα τα θαλάσσια και χερσαία, έχει στρατηγικά συμφέροντα, έχει εθνικά συμφέροντα σε μια ευρύτερη περιοχή όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος. Και νομίζω ότι μέσα από αυτές τις αποστολές και με την επίδειξη της ελληνικής σημαίας, γιατί όταν υπάρχει πλοίο ελληνικό είναι και επίδειξη ελληνικής σημαίας, αντιλαμβάνεστε ότι δηλώνουμε παρουσία πάντα στο πλαίσιο συμμετοχών είτε Ευρωπαϊκών είτε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών».

«Επεξεργαζόμαστε νομοθετική ρύθμιση για τους ΕΠΟΠ στο όριο των 50 ετών»

Για τους ΕΠΟΠ εξήγησε «αυτό το οποίο είπαμε ότι επειδή έχει δημιουργηθεί ένα θέμα που μια μεγάλη κατηγορία αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει το όριο των 50 ετών και το οποίο βάσει του νόμου το ανώτατο όριο που μπορεί κάποιος να είναι ως επαγγελματίας οπλίτης ότι επεξεργαζόμαστε μια νομοθετική ρύθμιση που θα δώσει λύση σε αυτό το ζήτημα». Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν και μετά τα 50 ο κ. Κεφαλογιάννης απάντησε «ακριβώς. Γιατί θεωρούμε ότι έχουν να προσφέρουν πάρα πολλά. Έχουν μια εξειδίκευση, έχουν μια εμπειρία και θεωρούμε ότι αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί».

Για το τι γίνεται στον Έβρο με τις μεταναστευτικές ροές είπε« όπως δήλωσε και ο κύριος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, αυτό το οποίο βλέπουμε αυτή τη στιγμή στον Έβρο, στα χερσαία σύνορα, είναι ότι οριακά είναι μικρότεροι οι αριθμοί σε σχέση με την περσινή χρονιά. Μπορεί να βλέπουμε αύξηση στους υπόλοιπους διαδρόμους, κυρίως στα νησιά αλλά και νοτίως της Κρήτης, αλλά στα χερσαία σύνορα φαίνεται ότι οριακά υπάρχει μια μείωση.

»Αυτό μας δείχνει πρώτον ότι προφανώς και τα έργα τα οποία έχουν γίνει στον φράχτη, αλλά και γενικότερα, επειδή και τα χερσαία σύνορα είναι πολύ πιο εύκολα το να προφυλαχτούν και να υπάρχει και η αντίδραση. Γιατί μην ξεχνάτε ότι αυτή τη στιγμή στα νησιά έχει παρατηρηθεί το εξής modus operandi εκεί που μέχρι πρότινος ήταν σε βάρκες ή σε πλοία τα οποία είχαν πολύ μικρή ταχύτητα πλέον δυστυχώς όλα αυτά τα κυκλώματα χρησιμοποιούν ταχύτατα πλοία τα οποία σε 2, 3 ή και 5 λεπτά από την πλευρά της Τουρκίας έρχονται στα ελληνικά νησιά.

»Άρα είναι και πολύ δύσκολη η αντιμετώπισή τους, ακόμα και αν τους εντοπίσουμε να μπορεί να υπάρχει η αντιμετώπιση.
Αυτό το οποίο είδαμε όμως στον Έβρο είναι πράγματι ότι οι ροές έχουν μειωθεί. Όσον αφορά τα έργα τα οποία έχουν γίνει και συνεχίζονται και είναι και μια κυβερνητική δέσμευση, θα πάμε σε μια κατάσταση όπου πραγματικά ο φράχτης αλλά και όλα αυτά τα οποία έχουν γίνει, τα φυλάκια, τα συντηρητικά τόσο του ελληνικού στρατού όσο βεβαίως και της αστυνομίας, τα μικτά κλιμάκια τα οποία υπάρχουν και οι κάμερες και όλο αυτό το οποίο πραγματικά έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας θα μας αφήσει μια πολύ μεγάλη υποδομή που θα είναι χρήσιμη και για το κομμάτι βεβαίως των μεταναστευτικών ροών, αλλά συνολικά και για την εθνική ασφάλεια και αυτό το οποίο κάνει ο στρατός πάνω».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...